Отборът на Берое направи сериозна крачка за класиране във втория предварителен кръг на Лига Европа. Възпитаниците на треньора Петър Хубчев се наложиха с 2:0 като гост на литовския Атлантас Клайпеда в първи мач от първия кръг на турнира и до голяма степен си осигуриха класиране напред.

Реваншът в Стара Загора ще се играе на 9 юли, четвъртък, а победителят от спора ще срещне най-вероятно датския Брьондби, който има лека задача срещу Жувенес от Сан Марино.

В голмайстори за тима на Берое се превърнаха Спас Делев и Георги Божилов, който се разписаха през второто полувреме на срещата.

Двубоят в Клайпеда не започна много добре за българския тим, който видимо се затрудняваше да гради играта си, докато домакините от Атлантас имаха няколко добри възможности още в първите минути.

Футболистите на домакините действаха твърдо и още в самото начало показаха, че ще бъдат безкомпромисни в действията си. Първо Милисавлевич, а след това и Джоман пострадаха при остри влизания на противникови футболисти.

Първата добра възможност за домакините дойде в 9-ата минута, когато Панюков се оказа на изгодна позиция, но изстрелът му от близо осем метра бе спасен от Макенджиев. Секунди преди това футболистите на Атлантас имаха претенции за игра с ръка на защитник в зелено, но те останаха неуважени от съдията.

В ответната атака, Мапуку бе съборен в наказателното поле на домакините, но главния рефер нямаше особени основания да посочи бялата точка.

Мапуку имаше нова възможност малко по-късно. Нападателят получи отдясно в наказателното поле, преодоля един бранител на Атлантас, но притичалият негов съотборник успя да парира нападателя, а вратарят улови топката.

До края на първата част Берое изравни играта, но така и не успя сериозно да затрудни сериозно вратаря Малинаускас.

В 60-ата минута българският тим успя да излезе напред в резултата благодарение на новото си попълнение Спас Делев. Бившият нападател на ЦСКА и Локомотив Пловдив се разписа, след като бе изведен зад отбраната на домакините от Игор Джоман.

Домакините се опитаха да отговорят почти мигновено, но Иво Иванов действа стабилно и успя да спре устремилия се към вратата нападател Панюков.

Попадението на Берое спря устрема на домакините, които изцяло отстъпиха инициативата на българския тим. Мапуку и Елиаш имаха добри възможности да увеличат преднината на „зелено-белите“, но ударите и на двамата минаха над вратата.

Футболистите на Атлантас все по-трудно намираха верния път към Макенджиев, който през втората част почти нямаше работа.

В 76-та минута Георги Божилов отправи страхотен пас за Иван Коконов, който овладя в наказателното поле и стреля опасно, но вратарят успя да изчисти в корнер. В 77-ата минута Коконов имаше отличен шанс да вкара втория гол в мача, но в опита си да прехвърли вратаря, прати топката над извън рамките на вратата.

Берое все пак стигна и до втори гол, за да улесни още повече реванша след седмица. Георги Божилов бе най-съобразителен в наказателното поле на домакините, след като овладя една центрирана от Атанас Зехиров от фаул топка. Стреля силно, коженото кълбо рикошира в противников футболист и влетя неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата за 2:0.

В края на мача Георги Андонов имаше две добри възможности. Първият му удар с глава бе отразен от Малинаускас, а във втората ситуация бе изведен на чиста позиция сам срещу вратаря на Атлантас, но стреля над напречната греда в аут. 

Така старозагорци взеха комфортна преднина и спокойно чакат ответния мач на стадион „Берое“ в четвъртък.

АТЛАНТАС – БЕРОЕ 0:2

0:1 Спас Делев 60'

0:2 Георги Божилов 83'

Атлантас: 1.Миндаугас Малинаускас, 23.Роландас Баравикас, 18.Андриус Йокшас (ж.к.), 25.Алексей Епифанов, 30.Казимиерас Гнедоюс, 32.Робертас Вежевичус, 19.Довидас Виркшас, 6.Андриус Барткус, 20.Довидас Норвилас, 11.Андрей Панюков, 7.Максим Максимов

Берое: 22.Благой Макенджиев, 28.Веселин Пенев, 6.Иво Иванов, 24.Венцислав Василев, 21.Елиаш, 14.Георги Божилов, 27.Игор Джоман, 77.Спас Делев, 20.Неманя Милисавлевич, 18.Атанас Зехиров (ж.к.), 30.Жуниор Мапуку