Левски победи с 1:0 Лацио като гост с гол на Бижутера Христо Йовов в 60-ата минута на двубоя на Стадио Олимпико и приключи с успех участието си Лига Европа.

Възпитаниците на Георги Иванов-Гонзо и Тони Здравков бяха по-активни през почти целия двубой в Рим и повече от двата вече отпаднали отбори търсеха трите точки срещу формацията на орлите, в която личаха много имена на някои рядко попадащи в тима на Давиде Балардини футболисти.

Стадион Олимпико, на който през май се игра финала в Шампионската лига, бе полупразен, заради протести на феновете на бианкочелестите срещу лошото управление на президента Клаудио Лотито, до когото изглежда никой не бе пожелал да седне в ложите. За сметка на това българската агитка огласяше над 70-хилядното съоръжение.

През първото полувреме Левски бе по-добрият отбор на терена, като най-чистото положение бе за сините - в 30-ата минута Христо Йовов нахлу в наказателното поле на орлите, но падна притиснат от бранител на Лацио, топката попадна в Зе Соарес, който от седем метра стреля в аут.

Българите стигнаха до гола точно един час след началото на мача, когато Дарко Тасевски хитро намери Христо Йовов на границата на наказателното поле, Бижутера напредна и майсторски прехвърли Фернандо Муслера за 1:0, като това бе и първи гол за сините в тазгодишното участие Лига Европа.

След попадението Левски показа една слабост, забелязвана напоследък - тимът спира да играе в определени моменти от мачовете и позволи на Лацио да създаде напрежение пред вратата на Божидар Митрев.

В 65-ата минута дойде и най-чистото положение за носителя на Суперкупата на Италия. Португалецът Елизеу центрира отляво, а Стивън Макинва изпревари Йордан Милиев и от три метра би в аут.

Сините от София отново започнаха да играят и бързо получиха възможност за втори гол, но шансът не бе на страната на гостите, след като убийствен шут на Георги Сърмов от 25 метра нацели горната греда. Муслера дори и не помръдна.

Българите успокоиха играта и не позволиха Митрев да бъде застрашен. Левски заслужено победи в Рим и ще посрещне Коледа и Нова година с вдигната глава, след като последните месеци бяха едни от най-неприятните в историята на тима.

Доволен е и финансовият директор на Левски Константин Баждеков, който на заминаване за Италия си бе пожелал тлъстата премия от УЕФА, която се дава за точки в Лига Европа - първите три за сините в турнира.

В другата среща от потока австрийският шампион Ред Бул Залцбург постигна шеста победа от шест мача и се наложи с 1:0 като гост на другия класирал се тим. Българският тим остана последен в групата с три точки.


Съставите:

Лацио: 86. Муслера, 3. Скалони, 7. Елизеу, 18. Макинва, 25. Крибари, 33. Баронио (к), 42. Севиери (61’ – 56. Чинкуе), 46. Каванда, 52. Лучиани, 87. Диаките, 99. Перпетуини.

Левски: 12. Митрев - 3. Миланов (к), 5. Рабех, 55. Милиев, 14. Минев, 8. Сърмов, 27. Бардон, 22. Тасевски (76’ - 99. Христов), 21. Зе Соарес, 24. Н. Димитров (58’ – 20. Жоазиньо), 10. Йовов (88’ – 70. Симонович).


Крайно класиране в Група G на Лига Европа:
1 Залцбург 18 точки
2 Виляреал 9
3 Лацио 6
4 Левски 3