Молдовският шампион Милсами става едва вторият отбор от тази страна, който успява да отстрани роден представител в евротурнирите. Тимът от градчето Орхей отстрани родния шампион Лудогорец и е с огромни шансове да си осигури участие в Европа до зимата. 

Освен Милсами, другата "черна котка" за родните участници на Стария континент е Зимбру. Отборът от столицата обаче е взимал цели два родни скалпа и е ненадминат засега по този показател в родината си. 

"Биковете" от Кишинеу отстраниха Литекс в началото на века, а миналата година елиминираха и ЦСКА. Интересното е, че те дори нямат загуба от български тим, като в общо четирите мача имат една победа и три равенства. 

Иначе с отпадането на Лудогорец от Милсами, молдовците изравниха баланса си в преките съперничества с български тимове в Европа. Сега и двете страни са с по три отстранени опонента. 

От българска страна успехите са на ЦСКА срещу Конструкторул Кишинеу, на Черно море срещу Искра-Стал Рибница и на Литекс срещу Верис Кишинеу. Интересното е, че от тези три отбора, нито един в момента не е в елита на Молдова, а два от тях дори са закрити. Единият е Конструкторул, който се мести в Тираспол малко след отпадането от ЦСКА и сега е ФК Тираспол. 

Ето и мачовете с молдовци на български тимове:

ЦСКА - Конструкторул 8:0, 3:2

ЦСКА - Зимбру 1:1, 0:0

Литекс - Зимбру 0:0, 0:2

Литекс - Верис Кишинеу 3:0, 0:0

Черно море - Искра-Стал 3:0, 1:0

Лудогорец - Милсами 0:1, 1:2

Общ баланс: 12 мача, 5 победи за българските отбори, 4 равенства, 3 победи за молдовските тимове. Голова разлика 20:8 в полза на родните представители. Отстраняванията са 3:3.