Литекс се прости с мечтата си за участие в груповата фаза на Лига Европа, след като загуби от БАТЕ Борисов насред Ловеч с 4:0. „Оранжевите” имаха комфортна преднина от един гол от първата среща, но на реванша сами пропуснаха шанса си да играят в евротурнирите до Нова година. Момчетата на Станимир Стоилов могат да се сърдят само на себе си за провала, след като пропиляха цял куп голови положения на реванша, но така и не съумяха да се разпишат.

Литекс диктуваше събитията на терена през почти целия двубой, владееше добре топката и създаваше силни комбинации. Ситуациите пред Голубович се брояха на пръстите на ръцете, но белорусите изчакаха своя момент и удариха точно, когато и „оранжевите” го сториха в Минск – в самия край на мача. Максимата „ако не вкарваш, ще ти вкарат”, макар и клиширана, се оправда на 100% за ловчанлии, и късметът отново не бе на тяхна страна.

Литекс се бранеше много правилно през целия двубой, твореше красиви бързи атаки, но неумението на Том, Сандриньо, Дока и Нифлор да отбележат гол във вратата на БАТЕ се оказа фатално.

БАТЕ Борисов опита финален щурм в заключителните 10 минути от редовното време, и той се оказа печелившия коз за белорусите. В 86-та минута Сосновски засече с глава едно центриране и заби неспасяемо топката във вратата на Голубович. Така мачът отиде в продължения, а преди това реферът Мануел Грефе изгони треньора на гостите Виктор Гончаренко от пейката. Това обаче вече нямаше значение, тъй като БАТЕ изравни общия резултат от двете срещи.

Всичко започна от нулата на старта на продълженията, но само четири минути от началото на първото, всичко за Литекс приключи. В 94-та минута Родионов отбеляза втори гол за БАТЕ, след контраатака за тима от Борисов, защитата на Литекс помисли, че ще има засада, но страничният рефер остави играта да продължи и така БАТЕ поведе с 2:0 на Градския стадион в Ловеч. Отново Сосновски сложи точка на спора в 98-та минута, когато с мощен шут от десетина метра препарира Голубович за отчайващото 3:0 в полза на белоруския тим. За да направи агонията на българския тим пълна, Максим Скавиш се разписа и в 118-та минута за крайното 4:0.

Така приключи всичко за „оранжевите”, а феновете на ловчанлии не се забавиха със скандиранията си за оставка на старши треньора Станимир Стоилов. Със или без Стоилов, Литекс вече ще се бори само на домашен фронт, вместо да кове името си в Европа.