Шампионът Лудогорец изпусна повече от половин дузина страхотни шансове да реализира гол и загуби петия си мач от груповата фаза на Лига Европа с 0:1 от Реал Бетис. „Орлите“ изиграха много солиден почти час игра на „Хювефарма Арена“ срещу носителя за Купата на Краля в Испания за 21/22, но в 56-ата минута с единствения си точен удар за срещата световният шампион с Франция от 2018-а Набил Фекир донесе трите точки на „вердибланкос“.

В хода на първата част пък разградчани отправиха осем удара посока вратата, пазена от Клаудио Браво, като в четири от случаите чилийският вратар направи отлични спасявания, а веднъж го спаси и гредата след удар на Игор Тиаго в десния страничен стълб.

По този начин испанският клуб със сигурност ще финишира като лидер в групата, като вече има 13 точки и е недостижим на върха. Втори остава Лудогорец, който е със седем точки и +1 голова разлика. Третият Рома е с четири точки и същата голова разлика, а в късната сесия от мачовете в четвъртък „джалоросите“ ще гостуват на последния ХИК Хелзинки, който има една-единствена точка.

В следващия кръг Лудогорец ще гостува във Вечния град на Рома, като този мач ще отреди кой от двата отбора ще продължи напролет с игрите в Лига Европа или Лига на конференциите.

Лудогорец - Бетис

източник: sofascore.com

Родният тим започна доста по-настъпателно срещата и в третата минута беше близо до това да открие резултата. Бърнард Текпетей се понесе по дясното крило напълно сам и достави в наказателното поле центриране по земя за Рик Джонатан. Бразилецът отигра с едно докосване, а вратарят Клаудио Браво боксира в ъглов удар, след който отбраната на "вердибланкос" изчисти напред. Натискът на Лудогорец от началото на срещата не стихна и в шестата Каули Оливейра овладя пред наказателното на испанския тим. Той можеше да комбинира вдясно с Текпетей, но стерля през Рубиал, за да се наложи на Браво за втори път да се намесва.

start-photo.bg
84 снимки

В ответната атака пък Гуидо Родригес взе топката пред полето на "орлите", след като Каули я загуби и стреля, ала над напречната греда на Падт. В 12-ата Текпетей отново комбинира към Каули, но този път сантиметри не достигнаха на бразилеца да нанесе удар към андалусийската врата. Четвърт час след старта на препълнения "Хювефарма Арена" Каули надбяга Едгар Гонзалес и можеше да прехвърли Браво, но се замота, след което стреля и прати топката над гредата. В 20-ата центриране не Текпетей не стигна до Игор Тиаго и стражът на Реал Бетис отново спаси.

Две след това Аксел Фон Витри пусна чудесен пас в наказателното поле на испанците за Игор Тиаго. Бразилският таран шутира по земя, а Браво направи още едно спасяване от началото на полувремето. В 26-ата силен удар на Текпетей от средно разстояние отиде зад вратата на съперника на разградчани.

След 27 минути игра Мануел Пелегрини трябваше да прави прунудителна смяна, след като с контузия терена напусна легендата на Бетис - Хоакин. След малко повече от половин час игра се откри нова страхотна възможност пред Лудогорец. Каули се завъртя много добре с гръб към вратата на Бетис пред бранителя Едгар Гонсалес и пусна вдясно за Текпетей. Ганаецът отправи силен удар по земя, а топката профуча на сантиметри край десния страничен стълб на Браво.

Осем преди края Лудогорец нацели и гредата на Бетис след чудесна комбинация между Каули и Рик. Първият бе изведен вляво на полето на "вердибланкос" и пласира подаване към Игор Тиаго, но ударът на сънаордника му спря в десния страничен стълб. В 41-ата минута се видя поредният добър шанс пред "орлите". Каули изведе Игор Тиаго вляво и той нахлу. Нападателят можеше да стреля, но прецени да даде вдясно към Текпетей, който да вкара на празна врата, но с вездесъщ шпагат Хуан Миранда спря паса към ганаеца и на практика атаката на разградския отбор.

BGNES
17 снимки

На почивката Мануел Пелегрини нанесе две корекции в отбора си, след като пусна в игра Набил Фекир и Алекс Морено, които заеха местата на Акуку и Миранда. В 48-ата резервата Луис Енрике стреля с глава след ъглов удар, но аут. Седем минути след подновяването на играта от Лудогорец имаха претенции за дузпа за фал срещу Рик Джонатан в наказателното поле на Бетис, но австрийският рефер Лехнер остави играта да продължи.

Противно на случващото се на терена до 56-ата минута, то Бетис откри резултата. Гостите от Испания изпълниха тъч, а топката беше пратена към Луис Енрике. Той даде пас с гръб към Набил Фекир, който сам срещу Падт реализира, а при това нападение с малко Фон Витри покри засадата на френския халф - 1:0 за Бетис.

Голът поуби устрема в играта на футболистите на Анте Шимунджа, докато Бетис започна да владее по-трайно топката. Постепенно "зелените" възвърнаха ритъма си и Бетис се прибра в собствената си половина 20 минути преди края. В 74-ата Шимунджа вкара в игра Нонато и Спас Делев, като те замениха Пьотровски и Рик Джонатан. В 82-ата слаб удар на Нонато беше спасен от Клаудио Браво.

Шест преди края Виктор Руис направи отличен шпагат, за да предотврати удар на Матиас Тисера. В добавеното време Лудогорец стигна до свободен удар, който беше изпълнен от Текпетей, но фланговият футболист стреля в стената на "вердибланкос" и реферът Харалд Лехнер свири край на двубоя на родна земя.

FT / ЛУДОГОРЕЦ – РЕАЛ БЕТИС 0:1

0:1 Набил Фекир (56)

Стадион: „Хювефарма арена”, Разград

Рефер: Харалд Лехнер, Австрия

Лудогорец: 1. Серджио Падт,  4. Сисиньо 🟡, 24. Оливие Вердон 🟡, 3. Антон Недялков , 16. Аслак Фон Витри, 6. Якуб Пьотровски, (74' -  20. Нонато) 95. Каули Оливейра, 30. Педро Нареси, 73. Рик Джонатан (74' -  90. Спас Делев), 9. Игор Тиаго (66' -  10. Матиас Тисера), 37. Бърнард Текпетей

Резерви: 12. Симон Слуга, 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 8. Клод Гонзалвеш, 11. Кирил Десподов, 14. Дени Групер,, 23. Мануел Шоу, 32. Игор Пластун, 82. Иван Йорданов,

Треньор: Анте Шимунджа

Бетис: 1. Клаудио Браво, 24. Айтор Руибал, 3. Едгар Гонсалес, 6. Виктор Руис, 33. Хуан Миранда (46' - Aлекс Морено), 4. Пол Акуоку 🟡 (46' - 8. Набил Фекир), 5. Гуидо Родригес, 17. Хоакин (27' -  11. Луиз Енрике) , 10. Серхио Каналес, 28. Родри,  12. Уилиян Жозе

Резерви: 13. Руи Силва, 25. Дани Мартин, 9. Борха Иглесиас, 16. Гийермо Пецела, 35. Марти Гарета, 40. Енрике Лопес

Треньор: Мануел Пелегрини