Българският шампион Лудогорец не успя да победи ХИК Хелзинки във Финландия, но въпреки това вече има 4 точки от първите си 3 мача в турнира Лига Европа. С оглед на развоя от останалите двубои „орлите“ имат сериозен шанс да играят в Европа и през пролетта на 2023-а година.

В момента разградчани се намират на второ място в група „C“, като изостават на 5 от лидера Бетис и имат аванс от 1 пред третия Рома и 3 пред последния ХИК. Още през следващата седмица „орлите“ могат да изпълнят целта минимум – да си гарантират третата позиция. Това ще стане при победа над финландците. Ако я постигнат, то на 100% Лудогорец ще е поне трети, защото за крайното класиране се гледат преките двубои, което означава, че тимът няма как да финишира зад ХИК.

БГНЕС
19 снимки

При равенство шансовете за третата позиция също са големи дори и при последващи загуби от Бетис и Рома в последните два кръга. За да мине ХИК пред „орлите“, ще трябва да победят някой измежду испанците и италианците.

Лудогорец все още има релана възможност да завоюва и втората позиция, макар първото място да изглежда невъзможно. При успех над ХИК и нова поражение на Рома от Бетис, разградчани ще дръпнат с 4 точки на римските „вълци“ и ще могат да останат пред тях, ако не загубят на „Олимпико“ в последния кръг, дори преди това да са паднали у дома от Бетис.

startphoto.bg
99 снимки

Както е известно, втората позиция ще прати Лудогорец на баражи за 1/8-финалите в Лига Европа (б.р. – за 1/8-финалите директно се класира първият), като в тях тимът ще срещне заел трето място в група от Шампионската лига. Тези мачове ще се изиграят на 16 и 23 февруари следващата година. С третото място пък тимът на Анте Шимунджа ще играе в елиминациите на третия по сила турнир Лига на конференициите.   

Както е известно, победа в групите на ЛЕ носи 630 хиляди евро, а равенството 210 000 евро. Първото място носи бонус от 1.1 милиона евро и още 1.2 милиона евро за достигане до 1/8-финал. Второто място ще кара в касата на дадения тим 550 000 евро, и още 500 000 евро за достигане на бараж. Третото пък дава 300 000 евро за достигане на участие в ЛК.