Отборът на Литекс ще се изправи срещу латвийския ФК Йелгава в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Жребият в Нион отреди на ловчанлии да гостуват в първия мач срещу третия в първенството на Латвия.

Първият двубой ще бъде на 2 юли, а реваншът на Градския стадион в Ловеч е насрочен за 9 юли.

Тъй като форматът в първенството на Латвия е по-различен, в момента момчетата на треньора Виталийс Афстафиевс се намират в разгара на местния шампионат. След 11 изиграни кръга Йелгава заема 5-ото от 8-те места в елита с актив от 14 точки. Отборът има дотук 3 победи и 5 равенства, което го отдалечава на цели 10 пункта от лидера Лиепая.

През 2014 година Йелгава завърши на трето място в първенството след много силен финален спринт 3 победи в заключителните три кръга. По този начин те се пребориха с конкуренцията на Лиепая и Даугава Даугавпилс, оставяйки ги съответно на 4 и 5 точки зад себе си.

Клубът съществува от 1977 година, когато стартира като Металистс Йелгава, но след няколко промени в името и седалището, през 2004 година се прекръства на ФК Йелгава. Отборът започва във втората дивизия, където изкарва 5 сезона до спечелването на промоцията в елита. Оттогава досега тимът е постоянен член на местната Висша лига.

Най-големият успех в новата клубна история е спечелената Купа на страната през 2010 година. Тогава ФК Йелгава побеждава Юрмала с 6:5 след изпълнение на дузпи. По-късно през същата година отборът става първият от Латвия, който записва победа в европейските клубни турнири (2:1 над Мьолде).

Йелгава играе домакинските си мачове на стадиона, който се намира в Олимпийския спортен център в града. Капацитетът на съоръжението е 2200 седящи места.