Родният шампион Лудогорец изигра най-слабия си мач до този момент през новия сезон и допусна загуба с 1:2 при визитата си на Шамрок Роувърс в среща-реванш от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Успехът с 3:0 за „орлите“ в Разград през миналата седмица обаче беше достатъчен за хората на Анте Шимунджа да се класират напред и така тимът си гарантира поне още 10 мача до ноември месец в европейските клубни турнири и със сигурност участие в груповата фаза в една от трите надпревари на УЕФА.

Лудогорец игра почти цяло второ полувреме с човек по-малко, след като Мануел Шоу беше изгонен в 51-ата минута, а генерално мача беше изпъстрен с редица единоборства, което не позволи да се играе качествен футбол, особено през втората част. Иначе, през първото полувреме Аарън Грийн даде аванс на домакините, които през първите 45 минути от срещата Шамрок беше далеч по-опасният отбор и създаваше по-чистите голови положения пред една от двете врати. Две преди края на редовното време Айдамо Емаку вкара втори гол за домакините и прати феновете на домакините в екстаз преди Каули Оливейра да се разпише в Дъблин в добавеното време и да потопи амбициозните ирландци.

Лудогорец със сигурност показа коренно различно лице на „Тала Стейдиъм“ в Дъблин спрямо това от „Хювефарма Арена“ миналия вторник, но загубата не нанесе щети в тези елиминации, където в третия кръг за отбора на Анте Шимунджа предстои тежко препятствие – хърватският шампион Динамо Загреб. Това се случи, след като хърватите победиха с минимално 1:0 Шкупи в Скопие. Първата среща е в първата седмица на август месец и е в Разград, а реваншът на "Максимир" е седем дена по-късно.

Антон Узунов
71 снимки

На трибуните на "Тала Стейдиъм" местата си заеха легендата на българския футбол и играч с най-много мачове за националния отбор - Стилиян Петров, както и ирландската футболна икона Роби Кийн, който правеше компания на славния българин. В третата минута МакКан потърси с дълъг пас Бърк, който излезе зад родната отбрана. Серджио Падт обаче излезе умело и с тяло спря топката, след което предотврати опасността за домакините.

В четвъртата пък Вердон даде спорен пас към Падт, но стражът излезе отново добре и изрита силно напред. След девет минути игра Фин беше изведе вдясно по нападението и даде остро центриране по земя към Ричи Тауел на втора греда, но нападателят не успя да засече в опразнената врата на Лудогорец - аут.

"Орлите" бяха близо да поведат в резултата в 12-ата, след като Хоуър без малко да си засече топката в своята врата след центриране на Каули, но тя излезе в ъглов удар. След него Пластун стреля с глава, но за пореден път удара беше блокиран - корнер. Тогава Десподов достави страхотна топка на близката греда за Антон Недялков. Капитанът на разградчани стреля с глава, за да се види чудесна намеса на Манус.

В 18-ата Греъм Бърк опита остър пас по земя отляво на нападението на Шамрок за Грийн, но вторият не успя да засече топката. Миг след това удар на Андрю Лайсън прелетя доста встрани от родната врата. Секунди след това и Ричи Тауъл опита амбициозен шут, който отново отиде навън.

Впечатление в първите минути на "Тала" правеше, че домакините в зелено-бели екипи влязоха далеч по-настъпателно, докато Лудогорец приемаше играта в своята половина. Именно този подход донесе на Роувърс първия гол в мача, когато Бърк стреля с глава, а Падт отрази удара му с една ръка. Топката се върна у Аарън Грийн, който нямаше как да сбърка за 1:0.

Добрите действия от страна на домакините не спряха дотук, след като в 31-ата минута с пируетно изпълнение Гари О'Нийл извеед Лайънс вляво по нападението на "детелините". Той достави сетното остро центриране в българското наказателно поле. Вердон не понечи да играе с топката, която бе атакувана от Грийн, но Недялков добре беше застанал с тяло, за да бъде фаулиран. При последвалото нападението Карничник комбинира с отишлия вдясно на атаката на Лудогорец - Десподов. Той пусна за Текпетей и тръгна за двойно подаване в наказателното поле, но ганаецът реши да стреля с левия крак по земя, което не затрудни Манус.

