Пандемията от коронавирус гасне в България. COVID-19 е намалил силата си три пъти. Тази прекрасна новина съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Коронавирусът гасне в България. Пандемията е намалили три пъти силата си. Това е добра новина. Важно е обаче да продължим да бъдем внимателни. Трябва да спазваме дистанция и да си мием редовно ръцете. И, разбира се да стоим повече на открити пространства", заяви професор Кантарджиев.

БГНЕС
73 снимки

14 новите случаи на COVID-19 у нас, от тях 4-ма са в болница, а 10 са амбулаторни. Едно дете на 9 месеца е заразено, то е от София.  48 души са излекуваните, общият им брой е 1064. Трима души са загубили битката с болестта.

Вчера са изследвани 1353 проби. 

"Това говори срещу казаното, че колкото повече изследвани има, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато се наблюдава увеличаване на заболеваемостта в страната", обясни проф. Кантарджиев. 

Активните области в страната, засегнати от COVID-19, са шест. Новите случаи са регистрирани в Пазарджик и Плевен по един, в Разград - два, Сливен - 4, София - 5 и Ямбол - 1. 

2499 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Броят на починалите е 139, а 1064 са излекуваните.

Най-много заразени до момента има в София – 1048 души.

От всички 2499 констатирани с COVID-19 – 1225 са мъже и 1274 са жени.

Заради взетите мерки и овладяване на пандемията правителството и здравното министерство позволиха спортът в България да се поднови. Футболният шампионат стартира на 5 юни.