В своя юбилеен мач номер 80 в Европа, Лудогорец записа безпроблемна победа над уелския Дъ Ню Сейнтс в реванша от третия предварителен кръг на Лига Европа. На стадион „Рейскорс Граунд”, пред малко повече от 500 зрители, тимът на старши треньора Стойчо Стоев се наложи с 4:0, и така с общ резултат 9:0, продължава напред в надпреварата, класирайки се за решителния плейофен кръг  за участие в груповата фаза на турнира.

Якуб Швиерчок на два пъти, Джоди Лукоки и Дан Битон бяха точни за шампионите в на практика протоколния сблъсък в Рексъм. Така разградчани записаха най-изразителната си победа в два мача в Европа.

В плейофите Лудогорец ще има за съперник словенския Марибор, а при успех, разградчани ще се класират за групите на втория по сила европейски клубен турнир.

Развитието на мача минута по минута.

Мачът започна с териториален натиск за Лудогорец, който спокойно владееше топката и не позволяваше на своя противник да атакува опасно. Първата отлична възможност за гол в срещата дойде именно пред вратата на домакините. След много добро разиграване по десния фланг, Лукоки бе изведен и центрира в наказателното поле към непокрития Стефан Баджи. Халфът на гостите стреля силно, но не успя да уцели рамката на вратата. Малко след това Швиерчок получи в пеналта, завъртя се добре и стреля, но ударът му бе блокиран от бранител.

В първия четвърт час от мача домакините не успяха да застрашат по някакъв начин стража на разградчани Ренан дос Сантос, докато най-активен в редиците на гостите определено бе Станислав Манолев по левия фланг. 

В 21-ата минута българският тим отново бе много близо до гола, но този път с пропуск се отличи централният нападателя Якуб Швиерчок. Вандерсон проби отдясно и намери поляка в наказателното поле, който обаче заложи на силата и стреля неточно.

Предвид превъзходството на българския шампион, логичното се случи в 36-ата минута. Якуб Швиерчок, който не спираше да тормози отбраната на домакините, получи топката отляво, навлезе в пеналта и стреля по диагонала, пращайки коженото кълбо прецизно на сантиметри от десния страничен стълб.

В 42-ата минута футболистите на мениджъра Скот Рускоу се сринаха тотално, допускайки второ попадение. Този път Джоди лукоки бе точен с изстрел от около 15 метра, след като отбраната на домакините не успя да изчисти топката след атака на Швиерчок.

Първата реална голова възможност за домакините в мача дойде едва в 57-ата минута.  След грешка на Рафаел Форстър в отбрана, Дийн Еб му отне топката и асистира на Айрън Едуардс, който стреля без подготовка, но прати топката високо над вратата.

Въпреки че през втората част домакините имаха своите шансове, все пак разликата в класата между двата тима си каза думата. Якуб Швиерчок реализира от близко разстояние след асистенция на Вандерсон отдясно.

В продължението на срещата резервата Дан Битон вкара красиво попадение, за да оформи крайния резултат и втория погром над Дъ Ню Сейнтс. Битон реализира с прекрасен прехвърлящ удар извън наказателното поле.


ТНС - Лудогорец

източник: www.uefa.com


ДЪ НЮ СЕЙНТС – ЛУДОГОРЕЦ 0:4 (0:5 в първия мач)

0:1 Швиерчок 36'

0:2 Лукоки 42'

0:3 Швиерчок 77'

0:4 Битон 90+3

Стадион: „Рейскорс граунд”, Рексъм

Рефер: Кристо Тохвер (Естония)

Дъ Ню Сейнтс (4-3-3): Харисън – Мариът, Дейвис, Хъдсън, Люис – Редмънд, А.Едуардс, Харингтън – Бробел, Еб, Мълан

Треньор: Скот Ръскоу

Лудогорец (4-3-3): Ренан – Манолев, Григоре, Форстър, Сисиньо – Горалски, Дяков, Баджи – Лукоки, Швиерчок, Вандерсон

Треньор: Стойчо Стоев