Ех, колко ли много от нас с удоволствие биха се върнали към месец юни, към топлото време и най-вече към огромните спортни емоции, които ни донесе той. Причините са две. Именно през юни започна Световното първенство в Бразилия, което въпреки липсата на България, винаги носи страхотни емоции за родния футболен запалянко. Другата причина си има име и то е Григор Димитров, който в Лондон записваше победа след победа, за да триумфира с титлата в Куинс и да запише знаменито представяне на Уимбълдън, което в крайна сметка стигна до полуфиналите.

Така че нека отдадем заслуженото на Гришо и да започнем обзора на месеца с него. Димитров стартира своя сезон на трева в Куинс - турнир, за който винаги е казвал, че мечтае да спечели и на който момичетата, подаващи топките, са най-големите му фенки. Те трябваше да се борят за вниманието му и с Мария Шарапова, която посети някои от двубоите на своя любим, а за удоволствие на всички тях Григор победи последователно Уорд, Роже-Васлен и Стан Вавринка на полуфиналите, след като преди това Долгополов се отказа заради контузия на четвъртфиналите. А финалът срещу Фелисиано Лопес бе труден за описване - истинска гладиаторска битка, завършила с три тайбрека - 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6) като във втория сет Димитров трябваше да спасява и мачбол. Той обаче доказа своето израстване в психологическо отношение и след над 2 часа взе третата си титла за годината на трета различна настилка.

източник: БГНЕС

Но момчето от Хасково не спря дотук. На Уимбълдън той продължи с великолепното си представяне - две трисетови победи над Райън Харисън и Люк Савил, за да се стигне до драматичен петсетов мач с Александър Долгополов, в който Григор триумфира след изоставане 1:2 сета. Нова победа в 3 сета над Леонардо Майер класира Димитров на четвъртфинал с Анди Мъри, а ако случайно не сте разбрали какво стана там, ще имате тази възможност в обзора за юли.

източник: Gulliver/Getty Images

И от Лондон преминаваме към Бразилия, където на 12 юни в Сао Пауло стартира Световното първенство. И то как...с мача между домакините и Хърватия, в който "кариоките" победиха с 3:1 не и без помощта на съдията Юичи Нишимура. Бразилците продължиха неубедително, но все пак заеха първо място в групата, следвани от Мексико, а Хърватия и Камерун останаха зад борда.

Една от големите новини обаче бе отпадането още в груповата фаза на актуалния световен шампион Испания. "Ла фурия" бе далеч от блясъка си, понесе тежък разгром с 1:5 от Холандия, а загубата с 0:2 от Чили доведе до края на техния Мондиал. След успеха над Австралия в последния мач, големи имена като Шави, Чаби Алонсо и Давид Вия обявиха отказването си от отбора. Загадка пък остава, дали порнозвездата Марлен Дол е спазила обещанието си да направи 16-часов секс маратон при победа на своите чилийски сънародници над Испания.

Трудно обаче можем да определим, дали най-голямата изненада бе случилото се с Испания или събитията в група D, в която зад борда останаха Англия и Италия. И докато за "трите лъва" донякъде бе очаквано, то надали някой си е мислил, че и "скуадра адзура" няма да прескочи групите.

Коста Рика обаче обърка всички планове, побеждавайки Италия с 1:0. Преди това костариканците минаха и през Уругвай и заеха едно от двете първи места. Англия пък предсрочно се сбогува с Мондиала след загуби с по 1:2 от Италия и Уругвай.

Така в последния мач Италия и Уругвай трябваше да определят вторият отбор на осминафинлите. Диего Годин донесе победата на "урусите", но по-запомнящият се момент от мача си остана странната постъпка на "канибала" Луис Суарес, захапал по рамото Джорджо Киелини.

източник: Gulliver/Getty Images

Германия мина сравнително спокойно през своята група, в която Кристиано Роналдо и компания остана на трето място за сметка на САЩ на Юрген Клинсман.

Русия разочароващо също отпадна за сметка на Алжир, а в останалите групи нямаше особени изненади.

В края на юни се изиграха и по-голямата част от осминафиналите, в които имаше сериозна доза драма. Бразилия спаси кожата (засега), отстранявайки с дузпи Чили след 1:1 в редовното време, а бъдещият световен шампион Германия се нуждаеше от продължения, за да преодолее Алжир. Холандия съсече Мексико с 2:1 след голове в края, а Коста Рика продължи приказката си, отстранявайки Гърция с дузпи. По-лесно бе единствено на Колумбия и Франция, победили съответно Уругвай и Нигерия с по 2:0.

източник: Gulliver/Getty Images

Извън Световното новините от световния футбол почти липсваха и бяха свързани с трансфери. Иван Ракитич стана играч на Барселона, а от българските легионери Станислав Манолев премина в Динамо Москва и Димитър Рангелов в Коняспор. Станимир Стоилов пък застана начело на казахстанския Астана.

 

За отборите от А група юни бе период на предсезонна подготовка, трансфери и много треньорски смени.

Левски трябваше да избере новия си треньор, който можеше да бъде отново Ивайло Петев. В крайна сметка обаче Георги Иванов пътува до Испания, където се спря на бившия треньор на Атлетико Мадрид Пепе Мурсия и обеща той да бъде треньор на "сините" поне до края на сезона - нещо, което в последствие не се получи по план. Левскарите се прочуха и с трансферната си политика, привличайки Радослав Димитров и Стефано Кунчев, които няколко месеца по-късно се оказаха ненужни. На "Герена" се завърнаха Валери Домовчийски и Борислав Стойчев.

източник: Георги Димитров, Gong.bg

В ЦСКА също заложиха на провереното, връщайки на "Българска армия" Мартин Камбуров, Александър Тунчев и Маркиньос.

И обратно към треньорските смени - Мъри Стоилов напусна Ботев и бе заменен от националния селекционер Любо Пенев...поне за малко преди да стане ясно, че "канарчетата" имат сериозни финансови проблеми и Пенев да промени решението си.

Красимир Балъков пък пое Литекс, докато в шампиона Лудогорец течеше подготовка за атаката на Шампионската лига. Тимът от Разград осъществи и впечатляващ трансфер като привлече играч от Примера дивисион - Браян Ангуло от Гранада.

Връщаме се за малко обратно към тениса, за да припомним, че в началото на юни завърши Ролан Гарос. В Париж триумфираха обичайният заподозрян Рафа Надал и Мария Шарапова.

източник: Gulliver/Getty Images

Във волейбола бе време за главната порция мачове в Световната купа, но за разлика от други години, през тази най-успешният за България отборен спорт не ни донесе добри емоции. Момчетата, водени от Камило Плачи, останаха последни в групата си с едва една победа от 12 мача.

Голямата новина в баскетбола - България имаше нов шампион в лицето на Левски след  11 години хегемония на Лукойл Академик. В петия решителен финал "сините" победиха Лукойл с 81:69 и така записаха исторически требъл.  В последствие Лукойл назначи нов треньор в лицето на Йовица Арсич. Отвъд Океана пък Сан Антонио Спърс триумфира с титлата в НБА.

Една от най-хубавите новини в спортния свят бе събуждането на великия Михаел Шумахер, който над половин година бе в състояние на кома след тежкото му падане по време на каране на ски. Шуми продължава възстановяването си и всички се надяваме отново да води пълноценен живот.

И за финал - месец юни бе специален и за екипа на Гонг, тъй като колегата ни Веско Вълчев се сдоби с първородния си син, след като съпругата му Емануела роди малкия Боян на 18 юни.