Съдийски скандал разтресе БФС дни след като шефът на реферите Йордан Сталев бе временно отстранен от поста си на заседание на Изпълкома на централата.
 
Бившият главен методист на Съдийската комисия към БФС Детелин Баялцалиев направи скандални разкрития за случващото се в българския футбол. Той твърди, че съдийска комисия всъщност няма и "шефът решава всичко сам", без да се консултира с членовете й.
 
"Съдийството ни върви надолу. Знам причините. Управляват хора, които не спомагат за развитието на съдиите. Другото е подборът. Никой не се интересува от оценките. Ходатайства се. Има и натиск. Съдийската комисия не е комисия, защото там има членове, които никой за нищо не ги пита. Шефът решава всичко сам и не казва на никой защо постъпва така. Всичко се спуска", изригна Баялцалиев пред "Eвима спорт". 
 
Той бе категоричен, че сред съдиите е пълно с "връзкари".
 
"Има доста имена в ранглистата, които си имат причина да са там - кой какъв баща има, къде работи, какви роднини има... Това са критериите", продължи бившият асистент-съдия.
 
Баялцалиев не спести критики и към предишния председател на Съдийската комисия Петър Петров.
 
"Бившият шеф изопачаваше истината. Обясняваше, че няма нищо при очевадни грешки. По мое време се събирахме всеки вторник и коментирахме изявите на реферите. Секретарят се грижеше за записите от мачовете. Имаше и предаване, където се коментираха спорните моменти и се даваше становището на комисията", каза още бившият преводач на Делио Роси в Левски.  
 
Според него само Георги Кабаков показва постоянство и това се оценява от УЕФА.
 
"Георги Кабаков свири добре и се котира добре, следя го. Затова и постоянно получава мачове, но това при него не е случайно. Другите отстъпиха. Имахме доскоро трима във Второ ниво, но остана един - Ивайло Стоянов. За другите двама в УЕФА прецениха, че нямат бъдеще", завърши Баялцалиев.