Единственият български треньор, вкарал два пъти отбор у нас в групите на Шампионска лига – Георги Дерменджиев, говори за предаването „Домът на футбола“. Той коментира защо Лудогорец не успя да елиминира Динамо Загреб в третия кръг от Шампионска лига и призна какво е сторил той, за да класира „орлите“ на два пъти в групите на най-силния европейски клубен футболен турнир.

„За мен не достигнаха първите 15 минути в първия мач в Разград и първите 15 в Загреб. Първият мач всички знаем как се получи и какъв е резултатът. Вторият мач, мисля че трябваше да бъдат по-търпеливи и да са готови за това, което ще се случи. Лудогорец вече бяха играли мачове там и знаят как протичат тези срещи. Лудогорец от първата година на създаването си е най-успешният клуб у нас и най-добре структуриран. Той е перлата на родния футбол. Всяка година играят в Европа. Сериозни адмирации към собствениците на клуба – Кирил и Георги Домусчиеви. Едно управление, че отборът не се влияе от нищо и постоянно се подобрява – в бази, във всичко онова, което е нужно. Братята разбират. Много добре се капсулова клуба. Нищо не може да излезе от отбора и това се дължи на управлението на Петричев и Караманджуков“, започна наставникът.

ПФК Лудогорец
11 снимки

„Не мога да кажа какво пречи на другите треньори да влязат в групите на ШЛ. Мога да кажа аз какво съм правил. Това са мачове, които изключително сериозно трябва да се подхожда към тях и да се оглежда всичко. Ние бяхме готови и ще дам два примера. Мачът със Стяуа в Румъния, когато изучавахме съдията, имах двама испански помощници. Единият взе информация как ръководи реферът мачовете. Тогава установихме, че когато той свири фал за ръкомахания вдига жълт картон. Изкарахме видеа, показахме ги на играчите и те бяха наясно с това. Когато запознавах играчите, разговарях с всеки един. Играем с Цървена звезда там – първото полувреме получихме червен картон. След като съдията свири полувремето, Дяков провокира един футболист от Звезда, онзи реагира и съдията му показа червен картон извън игрово време. И какво стана? Това е интелект. Изравниха се силите по този начин и ги бихме категорично. Запознавал съм играчите дори с разстоянието от съблекалнята до терена. Това са важни моменти, и когато играчите ги приемат, те започват да вярват. Искал съм да има отбор, да има лидери, но да има отбор“, каза още той.

100 снимки

„Добре помня мачовете с Жалгирис, там теренът е изкуствен. На тренировката заваля дъжд и настилката беше толкова лоша, че беше влязла много вода под изкуствената настилка. Жалгирис е отбор, който в момента може да направи изненада, тъй като елиминираха Малмьо. Това обаче не мисля, че ще се случи с Лудогорец. Смятам, че у нас може да има съперничество, но няма да има проблем за нова титла за Лудогорец“.

Антон Узунов
43 снимки

„Темата с националния отбор е наболяла тема. Искам да се върнем към онова ниво, но съм реалист и знам, че няма да стане скоро. Треньорите в националния отбор са притиснати от това с какви играчи се разполага и с какви отбори играем. Много треньори се изхабиха. Искам да кажа, че имаме добри български треньори, но така ги похабиха около националния, тъй като те искаха да има класиране“, завърши Дерменджиев.