Литекс се прости с европейската футболна сцена, след като отпадна от Хамбургер в първия кръг на УЕФА. „Оранжевите” загубиха с 1:3 мача реванш на „HSH Nordbank Arena” и германският тим се класира за груповата фаза на турнира с общ резултат от двете срещи 4:1.

Ловчанлии откриха първи в 38-та минута с гол на капитана Роберт Попов, който бе и най-добрият на терена от състава на Литекс. Само две по-късно обаче домакините изравниха чрез Хуан Пабло Гереро. Перуанският национал се превърна в автор и на второто попадение. Холандският халф Рафаел ван дер Ваарт за пореден път доказа, че е незаменим, оформяйки крайното 3:1.

Старши треньорът на българите Ферарио Спасов започна със следните 11: Тодоров, Р. Попов (к), Сичеро, Пл. Николов, Венков, Уелингтом (76. Бибишков), Сандриньо, Бударен (76. Генчев), Манолев (67. Томе), Ив. Попов, Бето. Холандският специалист Хууб Стевенс заложи на стартовия състав: Рост, Демел, Райнхард, Матайсен, Атуба, Олич (79. Бен Хатира), Де Йонг, Яролим, Троховски, Ван дер Ваарт (74. Зидан), Гереро (72. Чупо-Мотинг).

Възпитаниците на Стевенс поеха инициативата още от самото начало на мача, като почти постоянно подемаха атаки към ловешката врата. Но за щастие на българския тим късметът на Хамбургер изневери и домакините не успяха да реализират нито един от ударите си по посока на вратата на Тодор Тодоров. Отлично се прояви стражът на Литекс, като на няколко пъти спаси опасни изстрели на противника. Десет минути след началото на мача Ивица Олич стреля опасно с глава след центриране на Ги Демел, Тодоров спаси. Две минути след това и ловешкият отбор организира опасна атака, която завърши със силен шут на Бето да Силва, отразен перфектно от Франк Рост.

След четвърт час игра българският вратар пак се прояви чудесно, като спаси удар на Гереро. Само три минути след това капитанът на Хамбургер прати кълбото на сантиметри над напречната греда на ловчанлии в аут след изпълнение на пряк свободен удар. Холандският национал пропиля поредна възможност за тима си в 25-та минута, като отново ударът му от фаул се размина на сантиметри от дирека на ловешката врата.

След това Литекс се активизира и изравни статуквото на терена, като в 26-та минута капитанът на ловчанлии стреля опасно от пряк свободен удар, но кълбото мина на сантиметри от дясната греда на Франк Рост. Малко по-късно и другият ловешки защитник – Михаил Венков, застраши мрежата на немците, като шутира силно след изпълнение на фаул, ветеранът пред мрежата на домакините обаче отново се справи.

Хамбургер пак притисна българския отбор – Троховски стреля силно но извън очертанията на вратата, а Гереро пропусна да вкара след чудесен извеждащ пас на Ван дер Ваарт.

Литекс се докосна до чудото в 38-та минута. Тогава Роберт Попов вече не сбърка, нахлу сам в наказателното поле на Хамбургер, шутира силно и точно за 1:0, доближавайки българския тим до сензация в Европа. Шокът отрезви домакините, които скоростно отговориха – Хуан Пабло Гереро изравни след центриране отдясно на Рафаел ван дер Ваарт. По този начин почивката завари равен резултат на стадиона в пристанищния град.

Втората част започна отново с явно превъзходство на Хамбургер, като този път това си пролича още в самото начало. В 52-та минута Гереро реализира втория си гол в мача – перуанският национал се разписа, след като овладя топката след груба грешка на Пламен Николов, който направо подари коженото кълбо на съперниковия футболист.

Само шест минути по-късно Гереро пропусна да оформи хеттрика си, нападателят остана непокрит в малкото наказателното поле на гостите и стреля силно след центриране на Ван дер Ваарт, ударът му с глава мина на сантиметри от десния стълб на Тодоров.

В следващите минути силен дъжд се изсипа над “HSH Nordbank Arena” и съвсем утежни положението на ловчанлии. Въпреки лошите атмосферно условия футболистите на Феро пропиляха уникална възможност да изравнят – след центриране от корнер на Роберт Попов, Сичеро стреля с глава, но Рост закова топката на гол линията. Определено македонският национал бе най-добрият футболист в редиците на Литекс.

Хамбургер пак даде своя отговор, след като Олич тресна напречната греда на българската врата. В 68-та минута Ивелин Попов отново пробва да върне своя тим в мача, но изстрелът му от фаул бе с мъка спасен от стража на домакините. Четири минути по-късно малкото надежди на Литекс бяха окончателно сломени от Ван дер Ваарт, който отбеляза с глава и оформи крайното 3:1.

Последваха силни минути за ловчанлии. Ивелин Попов пропусна да намали преднината на германците, като шутът му от границата на наказателното поле мина на сантиметри от гредата на Франк Рост. Но и домакините не спряха да атакуват Тодор Тодоров. Вратарят на „оранжевите” за пореден път спаси мрежата си чудесно 10 минути преди последния съдийски сигнал – тогава Мохамед Зидан стреля с глава от малкото наказателно поле, стражът най-напред изби, а след това закова кълбото на самата гол линия.

Двубоят в Хамбург бе изключително коректен, като единственият жълт картон бе показан на по принцип агресивния Ги Демел.

Това бе първият неуспех на Литекс в гостуване в Европа – първи, но и последен за този сезон.