След като вчера писахме за най-интересните моменти от световния спорт през първия месец на 2014, днес продължаваме годишния си обзор с месец февруари.

Едва ли ще бъде изненада, ако кажем, че месец февруари бе подчинен изцяло на Зимните олимпийски игри в Сочи. Форумът в Русия очаквано се превърна в най-скъпата Олимпиада, организирана някога досега. По традиция, в този период от годината, Цар футбол отстъпва сериозно на други спортове, най-вече зимни, но този път това не бе така. Благодарение на шампиона Лудогорец футболните страсти съвсем не липсваха. След отличното си представяне през есента, „орлите“ продължиха европейската си епопея, отстранявайки от 1/16-финалите на Лига Европа именития Лацио. В началото на месеца пък се състоя най-гледаното спортно събитие в света, а именно Супербоул, а няколко дни преди края му, националният ни отбор по-футбол разбра съперниците си в квалификациите за Евро 2016. На бскетболния фронт също не бе скучно..

В общи линии това са основните събития, които щрихираха втория месец от годината, но нека започнем в хронологичен ред и отдадем заслуженото на Супербоул. Мачът, който бе под номер 48 в историята се състоя в Ню Джърси и противопостави тимовете на Сиатъл и Денвър. Сиатъл грабна трофея за първи път в историята си, но по впечатляващ бе начинът, по-който го направи. Сийхоукс надделяха с 43:8, а името на Денвър бе записано в графата „най-тежките загуби“.

Въпреки че не предложи почти никаква интрига на терена, 48-ият Супербоул счупи всички рекорди и бе определен като най-гледаният финал в Националната футболна лига на САЩ. Рейтингът на мача надмина този от 2012 година. Въпреки първоначалните очаквания мачът да се нареди едва пети в тази класация, 111.5 млн. зрители наблюдаваха шоуто на 2 февруари, което бе с 200 000 повече от 2012-та. Освен, че Супербоул XLVIII бе определен за най-гледаният в историята, той надмина и рейтинга на всички телевизионни предавания в САЩ изобщо.

На почивката феновете бяха забавлявани от Бруно Марс и Ред Хот Чили Пепърс, чиито изпълнения бяха наблюдавани от 115,3 млн. Зрители, което също бе своеобразен рекорд. Те надминаха в тази класация звезди от ранга на Бийонсе (110.8 милиона през 2013) и Мадона (114.0 милиона през 2012).

От 7 до 23 февруари Русия прие първите си Зимни Олимпийски игри и трябва да признаем, че го направи по подобаващ начин. Това бе първата Олимпиада за Русия след разпадането на СССР. Игрите в Сочи бяха открити от президента на страната Владимир Путин на бляскава церемония, а олимпийският огън бе внесен от настоящата половинка на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Мария Шарапова,

Освен, че се превърна в най-скъпата Олимпиада организирана до този момент, в програмата на игрите влязоха 12 нови дисциплини, а седем държави направиха своя дебют на подобен форум – Доминика, Източен Тимор, Малта, Парагвай, Того, Тонга и Зимбабве.

Александра Жекова

източник: Gulliver/Getty Images

Светлият лъч за България бе феноменалното представяне на най-добрата ни сноубордистка Сани Жекова. Родната състезателка бе на косъм от медал в дисциплината бордъркрос, но късметът не бе на нейна страна. На метри от финала, Сани бе изблъскана в гръб от италианката Микаела Мойоли, което доведе до падане на пистата, а по този начин българката загуби третата си позиция, която държеше секунди преди финалната линия. Въпреки злощастното развитие на състезанието, Сани Жекова си спечели симпатията не само на родните фенове, но и в световен мащаб. Трябва да отбележим и факта, че в квалификациите в Канада, Жекова получи тежка травма, но въпреки това стисна зъби и се бори. В крайна сметка българката завърши на пето място във финала, което бе най-доброто класиране на български състезател на Зимна олимпиада от осем години насам.

