Българският шампион Лудогорец допусна второ поражение в тазгодишното издание на групите от Лига Европа. След Цървена звезда този път „орлите” загубиха от португалския Спортинг Брага с минималното 0:1 на своя „Хювефарма Арена”.

Единственият гол в Разград бе отбелязан в седмата минута от голямата звезда на „архиепископите” Рикардо Орта, който с плътен удар с левия крак прати топката в долния десен ъгъл на Кристиан Кахлина и на практика донесе трите точки за Брага. На два пъти хората на Карлос Карвалял нацелиха гредите на „орлите” чрез Юри Медейрош и Марио Гонсалес, а попадение на Жосуе Са през първото полувреме във вратата на гостите бе отменено поради засада.

Осем минути преди края на редовното време „орлите” имаха сериозни претенции за дузпа, и то основателни, тъй като игра с ръка на Фабиано в наказателното поле не бе отразена от естонския рефер Кристо Тохвер.

По този начин разградчани остават последни в група F от надпреварата, като тимът има една точка след първите три мача от надпреварата. Спортинг Брага пък е с шест и заема второто място. Лидер е сръбският Цървена звезда със седем пункта, докато третият Мидтиланд е с 2.

Следващото предизвикателство за Лудогорец в Лига Европа отново е срещу Спортинг Брага, а срещата ще е визита на „Ещадио Мунисипал де Брага”.


Отзивите след мача:

Доминик Янков: Не ни изненадаха с нищо, завършващият удар бе проблем

Генчев: Докато имаме шанс, ще го преследваме

Карлос Карвалял: Вратарят ни не бе застрашен

Десподов: Ще се борим за точки в следващите мачове


На "Хювефарма Арена" е националният селекционер - Ясен Петров, който наблюдава срещата заедно с Антон Недялков. Иначе, срещата в Разград започна с по-умел контрол на топката от българския шампион, но положенията през първите минути в срещата липсваха. В петата Текпетей комбинира вдясно с Доминик Янков, но Диого Лейте се намеси добре и спря набега на нигериеца.

БГНЕС 
16 снимки

След седем минути игра гостите нацелиха страничния стълб на "орлите" след удар на Медейрос. В осмата минута пък след корнера Ал-Мусрати атакува мощно топката, която бе центрирана отдясно, но ударът на халфа беше неточен. Секунди по-късно падна първия гол в срещата - на сметката на Брага. Португалците разиграха умело топката отляво а, Нуно Секейра даде пас по земя за Рикардо Орта, който с остър удар матира Кахлина за 0:1.

Отговорът на "орлите" обаче беше светкавичен, след като в десетата Жосуе Са засече центриране от свободен удар отдясно и направи безпомощен Матеус, но страничният рефер вдигна флага си заради засада. При повторенията се видя, че бранителят на Лудогорец е с малко зад защитата на "архиепископите".

В 22-ата "орлите" разгърнаха добро нападение отдясно, а Текпетей комбинира със Сотириу, който от границата на наказателното поле бе затворен от бранител на опонента да шутира и опита да върне с пета назад за Доминик Янков, но опитът му не сполучи. Секунди по-късно Диого Лейте и Пиерос Сотириу влязоха в дуел помежду им в среадта на терена, а бранителят на Спортинг Брага получи много сериозни болки в областта на лявото коляно, като играчът напусна терена с помощта на двама човека от щаба на Карвалял. Въпреки че по-тежко пострадалият бе Лейте, реферът от Естония му показа жълт картон за влизането срещу Сотириу.

Антон Узунов 
25 снимки

В 25-ата и Ал-Мусрати бе декориран заради цинично влизане вдясно срещу Кирил Десподов. Натискът на разградчани в териториален план се засили, а в 31-ата удар на Баджи бе блокиран от Андре Кастро. В рамите на две минути, между 33-ата и 35-ата, Кирил Десподов на три пъти опита центрирания отдясно в наказателното поле на Спортинг Брага, но без успех.

