Българският шампион Лудогорец успя да се класира за груповата фаза на Лига Европа по инфарктен начин. След успеха с 1:0 като домакин у дома в Разград, „орлите“ направиха 3:3 в Литва. В редовното време мачът завърши 3:2 в полза на домакините и се стигна до продължения. В самия край на тях Оливие Вердон се разписа от дузпа и класира българския шампион за шести пореден път в груповата фаза на втория по сила турнир на УЕФА.

Домакините повеждаха на три пъти в резултата, като още в 20-ата секунда гол на Фабиан Урега им даде аванс, но седем по-късно Игор Тиаго изравни за Лудогорец. В 15-ата пък Кехинде Ойевуси за втори път поведе Жалгирис, а в 57-ата Матиас Тисера направи 2:2, за да може Ренан де Оливейра да поведе за трети път литовците в 63-ата.

Така трябваше да се стигне до 119-ата минута на второто продължение, когато Оливие Вердон от наказателен удар прати топката във вратата на Едвинас Гертмонас и осигури мачове на Лудогорец в групите на ЛЕ.


96 снимки

Срещата стартира повече от лошо за родния шампион, който допусна гол след 20 секунди игра. Кехинде Ойевуси притисна Антон Недялков, който не успя да върне към Симон Слуга. Ойевуси върна назад за Фабиен Урега, който с десния крак прати топката зад излязлия напред хърватски страж на българите.

В осмата минута Лудогорец съумя да изравни резултата. Топката попадна вдясно за Бърнард Текпетей, който изведе добре Матиас Тисера сам срещу Гертмонас. Аржентинецът можеше да шутира, но потърси Игор Тиаго, който влезе в единоборство с литовски бранител и топката се озова във вратата на домакините - 1:1.

Четвърт час след старта на срещата на националния стадион в Литва домакините отново бяха напред в резултата. Николас Горобсов центрира от свободен удар, а Урега върна на далечна греда за Ренан Де Оливейра. Той комбинира отблизо с Ойевуси, който прати кълбото за втори път в разградската врата.

Жалгирис реализира поредната си добра контраатака в 26-ата минута, но Недялков предотврати паса на Ойевуси към Ренан и изчисти в страни. Играта на Лудогорец в средата на терена и в защита със сигурност не отговаряше на изискванията, които са зададени и литовците прекалено стигаха до вратата на "орлите" в този реванш след по-малко от половин час игра на "ЛФФ". В 30-ата минута Жоел Бопесу беше видян вляво от Оливер Бъф и центрира, ала право в ръцете на Слуга.

В 33-ата минута българският тим организира добро нападение отляво. Топката попадна у Рик Джонатан, който залъга, че ще стреля, но продължи по дължина за Текпетей, който беше на дъгата. Ганаецът шутира силно с левия си крак, ала Гертмонас отрази, след което защитата на домакините изчисти силно напред. Жалгирис опита за пореден път през първата част след това да организира контранападение, но без успех този път, след като Недялков изчисти.

Жалгирис Лудогорец

източник: sofascore.com

В добавеното време на първата част Лудогорец допусна нова неточност и Жалгирис можеше да вкара трети гол, но за щастие на българския отбор ударът на Марко Миличкович отиде встрани. При ответното нападение пък Дени Групер шутира силно с десния крак, но стражът на домакините улови.

Втората част започна с траен контрол на топката от Лудогорец, който поетапно опитваше да стигне до вратата на Гертмонас. В 53-ата Якуб Пьотровски пусна успоредно за Бърнард Текпетей, който шутира, но край левия страничен стълб на литовската врата. Това донесе желания успех от родния тим, който в 57-ата минута изравни резултата. Оливие Вердон даде пас по земя към Бърнард Текпетей, който леко продължи топката с чукване и изведе Тисера сам срещу Гертмонас, а аржентинецът преодоля стража - 2:2.

Шест след това обаче лошо изчистване на топката от Игор Тиаго доведе до трети гол в разградската врата. Марко Миличкович овладя пред наказателното поле на "орлите" и елиминира с финт Пьотровски. След това подаде към Ренан де Оливейра, който с плътен шут вкара за трети път - 3:2.

