Лудогорец се класира за 1/16-финалите на Лига Европа, въпреки че не победи Черноморец Одеса. Двата отбора завършиха 1:1 в мач от група В на турнира, който се игра пред 8 хиляди зрители на стадион „Васил Левски”. По този начин Лудогорец се превърна в първия български отбор, който преодолява груповата фаза на Лига Европа. Лудогорец остава и на първо място в своята група с преднина от три точки пред втория ПСВ Айндховен.

Лудогорец започна мача без голмайстора си Роман Безяк. Словенецът има стомашни проблеми и остана на резервната скамейка. За сметка на това в титулярния състав на Стойчо Стоев бяха Александър Барт, Жуниор Кайсара и Христо Златински, които преди началото на мача се оплакваха от травми.

През по-голямата част от мача Лудогорец игра доста прибрано в своята половина и залагаше предимно на контраатаки. Футболистите на Черноморец Одеса имаха надмощие, но не успяха да стигнат до победата, защото не реализираха създадените положения пред Владислав Стоянов.

Първата опасност в мача бе в 5-та минута пред вратата на гостите, когато Марселиньо изведе Фабио Ешпиньо на чудесна позиция, той стреля, но неточно над напречната греда на вратата на Безотосний.

В следващата атака на Черноморец Джа Джедже центрира в наказателното поле на Лудогорец, където Антонов овладя топката на гърди и стреля, кълбото срещна напречната греда, а съдията Стефан Йоханесон маркира нарушение на нападателя на Черноморец срещу защитник на домакините. В 10-та минута Антонов се пребори за една топка в наказателното поле на Лудогорец и я овладя на гърди, след което отблизо стреля, но неточно в страни от десния стълб на вратата на Владислав Стоянов.

Историческо: Лудогорец мина групите на Лига Европа

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

Нова възможност пред Лудогорец се откри в 12-та минута, когато след неразбирателство в защитата на Черноморец, топката стигна до Фабио Ешпиньо, който технично прехвърли Безотосний, но кълбото премина в страни от десния стълб на вратата на украинския тим.

Най-чистото положение за отбора от Одеса бе в 23-та минута, когато Кайсара сбърка една топка, която трябваше да избие, Джа Джедже го пристина и спечели единоборството, след което върна назад към Гай, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Лудогорец и от около 16 метра стреля, но много неточно и високо над напречната греда на вратата на Владислав Стоянов. Три минути по-късно Андерсон Минейро центрира от фаул в наказателното поле на Лудогорец, където Фонтанело отклони топката с глава, но тя мина на сантиметри в страни от десния стълб на вратата на Владислав Стоянов.

Христо Златински в 35-та минута опита изненадващ удар от около 26 метра, но изпрати топката в страни от десния стълб на вратата на Безотосний.

Лудогорец поведе в 47-та минута, когато при бърза атака Марселиньо пусна към Върджил Мисиджан, който центрира в наказателното поле на Черноморец, където Жуниньо Кишада получи топката и отблизо разстреля Безотосний.

Историческо: Лудогорец мина групите на Лига Европа

източник: LAP.bg, Радослав Делийчев

Лудогорец имаше нова възможност да вкара в 55-та минута, когато Върджил Мисиджан отправи хубав диагонален удар по посока на вратата на Черноморец, но топката мина встрани и излезе в аут.

Черноморец изравни резултата в 63-та минута, когато Иван Бобко центрира от фаул в наказателното поле на Лудогорец, където Олексий Гай засече топката с глава и я прати във вратата на Владислав Стоянов.

Последваха силни минути за Черноморец. В 65-та след центриране в наказателното поле на Лудогорец, Бобко засече топката с глава, но Владислав Стоянов показа добър рефлекс и спаси, след което при добавката Антонов от чиста позиция стреля неточно и високо над напречната греда на вратата на домакините. Три минути по-късно Бобко центрира от корнер в наказателното поле на Лудогорец, където отблизо Гай засече топката с глава, но стреля неточно в страни от левия стълб на вратата на Владислав Стоянов.

В заключителните минути на мача футболистите на Лудогорец се прибраха да пазят резултата и заложиха само на контраатаки.

Спечелената точка е достатъчна за Лудогорец, който продължава за 1/16-финалите на Лига Европа. Българският шампион събра актив от 10 точки и заема първо място в групата.

На 28-и ноември от 22.05 часа Лудогорец приема ПСВ Айндховен в последния си домакински мач от груповата фаза на Лига Европа. Именно този двубой до голяма степен ще определи кой ще завърши на първо място в група В на турнира.

Класиране в група В:

1. Лудогорец 10 точки

2. ПСВ 7

3. Черноморец 4

4. Динамо Загреб 1

Лудогорец: 27. Владислав Стоянов (к), 80. Жуниор Кайсара, 5. Александър Барт, 27. Козмин Моци, 25. Йордан Минев; 8. Фабио Ешпиньо, 23. Христо Златински; 7. Михаил Александров (58’ – 73. Иван Стоянов), 84. Марселиньо (86’ – 9. Роман Безяк), 93. Върджил Мисиджан; 11. Жуниньо Кишада (79’ – 14. Мичел Бургзорг).

Черноморец Одеса: 12. Дмитро Безотосний; 77. Павло Кутас, 4. Маркус Бергер, 29. Пабло Фонтанело, 55. Андерсон Минейро (59’ – 6. Лео Матош); 8. Кирило Ковалчук, 11. Иван Бобко; 99. Сито Риера, 10. Олексий Гай, 23. Джа Джедже; 69. Олексий Антонов (85' - 9. Анатолий Диденко).