Два гола за 11 минути отбеляза Дебрецен във вратата на Литекс, и това се оказа напълно достатъчно за победата на унгарския тим с комфортното 2:0 след първия мач между двата състава от плейофа за влизане в групите на Лига Европа.

Литекс игра с черни ленти на оранжевите си екипи, в памет на починалия акционер на клуба Радослав Димитров. Ловчанлии изглеждаха доста различно от предишните си евромачове, като защитата бе почти напълно променена, а най-креативният футболист на тима Ивелин Попов не бе в състава заради наказание. В алтернативен състав, Литекс все пак имаше достатъчно възможности да стигне поне до едно попадение, но те бяха пропилени до едно, най-вече от бразилеца Том.

След равностойни първи 20-тина минути, само за десет Дебрецен сломи съпротивата на българския си съперник, след две статични положения от корнер. В 22-та минута Кулибали засече едно центриране, след като рефера не видя как топката се удря в ръката на Шекели. Точно десет минути по-късно, отново след ъглов удар, Ласко с глава направи 2:0.

Най-доброто положение пред Литекс за първото полувреме се откри в петата минута, и можеше тотално да промени хода на мача. Том излезе очи в очи с вратаря на Дебрецен, но стреля покрай страничния стълб.

След почивката „оранжевите” се справяха вече по-добре, и още в 50-та минута направиха два невероятни пропуска. Том бе изведен страхотно, сам срещу Малинаускас, но шутира в тялото на вратаря, след което топката стигна до Нифлор, но и той повтори упражнението - стреля в гърдите на стража. Литекс продължи да е по-активния отбор на терена и в последвалите минути, но никой не успяваше да нанесе точен завършващ удар.

Изцяло офанзивна смяна предприе Петко Петков в 66-та минута, когато замени Сандриньо със Светослав Тодоров, и в действителност ветеранът се включи отлично. Само четири минути по-късно обаче Александър Барт си изкара втори жълт картон, и бе изгонен, което на практика лиши Литекс от шанс за последен масиран натиск. На мястото на Барт в центъра на защитата застана Александър Цветков. 20-годишният халф се справи добре и на тази позиция, и остави много добри впечатления от европейския си дебют. Последователно в игра се появиха и Христо Янев, и Момчил Цветанов, но с 10 души задачата на Литекс бе много тежка.

В последните десет минути и двата състава можеха да отбележат по едно попадение, като Цвиткович стреля покрай гредата на Голубович, а вече в 90-та минута Светослав Тодоров шутира точно, но вратарят на домакините изби в корнер.

Така Литекс си тръгва с два гола разлика от второ поредно гостуване в Европа. „Оранжевите” загубиха с 1:3 от Жилина, и сега паднаха с 0:2 в Унгария. И в двата двубоя ловчанлии не успяха да завършат в пълен състав, след червени картони за техни състезатели.

Реваншът в Ловеч е на 26 август.