Отборът на Арда допусна тежко поражение с 0:4 от Апоел Беер-Шева в мач-реванш от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Така с общ резултат от 6:0 израелският тим продължава напред към следващия кръг. Днес за тима на Рони Леви се разписаха Елтон Аколатсе в петата, Рамзи Сафури в 31-ата от дузпа, Юджийн Анза в 71-ата, а Ротем Атуел оформи крайния резултат с прекрасно попадение в 83-ата минута.

Официален сайт на Арда - fcarda.bg
55 снимки

Резултатът можеше и да не бъде толкова изразителен, след като българският тим не изигра лош двубой, но опитът и класата на Апоел си каза думата. Момчетата на Николай Киров тръгнаха настървено срещата и, макар че допуснаха ранно попадение, те създадоха няколко отлични шансове, за да стигнат до попадение. Вторият гол обаче пречупи кърджалийци, а домакините спокойно контролираха развоя на сблъсъка през втората част и стигнаха до нови две попадения. 

Така Арда напуска Лигата на конференциите с високо вдигната глава при дебютното си участие и ще насочи усилията си към efbet Лига и Купата на България, където стигна до финала през миналия сезон. Апоел пък ще чака следващия си съпреник, който ще бъде определен от двойката Шльонск Вроцлав от Полша и Арарат Армения.   


Арда стартира срещата нахъсано и се хвърли в атаки още в началото, но без сериозни опасности пред вратата на домакините. 

За съжаление обаче Апоел поведе още с първия си удар към вратата на българския тим. В петата минута Мариано Барейро получи малко пред наказателното поле на Арда и комбинира надясно с Елтон Аколатсе. Нападателят на "червените" си освободи пространство за изстрел и с чудесен удар с левия крак от границата на пеналтерията намери далечния ъгъл на Иван Караджов, който също не се намеси по най-добрия начин - 1:0.

Пет минути по-късно обаче кърджалийци имаха отличен шанс да изравнят резултата. Гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар от около 30 метра от вратата на Апоел. Зад топката застана Спас Делев, който насочи прекрасно топката към лявата сглобка на вратата, но вратарят Ариел Харуш показа страхотен рефлекс и изби в ъглов удар.

В следващите минути Арда опита да натисне и се настани в половината на своите домакини, като изпълни три корнера, а Александър Георгиев стреля от дистанция, но в аут.

В 26-ата минута и двата отбора имаха прекрасен шанс да отбележат попадение. Първо, Апоел изпълни корнер, след което топката стигна до Дадио Ор, който центрира отдясно, а на границата на вратарското поле, а капитанът Мигел Витор засече, но Караджов спаси по страхотен начин.

Последва опасна контраатака, при която Светослав Ковачев показа своята бързина отдясно в половината на домакините, а след това пусна отличен диагонален пас за Делев в наказателното поле. Българският национал преодоля играч на Апоел и остана сам срещу вратаря Харуш, който обаче спаси с крак удара на офанзивния футболист на Арда.   

Пет минути след това обаче Апоел получи право да изпълни дузпа. Юджийн Анса напредна отляво и центрира в наказателното поле, където Мартин Желев скочи на шпагат, но докосна топката с ръка и бе отсъден наказателен удар. С изпълнението се зае Рамзи Сафури, който стреля в десния ъгъл на Караджов и отбеляза, макар че вратарят на Арда докосна топката – 2:0.

Вторият гол даде необходимата доза увереност у домакините, които се хвърлиха в атаки и в 34-ата минута Акулатсе проби отдясно в наказателното поле, излъга Милен Стоев и шутира, но Караджов се намеси и изби.

В 39-ата минута отново националният страж трябваше да се намесва след далечен изстрел от страна на Сагив Йехезкел. В добавеното време на първата част Караджов запази резултата непроменен след петото си спасяване до момента. Той се намеси след удар с глава отблизо на играч на Апоел.

На почивката Николай Киров направи промяна, като пусна в игра Жуниньо на мястото на Иван Коконов.

В първите петнадесет минути от втората част темпото на игра спадна и ситуации пред вратите липсваха. В тези минути контузия получи Светослав Ковачев и беше заменен принудително от Тонислав Йорданов.

В 61-ата минута, за пореден път, Иван Караджов се намеси, за да запази вратата си от ново попадение. Сафури центрира в наказателното поле от свободен удар, където капитанът Витор стреля с глава, като топката падаше точно под гредата, но Караджов изби в корнер.

Пет минути след това Апоел отново имаше отлична ситуация за нов гол. Анса бе изведен на скорост в половината на Арда и напредна, след което намери в наказателното поле резервата Дор Мича, който елегантно с пета заложи топката за Сагив Йехезкел. Ударът отблизо на централния нападател обаче бе спасен от Караджов.   

В 71-ата минута Апоел стигна до трето попадение. Дор Мича бе изведен отдясно в наказателното поле сам срещу Караджов и стреля, но вратарят на Арда отново парира удара. Топката обаче продължи пътя си към вратата му, а двама играчи на кърджалийци се хвърлиха в краката на Мича пред голлинията, но макар и паднал на тревата той успя да чукне кълбото с глава за Анза, който не сбърка на празна врата от близка дистанция – 3:0.   

Домакините не спряха с набезите към вратата на Арда и съумяха да стигнат до прекрасен четвърти гол в 83-ата минута. Резервата Ротем Атуел получи отляво и направи няколко финта, след което намери в наказателното поле Анза, който след това му върна топката. След това Атуел финтира съперник и стреля технично към далечния ъгъл на Караджов и реализира великолепно попадение за 4:0.  

Във втората минута от добавеното време Жуниньо пробва изстрел от границата на наказателното поле, но твърде слаб, за да затрудни Харуш. 

До края на срещата нови попадения не паднаха и Апоел продължи напред към третия кръг.


FT | АПОЕЛ БЕЕР-ШЕВА – АРДА 4:0  /  (6:0 общ резултат от двата мача)

1:0 Елтон Аколатсе 5'

2:0 Рамзи Сафури (дузпа) 31'

3:0 Юджийн Анза 71'

4:0 Ротем Атуел 83' 

Жълти картони: Емил Мартинов (Арда) 24', Пламен Крумов (Арда) 45+2'

Стартови състави на двата отбора:

АПОЕЛ БЕЕР ШЕВА (4-3-3): 1. Ариел Харуш – 30. Дадиа Ор, 4. Мигел Витор (к), 18. Ейтан Тиби, 3. Давид Килтьенс – 35. Мариано Барейро, 26. Рой Гордана, 7. Рамзи Сафури – 14. Елтон Аколатсе, 11. Сагив Йехезкел, 13. Юджийн Анса

Старши треньор: Рони Леви

АРДА (3-4-3): 12. Иван Караджов – 4. Милен Стоев, 71. Пламен Крумов (к), 8. Милен Желев - 11. Александър Георгиев, 27. Емил Мартинов, 80. Лъчезар Котев, 20. Деян Лозев – 17. Иван Коконов, 9. Спас Делев, 10. Светослав Ковачев

Старши треньор: Николай Киров


Главен съдия: Даниеле Довери, Италия

Стадион: „ХаМошава Стейдиъм“, Петах Тиква, Израел