След Сани Жекова внимание определено заслужава и представянето на Радослав Янков в гигантския и паралелния слалом. Янков се класира за Сочи в последния момент, но оправда очакванията 25-то място в гигантския и 21-во място в паралелния слалом. На фона на резултатите в световен мащаб, резултатите на Янков бледнеят, но за родните стандарти представянето му бе страхотно. Той бе най-добре класиралият се български спортист след Александра Жекова.

Въпреки че като цяло реакциите след Олимпиадата в Сочи относно представянето на родните състезатели не бяха от най-положителните, то реално трябва да си дадем сметка за истинските възможности на спорта ни и условията, които имат спортистите ни за подготовка. Представянето на българите в Сочи не бе по-лошо от това на предишната Зимна олимпиада преди четири години.

Голямо браво: Лудогорец взе победа в Рим, след един много луд мач с Лацио

източник: Gong.bg и БГНЕС

Безспорно страстите в Сочи бяха събитие номер 1 през февруари в световен мащаб, но на родната сцена това не бе така. Причина за това бе българският шампион Лудогорец, който през есента бе направил истински фурор в групите на Лига Европа и съвсем заслужено намери място в директните елиминации на турнира. Жребият отреди на „орлите“ среща с Лацио, като мнозина смятаха задачата за непосилна за Стойчо Стоев и компания.

Не така обаче мислеха в щаба на Лудогорец. С два феноменални мача, първо в Рим, а след това и на препълнения „Васил Левски“ в София, българския шампион вдигна прекалено високо летвата, отстранявайки носителя на Купата на Италия.

Лудогорец направи голямата крачка напред още в първия двубой на „Олимпико“ в Рим, където „зелените“ надскочиха себе си и удариха в земята италианския гранд. Тимът на Стойчо Стоев победи с 1:0, а голът бе дело на Роман Безяк с топовен изстрел от близо 30 метра. Геройски подвизи в този мач направи вратарят на българския тим Владислав Стоянов, който се оказа непреодолима блокада дори и за нападатели от класата на Мирослав Клозе. За капак капитанът Светослав Дяков със сигурност не желае да си спомня 20 февруари в личен план. Халфът на Лудогорец пропусна дузпа, изпълнявайки наивно от бялата точка, а малко по-късно остави тима си и с човек по-малко. За негово щастие обаче, грешките му не струваха скъпо за отбора.

„Зелените“ обаче бяха оставили „върха на сладоледа“ за седем дни по-късно. Въпреки злощастното начало на реванша в София, за 90 минути Лудогорец успя да покаже, че по нищо не отстъпва на средностатистическите европейски тимове. Късметът бе с Лацио още в първата минута, когато „римските орли“ поведоха след грешка на Владислав Стоянов и щастлив рикошет, който позволи на Балде да открие. Веднага след подновяването на играта през второто полувреме Лацио нанесе своя втори тежък удар по амбициите на родния шампион. Независимо от кошмара, футболистите на Лудогорец се съвзеха и съумяха със зъби и нокти да постигнат целта си. Непримиримостта на тима на Стойчо Стоев бе възнаградена по най-добрия начин и в най-точния момент. След два гола на Роман Безяк и Христо Златински, Лудогорец доведе нещата до 2:2, но и това не бе всичко. Лацио отново излезе напред след точен изстрел на Мирослав Клозе, но последна дума в спора имаше Жуниор Кишада, който в 88-ата минута хвърли в екстаз 35 000 на стадиона и стотици хиляди пред малкия екран.

Голямо браво: Лудогорец взе победа в Рим, след един много луд мач с Лацио

източник: Gong.bg и БГНЕС

Така българският шампион успя да се промуши към следващата фаза на турнира, където го очакваше испанския Валенсия. Какво се случи в този сблъсък обаче, ще размерем в обзора утре.

