Преди години в учебниците по математика имаше така наречените задачи с повишена трудност. По принцип тези задачи ги решаваха само учениците в математическите паралелки или тези, за които математиката представляваше по-сериозен интерес. Една такава задача с повишена трудност трябва да реши Лудогорец – как да вкара минимум два гола на Копенхаген в Дания, за да има шанс да продължи в Лига Европа.

Във всяка една задача има цифри, а цифрите определят задачата на Лудогорец като такава с повишена трудност. Ето няколко факта. През календарната 2016 година Копенхаген допуска два и повече гола във вратата си само в 5 мача. В два от тях отборът постига големи победи с 5:3 и 6:2 на свой терен, тези не ги броим. В останалите три двубоя Копенхаген е гост – прави 2:2 срещу Рандерс и губи гостуванията си на Хорбо и Нордзеланд с 2:4 и 0:2. Това е всичко през последните 12 месеца, а и не само. Цифрите показват едно – много по-лесно е да вкараш два гола на Арсенал и ПСЖ, отколкото на Копенхаген.

Толкова с цифрите. Нека се върнем на фиаското от четвъртък вечер. Лудогорец загуби, защото просто Копенхаген бе бе по-силният отбор в конкретния мач. Да! Датчаните не блестят със супер класни футболисти, които да правят разликата и да показват феноменални изпълнения. За сметка на това са изключително енергични, организирани и прагматични. Нещо, което слиса Лудогорец. Силно се надявам думите на Георги Дерменджиев след срещата „Лудогорец изигра много добър мач“ да са само за пред камерите, а в действителност да си направи необходимите изводи и анализи.

Какво видя обикновеният запалянко? Лудогорец не успя да покаже своята играта, но ако трябва да сме по-точни, не му бе позволено да го направи. Копенхаген показа, че освен здрав физически, е много добре подготвен тактически отбор, чиито футболисти си помагат един на друг през всичките 90 минути. Знаят как да отнемат топката, да пресират и да се възползват от моментите, за да вкарат гол – без да налагат натиск или да водят играта с безбройни подавания – простичко - отнемане, пас, атака... Ако не стане един-два пъти, ще стане на четвъртия или на петия път. Съперник, чийто стил на игра със сигурност не е от удобните за Лудогорец.

Какво показа Лудогорец? Почти нищо! Няколко далечни удари, повечето от които плод по-скоро на безпомощност, отколкото на нещо сериозно, с изключение на удара на Жоао Пауло в края и поредица центрирания, за кеф на централните защитници и вратаря на датчаните. Някои футболисти бързо трябва да върнат мислите си отново в Разград, защото снощи като че ли бяха на „Олд Трафорд“ или на стадиона в Алкмаар, но не и на „Васил Левски“.

Както гласи една стара българска поговорка: „Когато каруцата се обърне, пътища много“. И тук е така. Един куп „ако“-та... Ако не беше паднал този ранен гол, ако звездите на Лудогорец играеха по-съсредоточено, ако отборът бе изравнил, вместо да получи втори гол, ако беше влязъл този, а не онзи, ако бяха направени по-ранни смени, ако, ако. Във футбола обаче „ако“ няма. Има само крайни резултати и те се важни.

Влизайки отново в ученическата риторика, спокойно можем да направим следния извод: В Копенхаген са си написали по-добре зимното домашно. През следващата седмица трябва да поработи червения химикал по домашното на Лудогорец, за да бъде то наистина изрядно в Дания.

И накрая да се върнем на двата гола и задачата. Единственото хубаво на задачите с повишена трудност е, че при всички случаи те имат решение. Намери го чешкият Яблонец през август 2015 година. Последния път (за сега), в който Копенхаген допусна загуба на свой терен – 2:3, след победа с 1:0 в Чехия седмици по-рано и отпадане от Лига Европа. Лошото е, че след това датчаните си взеха поука и нямат празно у дома... Традициите обаче са, за да се нарушават, особено когато е замесен Лудогорец.

Все още нищо не е приключило. Датата е 23 февруари!

Лудогорец се разби в датския айсберг