Новият шеф на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов бе специален гост в предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPROT. Той говори за старта на шампионата в efbet Лига, както и наболелите проблеми на родния футбол.

Караиванов изрази надежда, че отборите на Лудогорец и ЦСКА отново ще играят в групите на европейските клубни турнири.

Ето какво сподели още той:

„Първенството започна интересно. За първи път от много години имаме 16 отбора в елита, преди години Българският футболен съюз предприе реформа и ги намали от 16 на 14, 12, 10, след което се създаде нова лига, която просъществува шест сезона и според мен беше доста добра и доста интересна, разбира се с някои свои негативи и проблеми, но за мен много повече положителна. Сега се връщаме към формат с 16 отбора, който е много популярен. Разликата е, че ще има, макар и кратка, плейофна фаза от 5-6 кръга.

Доказателствата, че започна интересно първенството са ясни. Получи се един много интересен дерби мач между ЦСКА 1948 и Левски – Любослав Пенев срещу Мъри Стоилов, двама от треньорите, които безспорно са водещи имена в българския футбол.

Да се надяваме, че отборите ще защитят идеята да са толкова отборите и схемата на първенството. Знаем, че има тимове, които не са в цветущо финансово състояние. Нека обаче се види как ще функционира тази схема. Имаме повече градове. Отново имахме отбори, които не са напълно готови с тяхната база", сподели Караиванов в „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

"Турнирът за Купата жъне успех, защото този формат не е променен. Колкото по-рядко и трудно променяш правилата, толкова си по-успешен. Стана уникален финал, който показа потенциала на българския футбол. Това беше огромен приход за българския футбол", добави още той.

"Преди да тръгна да се кандидатирам, разговарях с Борислав Михайлов. Първата ни стъпка е да опитаме да се подготвим за всичко, което е написано в уредбата. Ще направим всичко в рамките на нормалното. Поискал съм контакт с футболния съюз, доверие и възможност да изпълним това, което наредбите предвиждат.

Нека се докажем в определен период, за да продължим напред. Нещата, които се случват от миналата година, са изключително нездравословни за български футбол. Конгресът, който се проведе на 12 октомври, показа какъв е изборът на клубовете - Борислав Михайлов. Започна съдебна битка, но искам да кажа нещо по-генерално. Не ми харесва тона, по който хората, които са опозиция, се отнасят. Личните обиди и нападки. За мен Михайлов категорично избягва личните обиди. Всички страдат от целия този процес. Трябва да има повече толерантност", коментира Караиванов.

"Лудогорец и ЦСКА достигаха до груповата фаза. Абсолютно реално е да го направят за трети пореден път. Левски изтегли най-тежкия жребий, но трябва да им пожелаем успех. Ботев също има своите шансове", каза още Атанас Караиванов.

Чуйте и вижте цялото интервю за Атанас Караиванов в прикаченото видео.