Левски записа най-слабото си представяне през последните години в европейските клубни турнири и отпадна от непретенциозния Тампере Юнайтед във втория квалификационен кръг на Шампионската лига.

„Сините” загубиха и втория мач срещу финландците с 0:1, пред 10000 души на стадион „Васил Левски” и така, след 0:1 и в Тампере, си тръгват от Европа без победа и без отбелязан гол.

За последно Левски отпадна на такъв ранен етап през 1997 година.

Шампионите на България, носители на Купата и Суперкупата на страната по нищо не показаха играта си от последните два сезона в Европа, когато играха четвъртфинал за Купата на УЕФА и в групите на Шампионската лига. Те нямаха нито едно стопроцентово положение за гол, и въпреки че на два пъти топката пресече гол линията, и в двете ситуации футболистите на Левски бяха в явна засада. Нападението на „сините” бе много апатично, като единствено Валери Домовчийски се забелязваше на терена през първото полувреме. Левски игра активно само в първите минути на двете части, като в останалото време опитваше хаотични действия.

Отборът на Тампере почти не излизаше от половината си, като се бе затворил тотално и нападаше само на контраатака.

След една на вид незначителна грешка на съдията Торстен Кинхьофер в средата на терена, когато той отсъди спорно нарушение на Ричард, владението на топката премина във финландците. Бързата контра на гостите завърши с попадение във вратата на Петков в 40-та минута. Ниеми отбеляза през центъра на защитата на Левски, която сбърка фатално и хвърли целия състав на „сините” в амок.

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов реагира като пусна в игра Даниел Боримиров на мястото на Борислав Стойчев, а на почивката замени Живко Миланов с Екундайо Джаейоба.

Така второто полувреме започна вихрено, като „сините” атакуваха с всички сили, но не успяха да оползотворят три отлични положения за три минути. След тези неуспешни атаки футболистите на Станимир Стоилов отново изпаднаха в безизходица как да пробият защитата на финландците. Те пробваха десетки центрирания, които неизменно завършваха или във ръцете на вратаря на Тампере, или изчистени от някой от високите защитници на гостите. Едва в 75-та минута Стоилов замени и най-слабия играч в синьо на терена - Седрик Бардон.

До края Левски изпитваше все повече и повече трудности да измисли нещо свежо и различно в атака, и не съумя да отбележи дори изравнително почетно попадение.

Сега Тампере чака своя съперник в следващия кръг на Шампионската лига, измежду Розенборг и Астана, а Левски остава с мачовете от българското първенство…

Състав на Левски:

Петков, Миланов, Стойчев, Бензукан, Вагнер, Ричард, Иванов, Бардон, Телкийски, Йовов, Домовчийски (Боримиров, Джаейоба, Коприваров)

 

КОМЕНТИРАЙ ОТПАДАНЕТО НА ЛЕВСКИ!