Българският шампион Лудогорец изстрада класирането си в групите на Лига Европа! Тимът на Станислав Генчев стигна до равенство 2:2 срещу първенеца на Словения Марибор в решаващия плейоф за класиране в групите на Лига Европа. Така след 0:0 в първия мач в Разград, Лудогорец се класира за шести път в групите на един от двата европейски клубни турнири.

Разградчани са единственият тим, който ще представя България е Европа през есента.  

Драмата на препълнения стадион „Людски врът” бе повече от сериозна. След като поведоха с 2:0 през първата част, разградчани допуснаха изравняване на резултата, а в последните минути се бориха със зъби и нокти, за да не допуснат трето попадение във вратата си.

В крайна сметка родният шампион успя да устиска и да задържи равенството, което се оказа скъпоценно.

Жребият за груповата фаза на Лига Европа ще се тегли в петък.

Двубоят започна добре за Лудогорец, но първата интересна ситуация в мача дойде именно пред българската врата. Антон Недялков действа разконцентрирано в 3-ата минута и извърши фаул в опасна близост до наказателното поле на разградчани. Прекият свободен удар бе изпълнен от Рон Кронаветер, който обаче стреля в стената.

Първият реален шанс за гол пред българския шампион се откри в 14-ата минута. След атака отдясно, Сисиньо центрира добре към далечната греда, където Вандерсон овладя на гърди, финтира бранител, но стреля слабо право в ръцете на вратаря.

Никой обаче не успя да спре Марселиньо три минути по-късно, когато разградчани поведоха в резултата. Бразилецът отбеляза фамозен гол с удар по диагонала. Българският национал получи отляво, напредна леко до границата на наказателното поле и след като направи залъгващо движение срещу защитник на Марибор, стреля фалцово с десния крак в далечния ъгъл на вратата, а за вратаря Пирич не остана нищо друго, освен да изгледа как топката влиза в мрежата.

Десет минути по-късно Лудогорец стигна до дузпа, след като Сисиньо бе фаулиран от Вилер в наказателното поле. Бранителят на домакините откровено изрита крайния защитник на разградчани, а английският рефер Крейг Поусън посочи бялата точка.

Калудиу Кешеру не сгреши от наказателния удар и увеличи преднината на разградчани.

В 36-ата минута дойде и най-чистото положение за Марибор през първата част. Рон Кронаветер успя да се измъкне от отбраната на Лудогорец и излезе очи в очи с Пламен Илиев. Вратарят на родния тим обаче внимаваше и бързо скъси ъгъла, принуждавайки футболиста на домакините да стреля неточно в аут.

В продължението на първата част стражът на разградчани действа доста рисковано, след като реши да напусне наказателното си поле в опит да пресече пас към Захович. Илиев изпревари капитана на Марибор и спря с топката с гърди, а след това я докосна леко с ръка, след което изчисти в тъч. Домакините бурно протестираха за нарушение, но главният рефер бе категоричен, че фаул няма. В протестите на домакините, старши треньорът на словенците Дарко Миланич получи жълт картон.

Нищо не предвещаваше бурните събития на „Людски Врът” в Марибор през второто полувреме след добрата игра на българския шампион през първата част. Началото на вторите 45 минути бяха твърде спокойни, а възпитаниците на Станислав Генчев не допускаха изненади, разигравайки спокойно топката.

15 снимки

В 60-ата минута в игра за домакините се появи изключително опитният бразилец Маркос Таварес, а този ход на старши треньора на Марибор даде незабавен резултат. Само пет минути по-късно ветеранът се измъкна от Козмин Моци и Рафаел Форстър през центъра на отбраната и останал сам срещу Пламен Илиев, успя да пусне топката покрай бългаския страж.

Окрилени от гола си, футболистите на Марибор се хвърлиха в предни позиции, редувайки атака след атака. При поредното нападение от ляво в 72-ата минута, домакините стигнаха до пряк свободен удар отляво на атаката си.

Зад топката застана Руди Ванкаш Пожег, който понечи да центрира в наказателното поле. Там обаче никой от купа с играчи не успя да докосне топката, която тупна коварно и залъга Пламен Илиев, който не успя да реагира. Така се стигна до 2:2 и много тежките минути до края на мача.

Минута преди края на редовното време Козмин Моци бе много близо до това да си реализира автогол, но този път късметът го покри. В опит да изчисти топката, тя рикошира в крака му, а след това и в десния страничен стълб на вратата.

В продължението на срещата дори и вратарят на домакините Кенан Пирич също се включи в нападението на Марибор, но без успех.

МАРИБОР – ЛУДОГОРЕЦ 2:2

0:1 Марселиньо 17'

0:2 Кешеру 27' (д)

1:2 Таварес 65'

2:2 Пожег 72'

Марибор: 13. Пирич, 5.Връховец, 7.Кронаветр, 8.Крету, 11.Захович, 22. Милец, 27. Мешанович, 28.Вилер, 31. Ивкович, 55.Перичич, 77.Пожег

Старши треньор: Дарко Миланич

Лудогорец: 23.Илиев, 3. Недялков, 30.Моци, 90. Форстър, 4.Сисиньо, 12.Анисе, 17.Жоржиньо, 25.Баджи, 84.Марселиньо, 88.Вандерсон, 28.Кешеру

Старши треньор: Станислав Генчев