Шампионът на България – Лудогорец, започна по мечтан начин тазгодишната си европейска кампания. Разградският тим победи с 2:1 най-високо ранкирания отбор в групата си в Лига Европа – Рома, при домакинството си на „Хювефарма Арена“.

Това стана, след като Каули Оливейра в 72-ата минута порази вратата на отбора, воден от Жозе Моуриньо, но в 86-ата Елдур Шумородов изравни резултата в Разград. Едно от новите попълнения на „орлите“, което влезе като резерва – Нонато, обаче поведе Лудогорец повторно в резултата, за да сложи точка на спора между двата тима в България.

Лудогорец изнесе изключително силен мач, като двете попадения дойдоха след отлично организирани и създадени нападения. Със сигурност представянето на "орлите" в тази среща беше коренно различно от последните мачове на тима в Европа, като това напомня на най-силните моменти на отбора в европейските клубни турнири.

Така Лудогорец заема второто място във временното класиране в групата си, след като в другия мач Реал Бетис срази с чистото 2:0 ХИК Хелзинки и оглави група С. Рома остава трети с нулев актив, колкото има и финландският отбор. В следващия кръг Лудогорец ще гостува на „Бенито Виямарин“ за дуел с Бетис, докато Рома ще приеме в Италия ХИК.

Антон Узунов
96 снимки

Срещата в Разград стартира при солидно темпо пред препълнения до дупка "Хювефарма Арена". В третата минута на срещата "орлите" имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Рома, но реферът от Англия не отсъди нарушение. При следващата атака Кирил Десподов получи вляво и се озова "очи в очи" с Миле Свилар. Българинът сякаш опита да подаде към връхлитащия Текпетей, който не успя да засече, макар Десподов да имаше чудесна възможност да шутира към италианската врата.

В 11-ата Текпетей даде отличен диагонал надясно за Бърнард Текпетей. Нигериецът си спря топката и подмина Роджър Ибанес, но след това Кристанте му отне. В 12-ата пък се видя удар на капитана на "джалоросите" Лоренцо Пелегрини, който беше спасен от Падт. "Джалоросите" започнаха да владеят по-трайно топката в Разград в следващите минути, но това не им помагаше да създават главоболия на нидерландския страж на Лудогорец. "Орлите", от своя страна, опитаха да поразят съперника с бързи атаки по двете крила.

Впечатление правеше, че през първия половин час на "Хювефарма Арена" Лудогорец неутрализира повечето силни страни на носителя на Лига на конференциите, като римляните бяха лимитирани откъм удари. В 32-ата Сисиньо надигра вляво Зеки Челик и центрира за Тиаго, който опита да атакува топката, но вратарят на Рома - Свилар, боксира встрани.

БГНЕС
16 снимки

Десет преди края на първата част Рома стигна до ъглов удар, след който Джанлука Мансини отправи удар с глава, но топката срещна левия страничен стълб на Падт. В 38-ата Дибала отправи много силен удар от воле с левия си крак, а Недялков с глава самопожертвотелно спря мощния удар от аржентинеца. В добавеното време на първата част Десподов изведе вляво с пета Каули Оливейра. Плеймейкърът на "орлите" опита удар през Крис Смолинг, но англичанинът блокира удара на бразилеца.

Lap.bg
46 снимки

Второто полувреме в Разград започна с чудесен шанс за гостите от Италия, след като белоти се озова сам срещу Падт. Нападателя на Рома опита да го прехвърли, но прехвърли и вратата на Лудогорец. В 51-ата Дибала шутира отново от дистанция след воле, но право в Падт. Шест след това аржентинецът напредна през средата и стреля, но пак неточно.

Две преди да беше изминал час игра Якуб Пьотровски стреля от средна дистанция, но Свилар спаси. В 62-ата Аксел фон Витри се понесе по дясното крило и центрира за Десподов, който атакува топката с глава, но я прати над напречната греда на Миле Свилар. В 67-ата Моуриньо направи две промени, като извади Челик и Белоти, а на тяхното място се появиха Спинацола и Шомуродов.

Шимунджа отговори с Рик Джонатан, който замени Кирил Десподов. В 72-ата минута Лудогорец откри резултата на именития си съперник, след като Алекс Фон Витри пропусна елегантно топката за връхлитащия Каули. Бразилецът напредна към наказателното поле на Рома, като нито един бранител на "вълците" не го атакува и шутира с левия крак, пращайки топката във вратата за 1:0.

Само 120 секунди след това Лудогорец можеше да пирува за втори път, след като стъписа Рома. Текпетей получи вдясно и видя непокрития в наказателното поле на гостите Каули. Той шутира от движение, ала този път встрани. Рома направи натиск в търсене на изравняване на резултата и поиска дузпа в 84-ата минуат, но претенциите от италианците не бяха уважени от Крейг Поусън, който посочи ъглов удар. След него отбраната на Лудогорец се пропука, но за щастие на Шимунджа и хората му не допуснаха гол, след като Лоренцо Пелегрини беше оставен абсолютно непокрит на два метра от голлинията и стреля с глава, но неточно.

Напорът на "вълците" даде за тях нужния резултат в 86-ата минута, когато резервата Елдур Шумородов беше оставен непокрит в наказателното поле на "орлите" и стреля с глава в долния ляв ъгъл на Падт - 1:1.

БТА
21 снимки

Две преди края обаче българският шампион организира много солидно нападение и Нонато получи в наказателното поле на Рома. Бразилецът финтира бранител на "вълците", след което шутира по диагонала, за да поведе отново Лудогорец напред в резултата. В добавеното време отново Нонато беше близо да вкара, но изстрелът му профуча край напречната греда на Свилар.

В добавеното време на срещата Рома създаде много опасна ситуация, след като Пелегрини подаде към Дибала вляво, но ударът на аржентинеца от малък ъгъл отиде аут.

FT ЛУДОГОРЕЦ – РОМА 2:1

1:0 Каули Оливейра (72)

1:1 Елдур Шумородов (86)

2:1 Нонато (88)

Лига Европа, групова фаза

Стадион: „Хювефарма Арена”, Разград

Рефер: Крейг Поусън (Англия)

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 4. Сисиньо, 24. Оливие Вердон, 16. Аслак Фон Витри (87' -  75. Петър Георгиев), 3. Антон Недялков 🟡, 95. Каули Оливейра (87' - 90. Спас Делев), 6. Якуб Пьотровски 🟡, 23. Кафумана Шоу 🟡 (77' - 20. Нонато), 37. Бърнард Текпетей, 9. Игор Тиаго, 11. Кирил Десподов (70' - 73. Рик Джонатан)

Резерви: 12. Симон Слуга, 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Гропер, 32. Игор Пластун,, 79. Тихомир Димитров, 82. Иван Йорданов, 

Треньор: Анте Шимунджа

Рома: 99. Миле Свилар, 23. Джанлука Мансини (75' - 62. Кристиан Волпато), 6. Крис Смолинг, 3. Рожер Ибанес, 19. Зеки Челик (67' - 37. Леонардо Спинацола), 4. Браян Кристанте (75' - 52. Едоардо Бове), 8. Неманя Матич (75' - 20. Махомед Камара), 7. Лоренцо Пелегрини, 59. Никола Залевски, 21. Пауло Дибала, 11. Андреа Белоти (67' - 14. Елдор Шомуродов)

Резерви: 1. Руи Патрисио, 63. Пиетро Боер,  17. Матиас Вина, 65. Филипо Трипи 

Треньор: Жозе Моуриньо