Три преди края Десподов овладя вляво след центъра и опита да прокара топката през трима бранители на Брага за Сотириу, но последният защитник на гостите се намеси и спря устрема на нападателя на "орлите". В 43-ата Спортинг Брага сбърка при изнасяне на топката, а Десподов даде вдясно пред наказателното поле за Сотириу. Стрелецът отправи тежък удар с десния крак, а стражът Матеус се намеси, но не докрай убедително, изпускайки топката. За негово щастие обаче нямаше играч на Лудогорец, който бързо да притича и да довкара кълбото в мрежата на португалската врата.

На почивката Станислав Генчев направи промяна, заменяйки Оливие Вердон, а на негово място влезе Игор Пластун. В 48-ата минута индивидуалната изява на Текпетей се прояви и той премина през двама халфове на Брага. Нигериецът можеше да комбинира вляво с Десподов или вдясно със Сотириу, но прецени сам да играе, което бе грешка, а Лейте го спря. Десетина след това Десподов намери Текпетей от ъглов удар, но ударът на №37 от Лудогорец с глава бе прекалено слаб, за да затрудни Матеуш.

В 65-ата капитанът на португалците Рикардо Орта можеше да обстрелва вратата на Лудогорец, след като бе оставен сам в наказателното поле на "орлите" и топката се озова в него след серия от рикошети. Все пак ударът на звездата на Спортинг Брага бе блокиран от Пластун, а при последвалия корнер топката излезе аут.

В 73-ата минута Марио Гонсалес отигра топката с глава след пас от корнер, но за щастие на родния шампион тя се отби в сглобката на Кахлина от външната ѝ страна. Две след това резервата Мавис Чибота добре се завъртя вляво срещу Фабиано, но центрирането му към Сотириу бе пресечено от стража на "архиепископите" Матеуш.

Осем преди края пък Чибота тръгна да се надиграва "един на един" с Фабиано вляво, а офанзивният играч на "орлите" имаше сериозни претенции за игра с ръка в наказателното поле от десния бек на Брага, но реферът Тохвер не посочи бялата точка за "орлите". При повторенията обаче се видя, че играчът на португалците игра с ръка, но в крайна сметка съвет с ВАР не последва.

Две преди края португалците можеха да вкарат втори гол в срещата, но Лудогорец имаше шанс в ситуацията, след като ударът на Марио Гонсалес по земя отлетя встрани.Това бе и последният по-интересен щрих от срещата, а за "орлите" предстои визита на Ботев Пловдив в efbet Лига.


Съдия: Кристо Тохвер, Естония

Стадион: "Хювефарма Арена", гр. Разград

FT / ЛУДОГОРЕЦ - СПОРТИНГ БРАГА 0:1

0:1 Рикардо Орта (7)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Лудогорец: 
71. Кристиан Кахлина, 22. Жордан Икоко, 32. Жосуе Са, 24. Оливие Вердон (36' - 30. Игор Пластун), 6. Шакил Пинас, 25. Стефан Баджи (86' - 45. Димитър Митков), 8. Клод Гонсалвеш (70' - 7. Алекс Сантана), 64. Доминик Янков (59' - 10. Елвис Ману,), 37. Бернард Текпетей (59' -  13. Мавис Чибота), 19. Пиерос Сотириу, 11. Кирил Десподов (к)

Резерви: 1. Серджио Падт, 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 23. Шоу, 29. Дорин Ротариу,  82. Иван Йорданов

Треньор: Станислав Генчев 

Брага: 1. Матеуш, 5. Нуно Секейра, 4. Диого Лейте, 15. Пауло Оливейра, 70. Фабиано, 88. Андре Кастро (77' - 22. Чикиньо), 8. Ал Мусрати, 45. Юри Медейрош (60' - 11. Лукас Пиазон), 21. Рикардо Орта (к) (77' -  25. Лукас Минейро), 9. Абел Руиш (60' -  19. Марио Гонсалес), 90. Галено (88' - 74. Франсиско Моура)

Резерви: 12. Тиаго Са, 2. Ян Коуто, 3. Витор Тормена, 10. Андре Орта, 34. Раул Силва, , 86. Бруно Родригес, 99. Витор Оливейра​

Треньор: Карлош Карвалял