Попадение на Пиерос Сотириу през второто полувреме направи за втори пореден път разликата между Лудогорец и Сутиеска. Родният шампион срази с 1:0 черногорския първенец и така с общ резултат 3:0 продължи напред към втория квалификационен кръг за Шампионската лига.

По този начин тимът от Разград записа четвърта победа в историята си, когато се изправя срещу шампион на Черна гора, като до момента „орлите“ имат само победи - срещу Будучност и Младост Подгорица. Освен това, Лудогорец продължи тенденцията български отбор да не отпада от черногорски тим, когато се изправят едни срещу други в европейските клубни турнири.

Така във втория квалификационен кръг за класиране в групите на Шампионска лига Лудогорец ще играе срещу ирландския шампион – Шамрок Роувърс, след като „детелините“ спечелиха своята елиминация срещу малтийския Хибърниънс.

17 снимки

В третата минута нападателят на "плавите" Вук Стрикович опита да застраши българската врата с диагонален удар, но топката отиде аут. Натискът на домакините продължи и в четвъртата Марко Матанович отправи удар, който беше отразен от Серджио Падт. Топката обаче се върна към Стрикович, който също атакува топката, докато Падт беше легнал, но ударът на №9 на домакините срещна напречната греда на разградчани.

В осмата минута пък дойде първата добра възможност за родния шампион. Спас Делев получи вдясно топакта след пас на Шоу и крилото на "орлите" достави топката към непокрития на задната греда Десподов. Звездата на Лудогорец стреля с глава, което със сигурност не е неговата силна страна и прати топката встрани от изгодна позиция.

Постепенно родният шампион притъпи първоначални домакински натиск и Лудогорец започна да контролира в по-значителни периоди топката. Четвърт час след началото на срещата на "ДГ Арена" Кирил Десподов получи отляво след комбинация с Антон Недялков. Българинът подаде към Спас Делев, който шутира от воле, но прати топката успоредно по голлинията на вратата, пазена от Гилен. Секунди след тази ситуация стражът на Сутиеска трябваше да прави спасяване след опит за гол от Антон Недялков. В 18-ата пък Милош Дринчич блокира удар на Сантана, а след изпълнението на ъгловия удар Пиерос Сотириу беше изключително близо до това да реализира трети гол в двата мача за "орлите", но малко не му достигна да прати топката в черногорската врата.

Сутиеска Лудогорец

източник: sofascore.com

В 20-ата пък удар на Десподов беше блокира и именно той изпълни ъгловия удар. Топката беше отклонена на първа греда за Недялков, но опитът му с глава не бе успешен, ала топката попадна у Каули. Бразилският плеймейкър отправи силен шут, а Гилен не се намеси добре, но в крайна сметка съумя да улови топката. Три след това пък се наложи Пластун да блокира изстрел на българина в черногорския състав Юли Ненов и украинецът го стори успешно. Именно Ненов пък беше човекът, който най-дейно се опитваше да тормози бранителите на Шимунджа в хода на първите минути от срещата.

Анте Шимунджа пък взе решение да размени позициите по двата фланга на Десподов и Делев, като №11 заигра отдясно, докато Делев отиде вляво. В 34-ата пък Падт излезе да чисти опит за пас между линиите отляво и подаде топката към Сръджан Кръстович, който опита да прехвърли нидерландеца, ала той се върна и укроти топката с ръцете си.

Шест преди края на първата част Жар Карничник даде страхотен пас между краката на бранител на Сутиеска за Делев, който опита да пусне по земя успоредно за Сотириу, но защитник на домакините изби напред, а в 42-ата удар с глава на Стрикович от сложна позиция с глава отиде аут.

В 49-ата Ненов комбинира на двойно със Стрикович и българинът стреля посока вратата на Падт, който се намеси с лекота при тази ситуация. Четири след това "орлите" наказа вратата на съперника. Това се случи, след като топката беше центрирана отляво от Недялков след пас от Десподов. Острата топка намери Каули, който стреля от движение от няколко метра, но Гилен се намеси и изби. Той обаче прати топката право в краката на Сотириу, който от няколко метра нямаше как да сбърка - 1:0 за Лудогорец.

Голът донесе допълнително спокойствие в играта на "орлите", а той тотално притъпи и евентуалните амбиции на Сутиеска за нещо повече в тази елиминация. В 62-ата Карничник достави отдясно за Сотириу, а кипърският стрелец на разградчани се извиси и стреля с глава. Топката прехвърли вратаря на домакините Гилен, но и вратата на Сутиеска. При ответното нападение "синьо-белите" имаха претенции за дузпа срещу нападателя им, но реферът от Унгария беше категоричен, че фаул на Недялков няма. За Лудогорец се получи контранападение, а Десподов получи вляво, но българинът реши да играе сам и да не комбинира с непокрития Каули, което се оказа грешно решение в случая.

В 65-ата влезлият като резерва Бърнард Текпетей обстрелва силно вратата на домакините, но Гилен някак спаси. Топката се озова отново като при гола за Сотириу, а кипърецът опита да я прокара между краката на стража и успя, но тя не стигна до вратата, след като беше с много слаба сила.

Шест преди края на мача резервата Мохамед шутира от средна дистанция за домакините, но високо над вратата на "орлите". Малко след това пък Каули игра на двойно с Доминик Янков, за да се види сетна намеса от вратаря на Сутиеска. В заключителните минути удар на Рик Джонатан отлетя над напречната греда на "плавите". Атаките на "орлите" не спряха, а Игор Тиаго стреля през бранител на Сутиеска, но не намери очертанията на вратата.

FT / СУТИЕСКА – ЛУДОГОРЕЦ 0:1 (0:2)

0:1 Пиерос Сотириу (53)

I-ви предварителен кръг на Шампионска лига, мач реванш

Стадион: „ДГ Арена Льешкополие”, Подгорица

Рефер: Герго Богар (Унгария)

Сутиеска (4-1-4-1): 1. Владо Гилен - 3. Драган Гривич, 15. Милош Дринчич (82' - 19. Никола Дуркович), 4. Адриан Рудович, 27. Никола Стиепович - 6. Сръджан Кръстович (73' - 11. Илия Тучевич) - 77. Закария Алхараиш (82' - 26. Душан Вукович), 10. Новица Еракович, 8. Марко Матанович, 94. Юлиан Ненов (82' - 99. Фад Мохамед  - 9. Вук Стрикович (65' - 7. Тайрон Конраад)

Резерви: 23. Радош Дулевич, 31. Суад Личина, 5. Игор Пайович, 14. Александър Влахович, 16. Огнен Динович, 30. Милос Калезис, 72. Анто Бабич, 

Старши треньор: Милия Савович

Лудогорец(4-3-3): 1. Серджо Падт - 21. Жан Карничник, 32. Игор Пластун, 24. Оливие Вердон, 3. Антон Недялков (90' - 14. Дени Групер) - 95. Каули, 7. Алекс Сантана, 23. Мануел Шоу (73' -  64. Домник Янков) - 90. Спас Делев (65' -  73. Рик Джонатан), 19. Пиерос Сотириу (73' - 11. Илия Тучевич), 11. Кирил Десподов (65' - 37. Бърнард Текпетей)

Резерви: 12. Симон Слуга, 67. Дамян Христов, 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 8. Клод Гонзалвеш, 10. Матиас Тисера, 82. Иван Йорданов

Старши треньор: Анте Шимунджа