Преди днешния мач между Лудогорец и Мидтиланд няма по-добър събеседник от Николай Бодуров. Железният защитник носи екипа на датчаните през 2016 година, а освен това познава отлично българския шампион. Пред „Меридиан Мач“ настоящият играч на "Пирин" (Бл) говори не само за предстоящия евро мач, а и за случващото се в Благоевград, националния отбор и ЦСКА.

- Николай, предстои здрав дуел между Лудогорец" и Мидтиланд. Ти като бивш играч на датчаните и човек, който познава много добре българския първенец, какво очакваш от този двубой?

- Доста промени настъпиха в Мидтиланд от времето, в което аз бях там. Макар че тогава отборът също бе шампион и игра силно в Европа, където обаче отпаднахме от Манчестър Юнайтед. В момента виждаме, че датчаните имат един доста млад тим. Както всеки предполага, тук говорим за един много добре подготвен физически отбор. Според мен мачът в Разград е абсолютно непредвидим.

- Ти познаваш треньора Бриан Приске. Какво ще кажеш за него?

- Да, той беше помощник, докато аз играех в Мидтиланд. След това пък отиде във ФК Копенхаген, след което се върна и сега е старши треньор. Гледайки последните изяви на Мидтиланд, според мен те се развиват непрекъснато. Има много африкански момчета, които идват от сателитни тимове и живеят в Дания. Така се променя и стилът на игра.

- Лудогорец започна тромаво сезона, но в последните си 3 мача вече напомня на себе си...

- Да, след първите мачове смятах, че Лудогорец трудно ще направи пробив в Европа тази година. Но сега вече виждам, че са взели силни футболисти, на които им трябва време, за да се сработят. Истината е, че ако минат Мидтиланд, ще имат голям шанс да направят нещо значимо. Плюсът на Лудогорец е, че вече са опитни в Европа и играят със самочувствие в големите мачове. Така че не е изключено да продължат.

- Каква е твоята прогноза за мача в Разград?

- Аз се надявам Лудогорец да продължи, защото все пак говорим за български отбор, а аз винаги подкрепям нашите тимове в Европа. Но пак казвам – много ще е трудно. Според мен Мидтиланд беше най-тежкият възможен съперник за този кръг. Иначе е ясно, че ще стане един хубав мач.

- Това, че всичко се решава само в една среща, плюс или минус е за Лудогорец?

- Според мен е плюс. Ресурсът, който би хвърлил един български отбор в два мача със скандинавци, ще е много сериозен. Сега Лудогорец играе вкъщи и няма да е гост. Но пък това, че двубоят е само един, е нож с две остриета, защото датчаните също може да се възползват. Скандинавците са много дисциплинирани. Тренират много усърдно. Плюс това, тяхното първенство е по-силно от българското, което е минус за "Лудогорец", защото темпото на игра е съвсем различно.

- Няма как да не те питаме и за други теми. Защо според теб Пирин не започна сезона толкова силно, колкото очакваха всички?

- Да, ние като играчи сме най-силни, в това спор няма. Но трудно се гради нов отбор. Всичко в клуба е на много високо ниво, прилага се един английски модел и резултатите няма да закъснеят. Просто ни трябва време. Знаете, че в първия сезон на Гуардиола в  Манчестър Сити бяха похарчени над 200 млн. за нови футболисти, но отборът така и не може да стане шампион. Според мен от мач на мач в Пирин играем по-добре. Не е важно какво е началото, важен ще е краят на сезона, а аз съм сигурен, че ние ще се върнем в елита.

- Не си част от националния отбор за мачовете с Ейре и Уелс, макар и да имаме проблеми в защитата. Говорил ли си с Георги Дерменджиев?

- Да, говорил съм с него, но нещата си остават между нас. Според мен, докато е Дерменджиев треньор, аз няма да получа повиквателна. Но разберете ме – винаги съм готов да помогна. Имам 50 мача за България. В момента няма много висококачествени футболисти, които да бъдат повикани. Аз съм в „Б“ група по мое желание, реших да се върна в родния си отбор и град.

- Как би коментирал последния състав?

- В момента водещите отбори разчитат на чужденци. 2-3 тима от елита с повече амбиции пускат основно българи, така че всеки, който направи 3-4 силни мача, може да бъде повикан. Но така, като гледам списъка, виждам че пак има доста момчета, които са резерви в клубовете си. Явно ще ги съживяваме... Вижте, националният отбор е нещо съвсем друго. Има играчи, които блестят в клубовете си и като дойдат на лагер-сбора, след 1-2 тренировки се чувствам като смазани. Тук говорим за самочувствие. В националния тим най-важното нещо е характерът. Ние сме такъв народ, че винаги живеем със спомените от САЩ'94 и очакванията винаги са големи. Ето, сега ни чакат важни мачове. Дано успеем да победим в тях. Много е важно как ще подходим тактически, защото трябва да извлечем максимума.

- Не можем да не те питаме и за случващото се в ЦСКА. Петър Занев, който беше капитан до миналия сезон, сега пълни дупки...

- За мен Занев е един от най-силните футболисти в ЦСКА. Жалко е, че не получава шанс. Трябва да играят българи. Виждаме колко много се разви Антов. А защо той не е национал?

- Защото се твърди, че мачовете на младежите с Русия и Сърбия са по-важни от тези за Лигата на нациите... Ако е така, няма лошо. След като младежите имат шанс да се класират на европейско, нека най-добрите млади момчета да играят за тях.

- Как виждаш новата селекция на ЦСКА?

- Казах ви вече – трябва да играят повече българи. ЦСКА има една от най-добрите школи. Но се взимат чужденци – единият не е играл една година, вторият – 7 месеца. Молим се на Господ да стане нещо от тях и след това да ги продадем. Просто очакванията в ЦСКА са големи, искат се резултати на момента и заради това играят чужденци.

- Защо все по-малко родни отбори с амбиции залагат на чуждото?

- Времената са различни. Ние сме момчета от улицата. Освен да играем футбол, друго нямаше какво да правим. Сега ги вижте – телефони, таблети, инстаграми, социални мрежи... Като им викнеш на тренировка и се разсърдят. А за да пробиеш във футбола, трябва характер.

- Кой ще е шампион според теб?

- Аз искам да е ЦСКА. Тези фенове заслужават титла. 4 години втори места... Никой не помни вторите. Бяхме близо със Стамен, бяхме близо и когато Али Соу пропусна дузпа срещу Лудогорец. Но все те ставаха шампиони. Просто вижте какви играчи взимат в Разград. С тази финансова мощ, която имат. Те идват от силни първенства – Германия, Бразилия. Много ще е тежко на конкуренцията да ги пребори. То реално само ЦСКА може да го стори и им го пожелавам. Но ще стане много трудно.