В промеждутъка между двата мача на Лудогорец срещу Лацио, вниманието на родния футболен фен бе приковано от жребия за квалификациите за Европейското първенство през 2016 година. Промяната в регламента даваше сериозни надежди на Любослав Пенев и момчетата му за класиране на финалите. На 23-ти февруари в Ница съдбата постави България в група със старите ни познайници от Италия и Малта, както и отборите на Хърватия, Норвегия и Азърбайджан.

Въпреки че трансферният прозорец в Европа приключи на 1 февруари, то не така стояха нещата на родния пазар. Месец преди подновяването на шампионата в А група, тимовете от елита полагаха последни усилия за финализрането на сделките с набелязаните цели.

Една от най-големите саги, тази с нападателя Венцислав Христов и неговия трансфер в ЦСКА, така и не се състоя. Въпреки че футболистът на Берое бе трансферна цел номер едно за „червените“, трансферът така и не стана факт поради различни причини.

Венцислав Христов

източник: Beroe.bg

До началото на пролетния дял на първенството, все пак ЦСКА успя да си осигури подписите на футболисти като Бриан Ереро, Иван Маркович и завърналия се Иван Стоянов. Превърналият се в любимец на „червените“ фенове Джаксън Менди подписа нов договор, като това направи и съотборникът му Неманя Милисавлевич.

Редно е да отбележим, че на 1 февруари, на 91-годишна възраст си отиде Стефан Божков – един от основателите на „червения клуб“.

В лагера на „вечния“ съперник Левски започнаха ударно месеца с трансфер на Валери Божинов. След серия от спънки, бившият нападател на Манчестър Сити и Ювентус все пак подписа с тима от „Герена“. В разговорите между Божинов и Левски се намеси и бившия клуб на футболиста Спортинг Лисабон, който предяви претенции към Божинов, но въпреки това, трансферът се състоя. Заедно с голаджията, „сините“ се подсилиха и в отбрана. Защитникът на Берое Пламен Крумов смени клубната си принадлежност, подписвайки за година и половина. Дългочаканият полузащитник Рафаел Бастос в крайна сметка също успя да финализира трансфера си при „сините“, а малко по-късно това стори и португалецът Рикардо Нунеш.

Левски желае Валери Божинов

източник: Gong.bg, архив

В последните дни на февруари Славия направи интересен удар, успявайки да продаде нападателя си Атанас Курдов. Юношата на Левски премина в казахстанския Астана, а в касата на „белите“ от Овча купел попаднаха близо 1 млн. евро. Локомотив Пловдив пък си осигури подписа на бившия национал Спас Делев, който се завърна в България след кратък престой в Испания.

След трансферните страсти, в края на месеца бе подновен и шампионата в А група. След дългата зимна подготовка, началото на футболната пролет бе дадено на 21 февруари. Левски започна тромаво, като на своя „Георги Аспарухов“, „сините“ стигнаха едва до 2:2 срещу Славия в най-старото столично дерби.

Шампионът Лудогорец също не бе в най-добрата си форма срещу Ботев и също направи 2:2 в Коматево. Трябва обаче да отбележим и факта, че двубоят бе няколко дни след знаменитата победа с 1:0 над Лацио в Рим и дни преди реванша в София.

В същото време ЦСКА победи, макар и трудно, при визитата си на Черноморец. Победата осигури капитанът Валентин Илиев в продължението на мача в Бургас.

Скандалите в баскетбола също заслужават специално внимание. Полуфиналният двубой за Купата на България между отборите на Левски и Рислки спортист трябваше да бъде преигран. Това бе решено на спешна среща на шефовете на родната федерация след констатация, подадена от Росен Барчовски и треньорския му щаб. Причина за преиграването на двубоя се оказа формално нарушение на правилника – едновременна игра на петима чужденци в тима на Левски.

Това в общи линии бе „спортният“ месец февруари през 2014. Както ни предложи месец март ще разберем утре по същото време.

Весела Коледа!