Левски се сбогува с шансовете си за продължаване напред в Лига Европа, след като загуби с 0:1 гостуването си на Гент. Уолъс вкара единствения гол в мача в 77-та минута, който лиши „сините” от участие в евротурнирите и напролет.

Двубоят на стадион „Юлес Отенстадион” се игра при много тежки атмосферни условия – минусови температури и обилен снеговалеж през целия мач.

На тежките условия домакините се приспособиха по-добре и съвсем заслужено стигнаха до успеха. Гент бе по-добрият отбор през почти целия мач, като особено през втората част белгийците имаха солидно преимущество над своя съперник.

Божидар Митрев изигра отличен мач и предотврати по-солидна загуба на своя отбор. Голяма част от неговите съотборници обаче изневериха с играта си и не показаха своите възможности.

Първото полувреме премина в битка повече със снега, отколкото с противника. Домакините имаха леко предимство и създадоха доста опасности пред вратата на Митрев, които обаче не доведоха до гол. „Сините” също опитаха няколко удара към вратата на Йоргачевич, които не затрудниха сръбския национал.

В първите минути двата отбора се приспособяваха към тежкия терен, който на няколко пъти предизвика неприятни подхлъзвания и комични падания.

Още в 4-та минута Христо Йовов излезе срещу Йоргачевич след пас на Дембеле, но стражът изби топката. Малко след това пък Йордан Милиев спаси сигурен гол за домакините, след като от голлинията изчисти удар на Любянкич.

В 21-та минута Гаджев стреля опасно от 25 метра и топката мина на сантиметри от дясната греда.

Постепенно домакините засилиха натиска си и направиха някои опасни атаки, които обаче до голяма степен заради лошите условия, не бяха оползотворени.

В 34-та минута страхотен шанс изпусна Шломи Арбайтман. Минев се подхлъзва и Тайс излезе в удобна позиция отдясно. Капитанът на Гент центрира, но останалият на 3 метра под Митрев Арбайтман не уцели топката.

Българският вратар също показа класа при един удар от фаул, който боксира майсторски.

В последните минути на първата част все пак и Левски успя да натисне съперника си и да създаде няколко разбърквания пред вратата на Йоргачевич.

На почивката Стефан Станчев влезе на мястото на получилия контузия Дъстли Мюлдер, което се оказа и ключово за загубата на „сините”. Юношата на Левски не успя да се приспособи към терена, от което се възползваха домакините. Почти всички опасности през втората част дойдоха именно от зоната на Станчев, където Ел Ганаси си правеше, каквото иска с него.

Още от първите минути белгийците започнаха опасни атаки, които обаче с помощта на Митрев и късмета не стигаха до гол в българската врата.

В 71-та минута Ел Ганаси стреля по земя, Митрев изпусна топката, която стигна до Асофейфа, но неговият удар от 3 метра мина над вратата.

В 77-та минута обаче нищо не успя да спре домакините да вкарат единствения гол в мача. Той бе дело на левия бек Уолъс, който намери топката перфектно и с диагонален удар вкара в долния ляв ъгъл на Митрев.

Дори и след гола, Левски не можа да натисне своя съперник в опит да вкара изравнителен гол. Белгийците хладнокръвно задържаха топката и изчакаха края на мача, с което взеха и трите точки.

След тази загуба, Левски остава на последно място в групата с 4 точки. В другия мач Спортинг победи Лил с 1:0 и си осигури участие в следващата фаза. Гент вече има 6 точки, а Лил остава с 5. Двата отбора ще определят вторият класиран от тази група в директен сблъсък след 2 седмици.

На „Герена” пък Левски ще посрещне Спортинг в мач, който се оказва протоколен и за двата отбора.

--

Гент – Левски 1:0 (0:0)

1:0 Уолъс 77’

Гент: Йоргачевич, Барич, Вилс, Шулер, Уолъс, Тайс (к), Асофейфа (89’ Лепойнт), Смолдерс, Любянкич, Ел Ганаси, Арбайтман

Резерви: Букш, Хансвейт, Кулибали, Де Смет, Сумахоро, Конте

Левски: Митрев, Мюлдер (46’ Станчев), Милиев, Грийн, Минев, Гаджев, Балтанов (53’ Огнянов), Йовов, Младенов (79’ Иса), Дембеле, Жоазиньо

Резерви: Петков, Иванов, Тевия, Киров

Съдия: Томи Скиервен

Стадион: Юлес Отенстадион