Успехът над ХИК Хелзинки с 2:0 гарантира евроучастие на Лудогорец и напролет. Той ще остане в историята и с това, че Финландия стана 12-ата страна в Европа, чийто най-титулуван тим бе победен от „орлите“ в Европа, пише „Мач Телеграф“.

От 2014-а година насам почти всяка година Лудогорец се справя с такъв противник. Най-престижните победи бяха над Цървена звезда през 2016-а и Стяуа – 2 години по-рано. Освен номер 1 в своите страни, двата отбора са били и европейски клубни шампиони. Победите над тях бяха ценни и затова, че донесоха елиминиране на грандовете на Сърбия и Румъния.

99 снимки

Преди да удари ХИК, Лудогорец има победа и над най-многократния шампион в друга скандинавска страна – Швеция. Става дума за Малмьо преди година, който бе победен с 2:1 в Разград в плейоф-реванш за Шампионската лига. Това обаче не стигна за краен успех, тъй като първият мач бе загубен с 0:2.

Динамо Загреб е другият най-силен тим побеждаван от Лудогорец – в груповата фаза на Лига Европа през есента на 2013-а година – с 3:0 и 2:1. Останалите страни, чийто рекордьори по титли да губели от „орлите“ са Черна гора, Босна и Херцеговина, Унгария, Литва, Словакия, Ейре и Уелс.

95 снимки

Трябва да се отбележи, че Лудогорец записа епохален успех и срещу гръцкия Олимпиакос през миналото лято. Крайният успех обаче дойде след две равенства – 1:1 и 2:2 и дузпи. 

Държавите, чийто най-титулуван отбор е побеждаван от Лудогорец:

Швеция – Малмьо

Румъния – Стяуа

Сърбия – Цървена звезда

Хърватия – Динамо Загреб

Черна гора – Будучност и Сутиеска

Босна и Херцеговина – Зрински Мостар

Унгария – Ференцварош

Словакия – Слован Братислава

Литва – Жалгирис Вилнюс

Ейре – Шамрок Роувърс

Уелс – ТНС

Финландия – ХИК Хелзинки