Литекс си тръгна с равенство - 1:1 - от гостуването си на Йелгава в Латвия, и ще търси суха мрежа или победа в Ловеч на реванша на 9 юли.

"Оранжевите" диктуваха темпото в първия час от двубоя, но след това загубиха концентрация, и не успяха да спечелят на старта на първия квалификационен кръг на Лига Европа.

На трибуните бе и собственикът на Литекс Гриша Ганчев.

Литекс доминираше през първото полувреме, и остави само на два-три пъти домакините да застрашат Винисиус. Всички опасности за стража на "оранжевите" дойдоха след грешки в защитата пред него, без латвийците да сътворят нещо сами.

Футболистите на Красимир Балъков от своя страна играеха и на добра скорост и доста съсредоточено, предвид факта, че това бе първи официален мач за новия сезон, докато съперникът вече е насред сезона.

Новото попълнение Арсенио се включи на отлично ниво за Литекс, и отправи един от най-опасните удари през първото полувреме в 29-та минута.

Преди това Рафаел Перес и Бруно Маарс Йонсен имаха страхотни шансове пред вратата на Йелгава.

Вячеслав Сушкин и Кенеди Ериба не успяха да преодолеят Винисиус в редките възможности пред домакините.

Само пет минути след като бе подновена играта за второто полувреме, Литекс все пак откри, макар и с малко изненадващ голмайстор.

В 50-та минута Асприля центрира от корнер, Васил Божиков надскочи всички и с глава засече в мрежата за 1:0 в полза на българския тим.

В минутите след 60-та Йелгава започна по-често да поглежда към вратата на Литекс и се задържаха в половината на гостите, стигайки до няколко корнера пред Винисиус.

Четвърт час след като се появи в игра Олегс Малашенокс изравни резултата. Асистенцията дойде от страхотно изпълнение на тъч от Марцис Ошс, и Малашенокс се разписа за 1:1.

В оставащия още четвърт час от мача, Литекс така и не намери път към вратата на Каспарс Икстенс, а в заключителните моменти Красимир Балъков предпочете да пусне свежи футболисти във всички линии, вместо да хвърли всичко напред. Така ловчанлии си тръгнаха с равенство, но и ценен гол на чужд терен от Латвия.

Съставът на Литекс: Винисиус Баривиейра – Страхил Попов (к), Рафаел Перез, Васил Божиков, Иван Горанов – Никола Колев, Румен Руменов (Петрос Бумал 57) – Данило Асприля (Александър Георгиев 90), Кристиян Малинов, Арсенио (Милчо Ангелов 77) – Бьорн Маарс Йонсен.

ВИЖ КАК ПРОТЕЧЕ МАЧЪТ ТУК 

Ако Литекс продължи напред, ще очаква победителя от двойката Флора Талин - Работнички, които също завършиха 1:1 в първата си среща.