Левски София успя да удържи Айнтрахт Франкфурт 79 минути при реванша в Германия, но в крайна сметка допусна поражение с 0:2 при визитата си на „Дойче Банк Парк“ и с общ резултат 1:3 отпадна на плейофа за влизане в групите от Лига на конференциите. Българският тим не направи много в атакуващ план при гостуването си в Германия, но успя да неутрализира до голяма степен именития си съперник, ала грешки при малките детайли от играта в дефанзивен план при заключителните минути от срещата предрешиха сблъсъка в Германия в полза на "орлите".

Пред близо три хиляди български привърженици, дошли да подкрепят родния тим, Джеси Нганкам откри резултата в 79-ата минута, а седем минути след това Елиас Скири зарадваха над 45-те хиляди домакински фена, за да може Айнтрахт да влезе в групите от Лига на конференциите.

Със сигурност заради европохода си през това лято „сините“ не бива да се срамуват, след като успяха за първи път от 13 години да елиминират два поредни съперника в лицето на ФК Шкупи и Апоел Беер Шева и не бяха далеч от това да се справят и с носителя на Лига Европа за сезон 2021/2022.

От 15 години Левски не беше стигал до този етап на европейски клубни турнири, но остави добри впечатления сред своите фенове. Сега за момчетата на Николай Костов остават ангажиментите в efbet Лига, кактои Sesame Купа на България.

Пред Пламен Андреев ще играят Хосе Кордоба, Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап, а халф-бекове ще бъдат Цунами и Жереми Петрис. В центъра на терена ще застанат Дарлан и капитанът Андриан Краев, а нападението ще поведат Роналдо, Уелтън и Рикариньо.

Отборът на Франкфурт очаквано е без голямата си звезда Рандал Коло Муани. Атаката на германците ще водят Марио Гьотце, Омар Мармуш и американецът Пакстън Арънсън, който ще запише дебют през сезон. Той изигра девет мача през пролетта, след като бе привлечен от Филаделфия Юниън.  На вратата отново ще бъде германският национал Кевин Трап.

Привържениците на Левски бяха изпълнили до краен предел клетката, отредена за тях, на "Дойче Банк Парк".

start-photo.bg
49 снимки

Срещата в Германия стартира двуостро, като Айнтрахт създаде нападение след две минути и отдясно се опита да бъде намерен Мармуш, ала Кристиан Димитров действа внимателно и изчисти. При последвалата атака пък топката бе пратена вляво за Уелтън, който нахлу в наказателното поле на съперника и пробва пас към Роналдо, но бранител на "орлите" с тяло спря топката.

Айнтрахт продължи с по-високата преса по терена спрямо българите, които обаче действаха спокойно под напрежението, наложено от играчите на Дино Топмьолер. "Сините", които играха в жълто в тази среща, опитваха контраатаки по двата фланга чрез Уелтън и Роналдо. В седмата минута Жереми Петрис действа чудесно при атака на Айнтрахт отдясно и изби топката преди нападател на германците да я насочи към вратата на Пламен Андреев. На позицията беше Ебимбе, който обаче беше блокиран от десния бек на Левски.

След 13 минути игра Якич и Ааронсон си удариха главите в половината на германците, като последният получи тежка аркада край окото, заради което беше спряна играта във Франкфурт за 2 минути. При следващото нападение  Тута напредна отдясно и опита центриране в полето на Левски, ала Пламен Андреев излезе и боксира напред.

В 18-ата минута Роналдо получи жълт картон, след като удари при единоборство Уилиям Пачо в главата и реферът реши да го декорира. Три след това Уелтън се хвърли самопожертвователно и блокира удар на Омар Мармуш, а натискът на германците се засили доста чувствително към българската врата.

BGNES
17 снимки

В 25-ата минута Айнтрахт направи добро нападение, след като успя да разпокъса "синята" защита. Емимбе изведе Мармуш зад отбраната на Левски и нападателят вкара, но беше с малко зад отбраната на "сините" и реферите отмениха резонно попадението. 100 секунди след това Мармуш отново се озова сам срещу Андреев, който пак се намеси великолепно, а нападателят на "дивата от Майн" пак беше в нередовна позиция.

След 30 минути игра Уго Ларсон влезе принудително от пейката, след като замени Кристиян Якич, който по-рано в срещата пострада при единоборство със свой съиграч. 120 секунди по-късно Цунами центрира в наказателното поле пред Трап, а Роналдо се отскубна от опеката на бранител на германците и стреля от въздуха, но доста високо.