Веднага след гола Анте Шимунджа смени Текпетей и Тисера, а на тяхно място се появиха Спас Делев и Каули Оливейра. Минути след това пък и Жан Карничник влезе като десен бек, а Дени Групер напусна, докато Сисиньо се премести в лявата зона на отбраната пред Слуга. Единадесет минути преди края Каули Оливейра стреля отляво след пряк свободен удар, но прати топката над напречната греда на домакина.

Появата на бразилеца Каули веднага се видя, като в 84-ата минута се наложи на Любисавлевич да чисти след негов рейд отляво току преди топката да се озове в Игор Тиаго на празна врата. В добавеното време Жан Карничник напредна много умело отдясно и поиска да подаде към Игор Тиаго. Той го стори, ала бразилецът се размина с топката, която продължи към Рик Джонатан. Той можеше да стреля в празната врата на Жалгирис, но в сетния миг бранител на домакините с глава изчисти, а след това единият страничен съдия вдигна флага си за засада.

Във втората минута от първото продължение се откри чудесна възможност за Лудогорец. Карничник пласира центриране зад отбраната на Жалгирис, където беше непокрит Спас Делев, но нападателят от Ключ стреля с глава, ала встрани от домакинската врата. В 98-ата минута удар на Миличкович от разстояние беше спасен от Симон Слуга.

Три преди края на първото продължение удар на Жан Карничник отиде встрани. В 105-ата пък силен удар отляво на Мануел Шоу беше отразен от Гертмонас. След 107 минути футбол в Литва Каули Оливейра не успя да накаже грешка на Горобосов и ударът му вляво от 12 метра отиде аут.

В 110-ата минута Жалгирис стигна до отлична възможност за четвърти гол, след като резервата Мотьеуш Бурба даде остър пас към Йосип Тадич, който беше оставен абсолютно сам на няколко метра пред голлинията на Слуга, но опитът му от движение отлетя над напречната греда на "орлите".

Три преди края на второто продължение двама бранители на Жалгирис влязоха остро в краката на Шоу и реферът от Германия посочи бялата точка. Зад топката застана Оливие Вердон, който направи резултата 3:3.

Преди мача:

Шимунджа: Не се притеснявам от съдиите за Жалгирис

Иван Йорданов: Отстраняване на Жалгирис ще е крачка напред за нас

FT / ЖАЛГИРИС - ЛУДОГОРЕЦ 3:3 (0:1 в първия мач)

1:0 Фабиен Урега (1)

1:1 Игор Тиаго (8)

2:1 Кехинде Ойевуси (15)

2:2 Матиас Тисера (57)

3:2 Ренан Де Оливейра (63)

3:3 Оливие Вердон (120-дузпа)

Рефер: Харм Осмерс (Германия)

Стадион: "ЛФФ" (Вилнюс, Литва)

Ето и съставите на двата тима:

Жалгирис: 1. Едвинас Гертмонас, 3. Марио Павелич, 4. Кипрас Кажуколовас, 26. Неманя Любисавлевич 🟡, 7. Жоел Бопесу, 23. Оливер Буф,  5. Николас Коробсов -к, 33. Марко Миличкович, 92. Фабиен Урега 🟡, 10. Ренан Оливейра, 99. Кеинде Ойвуси 

Резерви: 25. Томислав Дука, 6. Динмухамед Кашкен, 12. Петар Мамич, 15. Иван Татомирович,  24. Мотиеус Бурба, 27. Йосип Тадич, 77. Франсис Куеремех 🟡,  81. Мейнардас Микуленас, 88. Мантас Куклус, 96. Густас Ярусевичиус 

Треньор: Владимир Чебурин

Лудогорец: 12. Симон Слуга, 4. Сисиньо 🟡, 14. Дени Групер (71' - 21. Жан Карничник), 24. Оливие Вердон, , 3. Антон Недялков - к 🟡, 82. Иван Йорданов (80' -  23. Мануел Шоу), 6. Якуб Пьотровски 🟡, 75. Рик Джонатан (100' - 17. Жоржиньо), 10. Матиас Тисера 🟡 (64' - 95. Каули Оливейра) , 9. Игор Тиаго, 37. Бърнард Текпетей 🟡 (64' - 90. Спас Делев)

Резерви: 1. Серджио Падт, 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 32. Игор Пластун, 75. Петър Георгиев, 91. Александър Ганчев, 

Драган Иванов, специален пратеник на Gong.bg във Вилнюс, Литва