С назначаването на Павел Върба Лудогорец избра по-трудния, но верен път за своето развитие. Най-лесно би било на шефовете в клуба в следващите месеци да не излизат от зоната си на комфорт като поемат риск. Защото всяка смяна на треньор до известна степен води до такъв. Разбира се, и до някакво притеснение, относно как новият специалист ще се адаптира и дали футболистите ще възприемат неговата философия.  

Лудогорец е лидер в класирането в efbet Лига и излезе от групите на Лига Европа. Безспорно това е голям успех за всеки български тим. На базата на тези резултати ръководните фактори в Разград съвсем спокойно можеше да повтарят колко са велики и никой нищо не може да им каже. Само че хората в Лудогорец показаха, че не се задоволяват с постигнатото в Европа, макар че не е никак малко, и искат още и още. Амбицията ги води смело напред.

"Орлите" дадоха ясен знак, че нямат никакво намерение да стоят със скръстени ръце и дълго да се наслаждават на постигнатия успех. По всичко личи, че целта пред Лудогорец ще бъде само една - участие в групите на Шампионската лига, колкото и да е трудно. Привличането на Павел Върба не е нечия прищявка, а логично решение. Чехът отлично пасва на профила на Лудогорец. Има натрупан огромен опит в Европа и с отбор от ранга на българския шампион е успял да победи Наполи и Атлетико Мадрид. До тук обаче с неговите постижения, тъй като вече са добри известни. 

С колкото и класни играчи да разполага, Лудогорец има своите слабости. На моменти е колеблив и липсва постоянство. Като цяло в последно време се наблюдава застой в развитието в чисто игрови план. Като вземем предвид разликата в класата, съвсем логично "зелените" печелят повечето от двубоите си в България, но въпреки това в някои срещи не убеждават с представянето си на зеления килим. Не може да се каже, че доминират над съперниците си както в най-силните си години. Лудогорец като че ли малко избяга от атрактивния си стил на игра.

Няма я познатата изразена доминация и траен контрол над топката. Острите набези по крилата и мощната преса, която изцеждаше рано силите на съперника. Освен това на моменти личи, че в отбора липсва синхрон в защита и се допускат груби грешки, които може да костват много на клуба. Очевидно ръководните фактори виждат, че отборът разполага с по-голям потенциал.

Ето тук главната роля ще бъде на Върба. Сигналите, които идват от Чехия, са обнадеждаващи. Твърденията са категорични, а именно - воденият от Павел Върба Виктория Пилзен в последните години е диктувал футболната мода в страната. Специалистът е изградил атрактивен и печеливш стил, който останалите отбори в Чехия са копирали.

И за финал още нещо много важно. Със сигурност на шефовете на Лудогорец им е коствало доста усилия и средства, за да доведат треньор като Върба в България. Трябва да си признаем, че доста хора бяха скептични и не вярваха това да се случи. Да не забравяме, че не са го взели от борсата. Той е имал действащ контракт с Виктория Пилзен и го е разтрогнал заради българския шампион. Всичко това означава, че шефовете на Лудогорец за поредна година имат намерение да следват стриктно наложения през годините модел, който носи им успех. Да инвестират спечелените от Европа пари в развитието на клуба. Няма да е изненада, ако станем свидетели и на сериозна селекция.