След броени часове българският шампион Лудогорец ще трябва да довърши започнатото срещу грузинския първенец Динамо Батуми в елиминационен мач от първия квалификационен кръг за Шампионска лига.

В първата среща в Разград миналата седмица “орлите” поразиха съперника с 3:1 и 90 минути ги делят от мачове с беларуския гранд Динамо Минск, който спечели срещу Пюник Ереван.

Грузинският курортен град, който е дом на местния шампион Динамо е индустриален шок за всички негови нови посетители.

Всички големи туристически холдинги инвестират милиарди грузински лари в построяването на свои сгради тук край бреговете на Черно море. 

Важно е да отбележим, че безкрайните прекрасни пясъчни ивици от страната на България въобще ги няма в Грузия, като тук преобладават камъните по плажа. 

Луксът по крайбрежието на Батуми е очевиден, но буквално “на гърба” на тези здания си проличава явно преплитаната от социализма и турското влияние.

Повечето сгради в сърцето на Батуми нямат нищо общо с лукса, гравитиращ около бреговете на източната от нас част на Черно море. Стари панели, разпадащи се мазилки, простори с дрехи висящи навсякъде, наподобяващи улиците на Неапол, а също така местните сергии за пазари с лекота се разпростират из улиците на града, като възрастни хора продават своята продукция.

Връзките с Турция

Грузия и Турция имат дълга история на взаимоотношения, които датират от векове. Турците (включително османците) са имали значително влияние в региона и често са взаимодействали с грузинските княжества.

Турция е един от основните търговски партньори на Грузия. Икономическите връзки са изключително важни за Грузия, като Турция е основен източник на вносни стоки и един от най-големите пазари за грузинския износ. Турските инвестиции в Грузия са също значителни, особено в секторите на строителството, туризма и инфраструктурата.

Геополитическата ситуация в региона също играе важна роля. Турция има стратегически интереси в Кавказ и Грузия, особено по отношение на енергийните коридори, които минават през територията на Грузия и свързват Каспийския регион с Европа.

Има и културни и социални връзки между двете страни. В Грузия има турска общност, а също така много грузинци работят или учат в Турция. Туризмът също играе роля за укрепване на връзките между двете страни.

Връзките с Русия:

Грузия и Русия имат дълга история на взаимодействие, която датира от векове. В края на 18-ти и началото на 19-ти век Грузия се присъединява към Руската империя, което оказва дълготрайно влияние върху политиката и културата на страната. През 1921 г. Грузия става част от Съветския съюз, където остава до неговото разпадане през 1991 г.

Въпреки политическите напрежения, икономическите връзки между двете страни продължават да съществуват. Русия е един от основните търговски партньори на Грузия, а също така има значителен брой грузинци, които живеят и работят в Русия. В последните години има опити за нормализиране на икономическите отношения, но политическите и геополитическите различия остават.

Батуми категорично има страхотно бъдеще с оглед инвестициите, които се състоят тук, но към 2024 година явно проличава, че има страшно много работа за вършене.

Е, от 20.00 часа българско време футболистите на Георги Дерменджиев също трябва да свършат своята и да продължат участието си в Шампионска лига. Мачът може да гледате на живо по DIEMA SPORT.

Драган Иванов, пратеник в Батуми, Грузия