Прелюбопитна история обвързва суперзвездата на световния футбол Кристиано Роналдо, родният шампион Лудогорец, както и ирландският първенец Шамрок Роувърс.

„Орлите“ и островитяните си дават спор в мач-реванш от втория предварителен кръг на Шампионска лига на „Тала Стейдиъм“ в Дъблин, като българският отбор има преднина от три чисти гола след успеха с 3:0 преди седмица в Разград.

В разговор с Gong.bg с пресдиректорите на отбора-домакин, както и хора от клуба, то стана ясно, че гордостта на Шамрок Роувърс не е една и неслучайно привържениците на „детелините“ продължават да носят частица оптимизъм за хипотетично чудо срещу българския отбор.

Най-големият успех за местния тим е нахлувнето в групите на Лига Европа преди десет години, когато в решителния плейоф тимът елиминира сръбския гранд Партизан с българина Иван Иванов в състава. Последват обаче шест загуби в ситото на групите, където компания им правят Тотнъм Хотспър, ПАОК и Рубин Казан.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Малко преди това обаче, през 2009-а година, е навярно един от най-славните мачове в историята на Шамрок. Тимът от Дъблин посреща в международна контрола европейския гранд Реал Мадрид, а в този мач дебютите за „лос бланкос“ си правят Кристиано Роналдо и Карим Бензема, които са закупени броени дни преди това. "Това е най-хубавият момент в нашата история след елиминацията на Партизан, категорично", заявяват от клуба.

Шамрок Роувърс Реал Мадрид

източник: Драган Иванов, Gong.bg

Тогава Реал преценява да проведе летния си лагер именно в Ирландия, където атмосферните условия през топлите месеци от годината са изключително приятни за тренировки и се стига до контролата срещу Мадрид, провела се именно на „Тала Стейдиъм“. Тогавашният капацитет е изпълнен до краен предел и именно тогава звездната покупка на Реал и Карим Бензема записват първите си минути.

Стартовата единайсеторка на Реал в този мач изглежда по този начин:

Титуляри: Дудек, Торес, Метцелдер, Пепе, Марсело, Гаго, Диара, Роналдо, Гути, Игуаин, Раул

Резерви: Салгадо, Гарай, Хайнце, Дренте, Парехо, Тебар, Снайдер, Ван дер Ваарт, Негредо, Бензема

Пет години по-късно родният шампион влиза за първи път в групите на Шампионска лига в своята история след епичното отстраняване на Стяуа Букурещ, където тегли в група именно Реал Мадрид, а в допълнение към „кралете“ - Ливърпул и Базел.

В срещите си с Реал разградчани, особено срещата в София, губят с 1:2, след като Марселиньо поведе в резултата българите, след което Роналдо не успя да вкара от дузпа на Владислав Стоянов, който спаси. Малко след това съдията отново даде дузпа за гостите от Мадрид, когато вече Роналдо бе точен, а именно Бензема се разписа за 2:1 в последните минути на мача за победата в София на мадридистите.

Драган Иванов, специален пратеник на Gong.bg в Дъблин, Ирландия.