В хода на полувремето Цунами и Кристиан Димитров също видяха жълтия цвят на картона. Четити преди края на първото полувреме Мармуш беше изведен в наказателното поле на българите, но се подхлъзна пред Хосе Кордоба. Това заблуди панамеца, а топката беше отиграна от малък ъгъл от Марио Гьотце, но не се наложи на Андреев да прави спасяване.

В добавеното време на първата част домакините изнесоха топката по отличен начин с едно докосване от четирима футболисти. Тя беше пратена вляво за Ебимбе, който опита да открие Мармуш, ала Петрис бе застанал отлично и блокира атакуващия футболист на Айнтрахт. "Орлите" опитаха да наложат натиск към родната врата в шестминутното добавено време, но до големи ситуации пред Андреев не се стигна и съдията прибра двата отбора при нулево равенство на почивка.

Gulliver/GettyImages
34 снимки

Стартът на второто полувреме видя доста голяма глупост от Жереми Петрис, която едва не доведе до гол в българската врата. Крайният бранител не успя да изчисти наглед лековата топка от наказателното си поле, която отиде към Марио Гьотце. Германският световен шампион шутира с десния крак, но Андреев спаси, за да предотврати грешката на Петрис да се превърне гол в "синята" врата.

Германците продължиха втората част с доминантно владеене на топката, докато Левски беше комфортен да приеме играта пред своето наказателно поле. В 54-ата минута Жуниор Ебимбе загърби Жереми Петрис и стреля по диагонала, но топката беше пратена встрани от вратата, пазена от Андреев.

В 59-ата минута Николай Костов извади Дарлан от игра, а на негово място се появи Асен Митков. Последвалите минути не донесоха нещо по-различно със старта на втората част. Четвърт час преди края Робин Кох влезе в единоборство с Рикардиньо в средата на терена, а бразилецът загърби бившия футболист на Лийдс Юнайтед, който го удари с лакет в главата, за да образува аркада край окото на бразилеца. Реферът от Нидерландия обаче остави играта да продължи с тъч за германците вместо с нарушение за една от двете страни.

"Сините" заиграха с човек по-малко, докато Рикардиньо беше превъзрван и трябваше да смени фланелката си, а Айнтрахт се възползва и откри резултата. "Орлите" направиха скоростно нападение, а Гьотце беше изведен в наказателното поле на Левски и подаде към Джеси Нганкам и влезлият като резерва за германците поведе Айнтрахт напред - 1:0.

След попадението Костов направи две промени и вкара в игра Джавад Ел Джемили и Асими Фадига, а Рикардиньо и Ван дер Каап напуснаха терена във Франкфурт. Шест преди края Уелтън нахлу отляво с рейд в наказателното поле на съперника и опита да потърси свой съотборник, ала защитата на Айнтрахт се справи.

Българският тим се втурна да търси изравнително попадение и притисна съперника, който обаче се възползва от контранапдение за втори гол. Ел Джемили сгреши в средата, като трябваше да овладее топката, а Ебимбе видя в половината на Левски - Нганкам. Младият нападател, който вкара първия гол, продължи за Елиас Скири, който не можеше да сбърка отблизо - 2:0.

В добавеното време на срещата пък удар на Уелтън отиде встрани от германската врата. В 93-ата минута мощен удар на Андриан Краев от сериозно разстояние профуча край десния страничен стълб на Кевин Трап.

FT / АЙНТРАХТ ФРАНКФУРТ - ЛЕВСКИ 2:0 (1:1 в първия мач)

1:0 Нганкам (79)

2:0 Скири (86)

Стадион: "Дойче Банк Парк" (Франкфурт, Германия)

Рефер: Алард Линдхоут (Нидерландия)

Айнтрахт Франкфурт: 1. Кевин Трап (К) - 35. Тута, 4. Робин Кох, 3. Улиян Пачо - 26. Жуниор Дина Ебимбе, 15. Ельес Шкири, 6. Кристиян Якич, 24. Аурелио Бута - 27. Марио Гьотце, 7. Омар Мармуш, Пакстен Аарънсън

Треньор: Дино Топмьолер

Левски София:  1. Пламен Андреев - 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 50. Кристиян Димитров, 33. Хосе Кордоба, 6. Цунами - 8. Андриан Краев (К), 37. Дарлан - 17. Уелтон, 9. Рикардиньо, 7. Роналдо

Резерви: 13. Николай Михайлов, 99. Иван Андонов - 10. Асен Митков, 11. Джавад Ел Джемили, 14. Илиян Стефанов, 16. Преслав Бачев, 20. Асен Чандъров, 21. Кристиян Йовов, 22. Патрик-Габриел Галчев, 97. Асими Фадига

Треньор: Николай Костов