Девет преди края Роувърс стигна до поредния си добър шанс през първото полувреме, след като центриране отляво бе изчистено към Ричи Тауел, който шутира опасно. Падт нямаше добра видимост и нямаше как да реагира, но за негово щастие топката мина край десния му страничен стълб.

На почивката Анте Шимунджа предприе две промени, заменяйки Десподов и Текпетей, като ганаецът през първата част показа темперамента си в играта и беше на един картон от изгонване. На тяхно място в игра се появиха Рик Джонатан и Спас Делев. В 51-ата минута Мануел Шоу си изкара втори жълт картон, след като фаулира Гари О'Нийл в центъра на терена и не остави никакви шансове на рефера Мареска от Италия, който го изгони.

В 62-ата пък №5 от домакините - Лий Грейс, стреля от сериозна дистанция с вътрешната част на дясното си ходило, но доста неточно. Минута след това Ричи Тауел от домакините беше изведен зад разградската отбрана. Пластун тичаше зад него, а Тауел се свлече пред наказателното поле на "орлите", но реферът от Италия му показа жълт картон за симулация, която беше очевидна.

Четвърт час преди края Лудогорец стигна до отлична възможност за гол. Каули Оливейра беше изведен вдясно по нападението на родния шампион и стигна топката. Той можеше да стреля, но предпочете да комбинира със Спас Делев. Крилото шутира, но беше блокиран, а топката се върна у Алекс Сантана. Халфът залъга бранител на Шамрок, след което стреля, а Манус трябваше да прави плонж вляво, за да прати топката в ъглов удар.

Единадесет преди края пък Каули получи преди центъра след два бързи паса отляво и се понесе по крилото. Бразилецът излъга няколко футболисти на Шамрок и стигна до границата на наказателното поле. Веднага обърна глава и видя на дъгата Рик, който можеше да продължи надясно за Делев, но сви топката и стреля с левия крак, ала аут. Секунди след това "орлите" стигнаха до нов, добър момент, като Сотириу подаде към Сантана. Халфът шутира силно с десния крак от дистанция, за да се налага на Манус отново да се намесва.

Две преди края масираният натиск на Роувърс отново даде резултат, за втори път в тази вечер. Тогава резервата  Айдамо Емаку беше изведен зад отбраната на разградчани, но силен удар с левия крак не остави шансове на Падт - 2:0 за Шамрок.

Роувърс сякаш усети, че е близо до това да прати мача в продължения, но безупречна контраатака от "орлите" в добавеното време беше завършена с мощен удар по диагонала от Каули Оливейра - 1:2. Това беше и последният по-интересен щрих от срещата, като Лудогорец допусна първа загуба през този сезон.

FT / ШАМРОК РОУВЪРС - ЛУДОГОРЕЦ 2:1 (0:3)

1:0 Аарън Грийн (21)

2:0 Айдамо Емаку (88)

2:1 Каули Оливйера (90_2)

Съдия: Фабио Мареска, Италия

Стадион: "Тала Стейдиъм"

Шамрок Роувърс: 1. Алън Манус, 2. Шон Ганън, 3. Шон Хор, 5. Лий Грейс, 8. Райън Фин 🟡 - к, 26. Крис МакКан, 16. Гари Онийл (70' - 20. Рори Гафни), 17. Ричи Тауъл, 22. Андрю Лайънс, , 9. Аарън Грийн, 10. Греъм Бърк (70' - 7. Дилан Уотс)

Резерви: 25. Леон Полс, 30. Томс Лейтис, 11. Шон Кавана, 21. Джъстин Феризай, 23. Нийл Фаруджа, 27. Кори О'Съливан, 28. Гидео Тете, 38. Айдомо Емаку

Треньор: Стивън Брадли 

Лудогорец: Серджио Падт, Жан Карничник, Игор Пластун, Оливие Вердон, Антон Недялков, Шоу 🔴, Алекс Сантана 🟡, Каули Оливейра, Бърнард Текпетей 🟡 (46' - Спас Делев), Кирил Десподов (46' - Рик Джонатан 🟡), Пиерос Сотириу

Резерви: 12. Симон Слуга, 67. Дамян Христов, 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 9. Игор Тиаго, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Групер, 64. Доминик Янков, 73. Рик Джонатан 82. Иван Йорданов, 90. Спас Делев

Треньор: Анте Шимунджа

Драган Иванов, специален пратеник на Gong.bg в Дъблин, Ирландия.