Българският шампион Лудогорец допусна поражение от Астана в първия двубой от 3-ия кръг на квалификационния кръг на Лига Европа в Казахстан.

„Орлите” отстъпиха с 1:2 на „Астана Арена”, въпреки че поведоха в резултата с попадение на Сонко Сундберг, който записа своя дебют със „зелената” фланелка в Европа. Централният защитник откри резултата в 34-ата минута, но с голове на Жарко Томашевич и Александър Марочкин, домакините стигнаха до успеха. Реваншът между двата тима е на 17-ти август на стадион „Хювефарма арена” в Разград.

Победителят от двойката ще има за съперник Аякс в решителния плейоф за класиране в груповата фаза на Лига Европа, докато отпадналият ще продължи европейското си участие в Лига на конференциите.    

start-photo.bg
60 снимки

Двубоят на „Астана Арена” не започна по най-добрия начин за българския шампион. Домакините се опитаха да упражнят натиск още от първите секунди, а във 2-ата минута футболистите на Астана стигнаха до много чисто положение. След атака отдясно и центриране в наказателното поле, двама бранители на Лудогорец не успяха да играят с топката, тя попадна във Вороговский на далечната греда, който овладя и стреля силно, но прати коженото кълбо в напречния стълб.

В 5-ата минута играчите на Астана имаха претенции за дузпа, които обаче нямаше как да бъдат уважени. Дарбое падна на границата на наказателното поле след леко единоборство с Оливие Вердон, но румънският рефер не се подведе и показа, че играта трябва да продължи. В 12-ата минута Лудогорец стигна до първи ъглов удар в мача. След центрирането на Кирил Десподов, топката попадна в Сонко Сундберг, който обаче не бе подготвен, топката се удари в тялото му и излезе встрани от вратата.

Секунди по-късно Астана организира много опасна атака. Аимбетов бе изведен с дълъг пас по дясното крило, напредна абсолютно сам в наказателното поле, но вместо да комбинира със свой съотборник, той реши да стреля от малък ъгъл и сгреши. Футболистът на Астана прати топката покрай вратата, като не успя да затрудни по никакъв начин Серджио Падт.  

След нова грешка в средата на терена от страна на българския шампион, домакините организираха контраатака, при която отново Аимбетов се оказа на върха на нападението. Крилото на домакините този път получи отляво и отново стреля по земя, като само добрата намеса на Падт с крак предотврати сигурен гол.

Футболистите на Ивайло Петев отговориха почти незабавно. След центриране в наказателното поле от страна на Кирил Десподов, отбраната на Астана не се ориентира добре и допусна меле пред своя вратар. Секо овладя и подаде към Фон Витри, който стреля, но не успя да прокара топката през купа от играчи пред себе си. Бърнард Текпетей също пробва да изненада противниковия страж с далечен удар, но този път техниката изневери на нападателя и той не успя да намери рамката на вратата.    

След половин час игра българският тим организира добра контраатака. Фон Витри получи на десния фланг, където имаше огромно празно пространство пред себе си. Бранителят на Лудогорец напредна добре и навлезе в наказателното поле, но пасът му не сполучи и топката бе избита в ъглов удар.    

Две минути по-късно, при идентична ситуация Фон Витри центрира към Руан Секо в пеналта, но нападателят на разградчани се размина с топката и не успя да отиграе.       

Лудогорец излезе напред в резултата в 34-ата минута, а попадението на „орлите” реализира новото попълнение Сонко Сундберг. Българският тим стигна до свободен удар в половината на домакините, а зад топката застана Кирил Десподов. Капитанът на Лудогорец центрира много прецизно на границата на вратарското поле, където Сундберг с глава насочи топката до левия страничен стълб и порази целта, давайки преднина на своя тим в официалния си дебют в европейските клубни турнири.

Веднага след гола футболистите на Лудогорец имаха две претенции за дузпа. След пробив на Десподов отляво, капитанът на „орлите” се опита да финтриа защитник на Астана, който узби топката, но след това тя докосна ръката му излезе в ъглов удар. След центрирането пък Бърнард Текпетей бе изблъскан в гръб в наказателното поле. И в двата случая обаче, главният рефер бе убеден, че няма подов да посочи бялата точка, въпреки претенциите на гостите.

Голът на Лудогорец обаче не разколеба домакините, които отговориха много бързо. Само шест минути след откриването на резултата, Астана успя да изравни също след изпълнение на статично положение. След центрирана топка от свободен удар, централният бранител Жарко Томашевич бе най-съобразителен в наказателното поле и от близка дистанция с глава не остави шансове на Серджио Падт.

Втората част започна кошмарно „орлите”. Само осем минути след подновяването на играта домакините успяха да направят пълен обрат на резултата. Ховханисян получи отдясно и центрира на главата на Александър Марочкин, който бе оставен абсолютно непокрит в опасна зона, Халфът на домакините скочи и с глава много прецизно прати топката в горния ляв ъгъл на вратата, за да направи резултата 2:1.

Лудогорец организира хубава атака няколко минути по-късно, която бе завършена от Кирил Десподов. Капитанът на гостите реши да стреля технично от дистанция, но изстрелът му не попадна в целта.

В 57-ата минута Ивайло Петев предприе двойна смяна в състава си, като извади от игра Кирил Десподов и Клод Гонсалвеш, а на техните места се появиха съответно Доминик Янков и Иван Йорданов.

Веднага след промените в състава на Лудогорец, домакините стигнаха до фрапантен пропуск. След нова грешка в дясната зона на отбраната на българския тим, футболист на Астана отне топката и преодоля двама защитници на „орлите”, за да предостави топката на Дарбо на два метра от голлинията. Нападателят на домакините обаче не успя да осъществи добър контакт с топката, забивайки я в терена, а след топва коженото кълбо прехвърли вратата за щастие на Сердио Падт, който нямаше как да се намеси.

Руан Секо бе много близо до това да изравни резултата на „Астана Арена” в 71-ата минута. Нападателят на Лудогорец обаче бе разколебан от солидната намеса на вратаря на домакините, който не на точното място.

Футболистите на домакините се възползваха от празните пространства в защитата на „орлите”, като на два пъти Серджио Падт, който получи капитанската лента след смяната на Кирил Десподов, трябваше да се намесва решително.  

Така Астана успя да вземе минимална преднина в резултата след първия сблъсък, но всичко ще се реши след седмица, когато Лудогорец ще приеме казахстанския си противник в Разград.  

FT • АСТАНА – ЛУДОГОРЕЦ 2:1

0:1 Сундберг 34'

1:1 Томашевич 40'

2:1 Марочкин 53'

Лига Европа, 3-ти предварителен кръг, 1-ви мач

Стадион: „Астана Арена”

Рефер: Хоратиу Фешник, Румъния

Астана: 93 Чондрич, 6 Вороговский, 13 Ховханисян, 15 Бейсебеков, 17 Аимбетов (10 Томасов), 22 Марочкин, 23 Оурега (27 Досмагамбетов), 33 Томашевич, 44 Лончар, 7 Ебонг, 88 Дарбо (21 Астанов)

Старши треньор: Григорий Бабаян

Лудогорец: 1 Падт, 16 Фон Витри, 24 Вердон 🟡, 22 Русо, 44 Хайстер (90 Делев), 26 Сонко Сундберг, 6 Пьотровски (80 Нареси), 8 Гонсалвеш 🟡 (82 Йорданов), 37 Текпетей (77 Кайо Видал), Руан Секо, 11 Десподов (64 Янков)

Старши треньор: Ивайло Петев