Бившият наставник на Лудогорец Георги Дерменджиев даде специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“. Специалистът, който понастоящем няма отбор, и с когото разградчани постигнаха един от най-големите успехи в историята си, похвали настоящия треньор на „орлите“. Той обясни, че е добре, че Пауло Аутуори е разбрал, че не бива да се правят драстични промени в състава шампионите.

„Принципно е така. Периодът, в който се върнах, отборите бяха с треньори и всичко бе запълнено и е малко по-сложно. В този период малко по-рано, докато бях в Казахстан имаше запитвания, но тогава имах тим и нямаше как да се случи. Надявам се във времето да се намери отбор. Запитванията бяха от чужбина“, започна Дерменджиев.

„Местата, от които има интерес, бяха са различни. За мен бяха от Азия“.

„Аз много пъти казах, Казахстан е необятна държава, която развива футбола, има добър футбол. Има български  треньори, които се уважават. Там е Мърси Стоилов, той постигна много успехи с Астана. Сега работи със същия успех с националния тим. Той е изключително уважаван на всички нива в Казахстан. Аз бях в отбор с горещи фенове (Ордабаси), които много уважавам. Има добри условия за работа“.

„Лудогорец в този аспект (като условия за работа) изпреварва значително с тази база, която бе построена, продължава да се доизгражда, по-напред е пред Ордабаси. Лудогорец е клуб над средно европейско ниво. Той е клуб, който се сравнява със значително напредналите отбори в Европа и света. Те имат и инфраструктура и правилен управленски подход“.

„Не мога да кажа, защо не се получи между Лудогорец и Херо. Аз не съм бил там директно. Херо е добър наставник, той също постигна добри резултати. Точно от кухнята не мога да коментирам какво е станало. Не съм изненадан, че се разделиха. Вече съм го казвал. Този клуб принципно винаги е искал да се развива и най-вероятно там има неща, които не мога да коментирам. Така са преценили и така са решили“.

Георги Дерменджиев

източник: LAP.bg

Що се отнася до наследника на Димитър Димитров в родния шампион – Пауло Аутуори, Дерменджиев каза:

„Един треньор си има философия и я следва.  Съблекалнята винаги е била съблекалня. Навсякъде е така. Ако погледнем нивото на Лудогорец, има много отбори с чужденци. Наистина трябва да си гъвкав, да има дисциплина и да има разбиране. Може и от тази гледна точка шефовете на Лудогорец са решили, че това ще помогне. Трябва камшикът да е невидим. Един треньор трябва да може да извлича максималното от играчите, а не това, което си е наумил да иска да го прави“.

„Собствениците на Лудогорец са го приели това за ход. Мисля, е добре, той има добра визитка и постижения. Мисля, че той ще направи всичко възможно отново Лудогорец да играе в групите на Шампионската лига. Това мисля, е абсолютно възможно. Лудогорец като клуб има рутината. Играчите знаят разликата между тези мачове и тези в Лига Европа. Мисля, че ще дадат максимума от себе си за да го постигнат. Вярвам, че срещу Мол Види ще направят така, че да победят. Имаха голям шанс. В този мач и в тези 90 минути, те реално имаха един удар в очертанията на вратата. Така че, Лудогорец имаше минимум три-четири шансове за отбелязване на гол. Но се вижда разликата в класите“.

„Нямам съмнения, че спечелят реванша. Там играта ще бъде по-различна. Дори по същия начин да играе Мол Види, няма да успее“.

Запитан за наставника на унгарците Макрко Николич, който в миналото бе начело на Партизан, когато двата състава се срещнаха в евротурнирите, Дерменджиев каза:  „Добре си спомняте резултатите тогава. Тогава мога да кажа, че Партизан бе по-качествен тим от Мол Види. Той вероятно е разучил добре всичко. Но аз мисля, че няма да имат шанс“.

„Мисля, че Луодгорец тепърва ще навлезе в по-добра игрова форма. Аз искам да има конкуренция, за да е по-интересно първенството. Това е добре и за феновете, и за родния футбол. Но мисля, че трудно ще се случи това. Вижда се някои отбори влизат тромаво в мачовете. Но има и други, които имат добър облик. Желая не само на Лудогорец да премине, но и на ЦСКА, и Славия. Мисля, че е възможно в следващия кръг да имаме три отбора. Това е добре за футбола ни“.

„Не мога да правя анализ на треньора на Лудогорец. Не знам като задачи какво се поставя. Точно конкретната визия. Прави му чест на наставника, че е схванал това, че не бива да прави драстични промени засега в Лудогорец“.

„Аутуори вероятно се е информирал добре. ДНК-то изобщо не бива да се промяна. Този стил на игра, доминиращ, носи победите на Лудогорец. Това стана с атрактивна игра и футбол, който се харесва на всички“, завърши Дерменджиев.