Яд! Това е чувството, което футболисти, шефове, фенове и всички в Лудогорец изпитват най-силно в часовете след мача срещу Арсенал. Със сигурност това чувство никога не е било толкова силно през изминалите години – нито след допуснатия гол в продълженията от Динамо Загреб, нито след на практика загубената титла от Левски, нито след Милсами, нито след изравняването на Базел, изпуснатата от Моци дузпа срещу ПСЖ или шестицата в Лондон.  Да! След изброените мачове със сигурност е имало разочарование, но чувството след загубата от Арсенал снощи е доста по-различно.

Лудогорец заслужаваше поне точка и това трудно някой би го отрекъл. Да! Класата на Арсенал е огромна. Да! Англичаните играят с голяма лекота независимо от ситуацията. Лудогорец и Арсенал нямат много база за сравнения като клубове и като отбори, но 90-те минути на „Васил Левски“ са друго нещо. Ясно е, че българите играха на върха на възможностите си, а гостите подходиха с една идея високомерие. Ясно е също така, че за Арсенал победата бе нужна в битката за първото място и в крайна сметка я взе. Ако преди две седмици Лудогорец подходи една идея по-лудо на „Емирейтс“, сега нещата изглеждаха по различен начин. Българският шампион игра разумно и равностойно на английския гранд. Показва го статистиката, головите положения и цялостната картинка, която се разкри на 30-те хиляди зрители на стадион „Васил Левски“. Разликата снощи -  няколко щипки опит и класа.

След края на двубоя един познат, за когото футболът е периферно занимание, в което не се задълбочава ми каза: „Бяха страхотни“. Не! Не бяха страхотни, но бяха много добри. Ако бяха страхотни щяха да вземат поне точка, но и „много добър“ е отлична оценка. Срещу такъв тип  съперник Лудогорец показа максимума си като игра, с която футболисти, треньори и шефове могат да се гордеят. 

И още нещо! В студената ноемврийска вечер Лудогорец се държа като добър европейски отбор, който иска да играе футбол, да се надиграва, а не да руши. Сигурно, ако българите бяха „заритали“ англичаните, ако бяха направили повече от десетте нарушения, които  извършиха за цял мач, ако след 75-ата минута бяха започнали да лежат по терена, да бавят играта и да използват целия наличен арсенал от хитринки (както вече са го правили), щяха геройски да докопат точицата. Точно този мач, точно този съперник и точно този турнир обаче не кореспондират с подобно поведение и Лудогорец вече го разбра  - голяма червена точка.

Не всичко обаче е цветя и рози. Загубата си е загуба, а голове се допускат или заради грешки, или заради гениални изпълнения на съперника. Е, Арсенал вчера вкара заради грешки, въпреки че изпълнението на Йозил в края бе прекрасно, но дойде в следствие на грешка. Светослав Дяков пое вината за загубата. Да! Капитанът сбърка на място, на което няма право да го прави в такъв момент. Да! Това е груба индивидуална грешка, но не греши само този, който не играе. Ако има момент в мача, към който Георги Дерменджиев трябва наистина да обърне внимание и за който трябва да бъде най-много ядосан то това е моментът на изравнителния гол. Този момент се оказа ключов в негативен план – започнал с нелепа разправия между Вандерсон и Марселиньо за сбъркан пас, преминал през неглижиране контракатака на Арсенал на двамата в компанията на Кафу и Кешеру и ситуация, в която четиримата се оказаха зад линията на топката, при не чак толкова бързите действия на гостите, продължил през неактивното противодействие на Натанаел срещу Рамзи, лошото позициониране на Моци и Паломино спрямо Жиру и завършил с увисването на Борян. Ето това вече са низ от обстоятелства, които не трябва да се допускат. Редки моменти, в които противник като Арсенал наказва.

Всъщност каква се оказа генералната разлика между мачовете срещу Арсенал. В Лондон Лудогорец не игра като отбор, а по-скоро някои индивидуалности се опитваха да блеснат. В София Лудогорец игра като отбор (с малки моменти на разсейване). Тези залитания се контролират с опит, който българския шампион продължава да трупа.

Какво следва? Следва най-трудната част. Мачът срещу Базел. Докато в двубоите срещу ПСЖ и Арсенал позитивен резултат би се приел като лек подарък, то очакванията от срещата с швейцарците са доста високи. Лудогорец за първи път ще се намира в подобна ситуация в групите на Шампионската лига. Ситуация с очаквания за задължителна победа. Това поставя картите на Георги Дерменджиев в по-различна конфигурация – дано улучи козовете.