Отборът на Лудогорец загуби визитата си на турския гранд Фенербахче в мач от третия кръг на Лигата на конференциите. Българският шампион отстъпи с 1:3 на препълнения „Шюкрю Сарачоглу” в Истанбул, но показа изцяло ново лице в сравнение с последните си мачове.

Под ръководството на новия си треньор Георги Дерменджиев Лудогорец може да съжалява, че не успя да измъкне пое точката, тъй като разградчани имаха куп добри възможности пред вратата на истанбулския тим.

В крайна сметка обаче, класата на домакините си каза думата и Фенербахче спечели сблъсъка. Домакините поведоха с 2:0 след голове на Миши Батшиай и Миха Заич, а автогол на Родриго Бекао доведе нещата до 2:1 в полза на „жълто-сините”. В продължението на срещата домакините реализираха трети гол след контраатака, дело отново на Заич.

Така домакините продължиха фамозната си серия от последователни победи. Турският тим вече има цели 18 поредни успеха в официални мачове в местното първенство и Европа.

Отборът на треньора Исмаил Картал вече има три победи от три мача в група Н на Лигата на конференциите и на практика си осигури класиране в следващата фаза. Лудогорец остава с три пункта в актива си.

Снимки: Startphoto.bg
88 снимки

Мачът, който се игра при изключителна атмосфера на стадион „Шюкрю Сарачоглу,  започна много добре за българския шампион. Само в първите пет минути на срещата „орлите” имаха цели три възможности да обстрелват вратата на домакините.

Якуб Пьотровски бе фаулиран пред наказателното поле от Самуел, а разградчани получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Фон Витри комбинира с Текпетей, който стреля силно, но в тялото на защитник на Фенербахче. Още в следващата минута Руан Секо бе изведен отляво и стреля много опасно, но със сетни усилия вратарят на турците изби в корнер. След изпълнението му Пьотровски също имаше възможност да стреля, но без успех. Фенербахче отговори с опасен изстрел с глава на Душан Тадич, който от няколко метра прати топката покрай левия страничен стълб на вратата.

В 17-ата минута Лудогорец организира поредната си добра атака към противниковата врата. След продължително нападение отляво, Пьотровски успя много хитро да изведе Кайо Видал, който се промуши между двама бранители на Фенербахче и падна на земята, но главният рефер бе категоричен, че няма повод, за да посочи бялата точка.

Следващата добра възможност за гол в мача се разкри пред домакините. Фред бе изведен зад обраната на Лудогорец, нахлу в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но Симон Слуга успя да избие. Последва добавка на футболист на домакините на далечната греда, но ударът му бе разочароващ и излезе в аут без да затрудни стража на българския тим.

Въпреки колебливото начало на мача за домакините, феновете на стадиона не спираха да подкрепят своите любимци, като на моменти шумът, който създаваха бе впечатляващ.

В 30-ата минута на срещата Якуб Пьотровски реши отново да пробва късмета си с далечен шут, но и този път топката не попадна в целта, минавайки на метър встрани.

Домакините съумяха да стигнат до нов удар по посока вратата на Симон Слуга, но без вратарят на българския шампион да бъде затруднен. След добра атака отдясно, Самуел получи в наказателното пое и веднага центрира на далечната греда, където Тадич бе оставен непокрит и стреля с глава. Топката обаче бе доста висока за капитана на домакините и той не успя да отправи силен удар. Малко след това Миши Батшуай също имаше възможност да обстрелва вратата на Лудогорец с глава, но и той не успя да отправи точен удар.

Батшуай обаче нямаше как да сгреши в 41-ата минута, когато се възползва от сериозна грешка в отбраната на Лудогорец. Фред се опита да изведе своя съотборник отдясно, Оливие Вердон успя да играе с топката, но не и да я изчисти. Тя в крайна сметка се озова в Батшуай, който напредна сам срещу Слуга и успя да я прати покрай излезлия да го пресрещне страж на „орлите”.

Снимки: БГНЕС / BGNES
26 снимки

Втората част започна с добро положение за домакините. Бърнад Текпетей извърши нарушение в опасна близост до наказателното поле на разградчани. Последва опасно центриране в наказателното поле, където Креспо стреля с глава, но парти коженото кълбо в ръцете на Слуга.

В 50-ата минута Бърнард Текпетей пробва силен шут, който рикошира в защитник на Фенербахче и излезе в ъглов удар. След разиграването от корнера Оливие Вердон имаше възможност да стреля с глава, но ударът му бе слаб и неточен.

Две минути по-късно ситуацията за Лудогорец стана доста трудна. Домакините успяха да реализират втори гол във вратата на Симон Слуга след перфектна атака. Душан Тадич бе изведен по лявото крило и с едно докосване намери Остерволде, който центрира остро успоредно на голлинията. Миши Батшуай не успя да засече, но след това топката попадна в непокрития Миха Заич, който нямаше проблем да реализира за 2:0.

Въпреки второто попадение за домакините, Лудогорец продължи да търси шансовете си пред противниковата врата. В 65-ата минута „орлите” стигнаха до ъглов удар, който доведе до сериозни главоболия за отбраната на домакините. След центрирането Педро Нареси успя да стреля акробатично с гръб към вратата, топката изненада Родриго Бекао, който не успя да реагира добре и прати топката в собствената си врата.

В 71-ата минута Лудогорец си спечели правото да изпълни пряко свободен удар на удобна позиция пред пеналта на домакините. Бърнард Текпетей отправи истински снаряд към вратата, но топката рикошира в стената и излезе в ъглов удар.

Наставникът на „орлите” Георги Дерменджиев предприе две смени в състава си, като от игра излязоха Кайо Видал и Руан Секо, а на техните места се появиха съответно Спас Делев и Квадво Дуа.

Дванадесет минути преди края на редовното време резервата Сенастиан Шимански имаше възможност да стреля от чиста позиция, но силният му удар мина високо над вратата. Малко след това Миши Батшуай също обстрелва вратата на Лудогорец, но Слуга спаси без особени проблеми.

В 82-ата минута Лудогорец пропусна изключителна възможност да изравни резултата. Бърнард Текпетей бе изведен по десния фланг напредна много добре към наказателното поле и стреля силно по диагонала. Топката затрудни максимално стража на домакините, който все пак успя да я отклони. Коженото кълбо попадна на пътя на Квадво Дуа, който обаче не успя да я насочи в мрежата от няколко метра. Минута преди края Бърнард Текпетей отправи много силен удар от дистанция, но вратарят на домакините внимаваше и спаси.

FT • ФЕНЕРБАХЧЕ – ЛУДОГОРЕЦ 3:1

1:0 Батшуай 41', 2:0 Заич 52', 2:1 Бекао 65' (авт), 3:1 Заич 90'

Лига на конференциите, III кръг

Стадион: „Шюкрю Сарачоглу”, Истанбул

Фенербахче: 70 Ерибаят, 21 Самуел (53 Кадъоглу), 50 Бекао (жк), 6 Джику (жк), 24 Остерволде, 35 Фред (7 Шимански), 27 Креспо, 26 Заич, 11 Кент, 10 Тадич (17 Кахвечъ), 23 Батчуай (22 Наир)

Старши треньор: Исмаил Картал

Лудогорец: 12 Слуга, 16 Фон Витри, 26 Сонко Сундберг, 24 Вердон, 3 Недялков, 20 Нареси (жк), 6 Пьотровски (жк), 8 Гонсалвеш, 77 Видал (90 Делев), 37 Текпетей (жк), 99 Руан Секо (9 Квадво Дуа)

Старши треньор: Георги Дерменджиев