За Ботев Пловдив европейското приключение тази година приключи. "Канарчетата" загубиха с 0:2 гостуването на АПОЕЛ Никозия и отпаднаха от Лигата на конференциите, тъй като първата среща от втория предварителен кръг на Лига на конференциите завърши 0:0. Головете вкараха Исам Шабак и Йоргос Ефрем в добавеното време на двете полувремена.  

АПОЕЛ Ботев Пловдив

източник: sofascore.com

Домакините започнаха агресивно и още в 1-ата минута спечелиха ъглов удар, след който обаче не успяха да застрашат вратата на Ботев Пд. Пет минути след това Николай Минков събори Мариус Илия пред наказателното поле, но защитата на "канарчетата" се справи. Страхотен шанс се откри пред българския отбор в 11-ата минута. Виктор Генев не успя да нанесе хубав удар с глава след центриране на Точукво Нади от фаул, а след това и Супрайен не можа да прати топката в мрежата на домакините. Секунди по-късно пък Илия с глава от удобна позиция не намери очертанията на вратата на Ханкич. В 18-ата минута реферът Мортен Кроог вдигна първия жълт картон в мача. Получи го халфът на Ботев Пд - Нади за нарушение в центъра на терена срещу Даушвили. 
 
Златен шанс пропиляха "канарчетата" в 27-ата минута, когато Емануел Току показа силата на своя спринт по десния фланг и нахлу в наказателното поле. За радост на домакините обаче топката премина покрай вратата след диагоналния му шут по земя. Кипърците отговориха с опасен удар на Мариус Илия с глава след центриране отдясно, при който топката кацна на мрежата. 
 
Късметът бе на страната на Ботев Пд в 36-ата минута, след като пас на Ндонгала разсече българската отбрана и изведе Илия очи в очи с Ханкич. Стражът обаче с лявата ръка отклони топката встрани от вратата, а върнатата топка бе избита от Пунчец на метър от голлинията. Секунди преди почивката Ндонгала центрира към най-активния в тима на домакините Илия, но той не успя да намери добре топката и Ханкич улови.

В добавеното време на първото полувреме Апоел поведе в резултата с щастлив рикошет. Левият защитник шутира силно от дъгата на наказателното поле, Генев се хвърли да блокира удара, а топката го удари в ръката. Това излъга Хидайет Хинкич и той не успя да реагира - 1:0. 

Второто полувреме започна с добре познатата комбинация между Ндонгала и Илия, завършила с неточен удар. Два поредни рикошета в 50-ата минута едва не доведоха до ново попадение във вратата на "канарчетата", а три минути след това Димитрис Теодору не уцели целта. Тимът на Валентич се опита да притисне съперника си, но трудно намираше верния път към вратата на Белец. Джеймс Ето'о  пък се отличи с ключова намеса в 69-ата минута, когато спря опасен пробив на Гомес в наказателното поле. 

Чудесна възможност пропиля резервата Мартин Секулич в 74-ата минута, след като Брахими продължи с глава към него и хърветинът излезе на отлична позиция в наказателното поле. Той обаче се забави и не успя да нанесе удар. Далеч по-добре се справи Секулич в 78-ата минута, но ударът му от дистанция премина на сантиметри покрай вратата.

В заключителните минути Ботев се опита да стигне до пападени, но вместо това получиха втори гол. В третата минута на добавеното време кипърците получиха пряк свободен удар и Йоргос Ефрем промуши топката под стената за крайното 2:0. 

АПОЕЛ НИКОЗИЯ - БОТЕВ ПД 2:0

1:0 Исам Шабак (45+1)
2:0 Йоргос Ефрем (90+3)
 
АПОЕЛ: 27. Белец, 3. Ферари (84 - 42. Уийлър), 2. Каро, 15. Креспо, 14. Шабак, 19. Илия (63 - 9. Малика), 6. Даушвили, 21. Теодору (84 - 7. Ефрем), 44. Сарфо, 20. Гомес, 77. Ндонгала (77 - 18. Сациас)
 
Резерви: 75. Цилингирис, 4. Eселинк, 7. Ефрем, 8. Лукас Соуса,16. Сушич, 23. Муянич, 35. Полиарпау, 36. Нативидаде, 42. Уийлър, 74. Георгиу
БОТЕВ ПД: 13. Ханкич, 4. Генев, 18. Супрайен, 44. Пунчец, 3. Конате (68 - 9. Секулич), 17. Минков, 21. Нади (46 - 6. Мертенс), 22. Рабей, 15. Ето'о 10. Току, 7. Брахими 
 
Резерви: 1. Аргилашки, 84. Хр. Славков, 14. Бонев, 23. Тонев, 24. Ван Хеертум, 27. Чернев 
Стадион "ГСП", Никозия

Съдия Мортен Крог, Дания