Българският шампион Лудогорец се падна в група Н от Лига на конференциите, като „орлите“ изтеглиха турския Фенербахче от първа урна в жребия, провел се в Монако. При "фенерите" през това лято дойдоха играчи като Фред, Душан Тадич, а Един Джеко и Миши Батшуайи водят нападението на турския тим.

Разградчани, които започнаха от Шампионската лига, ще трябва да се борят за едно от двете места, продължаващи към елиминациите, в компанията на турския супергранд Фенербахче, словаците от Спартак Търнава и датската сензация Норсделанд.

Мачовете от първия кръг на турнира ще се играят на 21-и септември, а последните двубои са традиционно във втората седмица на декември – на 14-и декември. Първите два отбора в групата продължават към елиминациите, а 3-ият и 4-ият отбор отпадат.

Лига на конференциите

източник: sofascore.com

Фенербахче стигна до групата след две категорични победи над Твенте (Нидерландия) в плейофите. Нордселанд шокира всички, след като съсипа сръбския гигант Партизан (Белград) с 5:0 у дома и 1:0 като гост. Спартак (Търнава) мина през украинския вицешампион Днипро-1 след 1:1 в първата среща и успех с 2:1 след продължения като гост. Лудогорец пък слезе от Лига Европа след поражение от Аякс с общ баланс 2:4 и две разменени победи 1:0 и 1:4.

Припомняме, че първият класирал се отбор в група продължава директно към елиминациите, докато заелият второ място играе плейофен кръг срещу тим, който е завършил на третата позиция в групите на Лига Европа.

БТА
10 снимки

Най-интригуваща се очертава група С, където попаднаха тимовете на Динамо Загреб, Виктория Пилзен, Астана и Балкани, който бе елиминиран от Лудогорец в първия кръг на квалификациите за Шампионска лига.

Един от фаворитите за трофея – Астън Вила, е в група Е заедно с отборите на АЗ Алмаар, Легия Варшава и Жрински Мостар. Айнтрахт Франкфурт, който елиминира Левски в плейофа с общ резултат 3:1, е в група G, където са още ПАОК, ХИК Хелзинки и Абърдийн.

Първите две издания на третия по сила евротурнир бяха спечелени от Рома и Уест Хем, които ще играят в Лига Европа този сезон. Дебютните мачове от сезон 2023/24 в ЛК са на 21 септември, а груповата фаза приключва на 14 декември. Преките елиминации стартират на 15 февруари, а финалът е на 29 май на стадион „Агия София“ в гръцката столица Атина.

Група А: Лил, Слован Братислава, Олимпия Любляна, Клаксвик

Група B: Гент, Макаби Тел Авив, Зоря Луганск, Брейдаблик

Група С: Динамо Загреб, Виктория Пилзен, Астана, Балкани

Група D: Брюж, Будьо/Глимт, Бешикташ, Лугано

Група Е: АЗ Алкмаар, Астън Вила, Легия Варшава, Жрински

Група F: Ференцварош, Фиорентина, Генк, Чукарички

Група G: Айнтрахт Франкфурт, ПАОК, ХИК Хелзинки, Абърдийн

Група H: Фенербахче, Лудогорец, Спартак Търнава, Нордшеленд

Ето разпределението на урните за днешния жребий, който Gong.bg ще проследи на живо: 

Урна 1: Айнтрахт Франкфурт, Динамо Загреб, Клуб Брюж, АЗ Алкмаар, Гент, Фенербахче, Лил, Ференцварош

Урна 2: ПАОК, Слован Братислава, Макаби Тел Авив, Виктория Пилзен, Астън Вила, Лудогорец, Фиорентина, Будьо/Глимт

Урна 3: Генк, Зоря Луганск, Астана, Бешикташ, ХИК Хелзинки, Легия, Спартак Търнава, Олимпия Любляна 

Урна 4: Жрински Мостар, Клаксвик, Абърдийн, Чукарички, Лугано, Брейдаблик, Нордселанд, Балкани