Лудогорец взе важен аванс срещу Шахтьор Солигорск в първото си изпитание по пътя към трето участие в Шампионската лига. Минималният успех с 1:0 оставя интригата жива, но доста по-лошо щеше да е, ако първият двубой в Разград бе приключил без победител.

Макар и да са с по-ниска класа, беларусите създадоха една-две сериозни опасности на „Хювефарма арена“ и подценяването им би могло да бъде фатално. Има обаче един фактор, който сериозно може да помогне на българския шампион - ответният двубой няма да се играе в Беларус, а в Белград.

Предстоящият реванш ще бъде шести сблъсък в историята на българския футбол, в който наш тим ще гостува не в страната, от която е съперникът. Последните 5 от тях са все срещу клубове от Израел. Статистиката показва няколко много обнадеждаващи неща. Първото е, че нашите отбори нямат нито една загуба в тези символични гостувания. Това е доста добра новина, защото сега Лудогорец може да отпадне само при поражение. И то такова с два гола разлика, тъй като, ако загубата е минимална, българите ще имат втори шанс да се промъкнат напред чрез продължения или дузпи. Другата оптимистична тенденция е, че родните клубове винаги вкарват поне един гол на своя опонент в такива срещи. Ако това се спази и сега, задачата на беларусите ще се усложни още повече.

Другата тенденция е, че в 5 от досегашните случаи със символични гостувания, българските клубове продължават напред. Единствената засечка направи Литекс през 2006 година. Тогава „оранжевите“ играха в нидерландския град Наймеген с Макаби Хайфа в плейоф за влизане в групите за Купата на УЕФА. Ловчанлии, водени от Люпко Петрович, измъкнаха отличен резултат - 1:1, но се провалиха с 1:3 в Ловеч и отпаднаха от борбата.

Първото символично гостуване е близо половин век назад в историята. Оттогава датира и единственият случай, в който нашият състав не просто не отива на стадиона на съперника, а домакинства два пъти на своя. Става дума за срещата от турнира за КНК между Берое и Фола Еш от Люксембург. Старозагорци очаквано разбиват този тим със 7:0 в първия двубой под Аязмото. Веднага след края на мача делегацията на тима от Великото херцогство, разбрала, че битката е загубена, предлага Фола да остане в Стара Загора и за реванша. Нямат претенции към Берое дори за поемане на разходите по престоя. Ръководството на „зелените“ веднага приема, като, освен че си осигурява лесна победа и във втория мач, спестява пари от пътуване до Западна Европа.

Съжаляват само играчите, които при затворените граници по онова време пропускат една добра възможност да осъществят пътуване отвъд Желязната завеса. Вторият мач Берое печели леко с 4:1.

През 2002 и 2003 година словашкият град Дунайска стреда се оказа щастлив за два български клуба, които елиминираха израелски тимове след изгодни резултати в първите двубои като гости. Марек направи в Интертото, което тогава бе официален турнир на УЕФА, 1:1 с Ашдод. А след 1:0 на реванша в Дупница с гол на Румен Шанкулов и асистенция на сегашния треньор на Монтана - Веселин Великов, го елиминира. Левски дори стигна до победа в Дунайска стреда над Апоел Рамат Ган с 1:0. Точен четвърт час преди края за „сините“ бе таранът Борислав Димитров след пас на другия нападател Тодор Колев. Българският представител лесно прегази съперника в реванша на „Герена“ с 4:0.

Още един наш тим победи израелски в Словакия. Това стана през 2006-а в Сенец, където Локомотив София удари Бней Йехуда с 2:0. Головете вкараха Марчо Дафчев от фаул и Цветан Генков от дузпа. Това бе първа победа в историята на „железничарите“ като гост в Европа.

Така историята сочи, че най-логично изглежда и Лудогорец да допълни списъка с успешните мачове на наши отбори на неутрален терен.

Чете повече в днешното издание на "Мач Телеграф"