В Словения започнаха да обръщат сериозно внимание на Лудогорец преди сблъсъка на отбора с Марибор в плейофния кръг на Лига Европа. Изданието siol.net публикува обширен материал за „орлите”, както и за Кирил Домусчиев.

„За да оцелее в Европа, Марибор ще се изправи срещу най-добрия български клуб, който през последното десетилетие доведе много чужденци с богата финансова инжекция на собственика Кирил Домусчиев, който изгради модерен стадион, укрепи академията и стана безспорният хегемон на футбола в България. Лудогорец Разград печели лаврите, като същевременно записва силни резултати в Европа, така че „виолетовите” са изправени пред много високо вдигната летва”, пише изданието.

„Преди десетилетие всичко беше различно в българския клубен футбол. Особено изявени бяха софийските грандове, вечните съперници Левски и ЦСКА, а след това с помощта на Миливое Новакович се намеси и Литекс. През 2011 г. Литекс става шампион за последен път, а след това е наследен от Лудогорец. Следва чудотворната трансформация на Лудогорец от Разград, клуб, който идва от град с малко над 30 000 души и не може да се похвали с богата история. Основан е през 1945 г., но след това се проваля финансово. До 2009 г. играе в долните дивизии, а след това е бил закупен от Кирил Домусчиев, който прави революцията.”

Дългият материал продължава с представянето на клуба:

„Футболистите в зелени фланелки, подчертаващи името на региона в превод „Луди гори”, скоро поеха българския футбол. Първо станаха шампиони в трета лига, след спечелиха Втора лига, а през 2011 г. се присъединиха към елитната група. И как! След незабравимия сезон 2011/12, те стават шампиони, като печелят и Купата и спечелиха Суперкупата.”

„Мнозина си мислеха по това време, че богатият собственик Домусчиев, който беше инвестирал милион евро в отбора и постави Ивайло Петев на треньорска позиция, се е погрижил само за временната му поява. Но това не се случи. Левски, ЦСКА, Ботев Пловдив, Литекс и всички останали слязоха от върха. Лудогорец започна да печели титлата сезон след сезон, като днес е осемкратен пореден победител. Отборът чупи много рекорди.”

Изданието обръща внимание на единия от собствениците на Лудогорец – Кирил Домусчиев:

„Собственик на Лудогорец е 50-годишният българин Кирил Домусчиев. Като умел предприемач той започва да трупа богатство след 1990 г., когато в България настъпват големи политически промени. (…)Той е получил множество награди за бизнес нюха си, а богатството му се оценява на близо 1 милиард евро. (…) Той е натрупал достатъчно капитал, за да продължи любимото си хоби, да управлява футболен клуб. Откакто си сътрудничи с Лудогорец, клубът получи нов модерен стадион, а българският футбол записва европейски успехи. Той е инвестирал цели 25 милиона евро в клубната академия.”

Медията запознава читателите чрез обширния си и подробен материал и с представянето на Лудогорец в Лига Европа през този сезон, с чужденците на клуба, с историята за Козмин Моци.