България ще стартира европейските клубни турнири през сезон 2020/2021 от 27-мо място в ранглистата на УЕФА, което е с една стъпка по-нагоре от изминалата кампания.

Нашата страна има национален коефицент 17.375 точки и няма как да бъде изпреварена, тъй като няма федерация под нас в ранглистата с все още активен участник в турнирите. През миналата година България беше на 28-о място, а слизането е за сметка на Полша, която регистрира спад с 4 позиции и вече местното първенство е 29-о. Коефицентът на България догодина ще се вдигне още, тъй като ще отпадне постижението от 2015/2016- едва 1.000 точка.

Но обобщено казано българското първенство се движи в средата на ранглистата на Европа, която включва 54 шампионата, тъй като отборите от Лихтенщайн играят в лигата на Швейцария. През сезона, който все още не е завършил, четирите български участника Лудогорец, Локомотив (Пловдив), Левски и ЦСКА са прибавили 4.125 точки.

Единствено през сезон 2016/2017 българските евробойци са взели повече в последните пет години- 4.250. Тогава обаче Лудогорец преодоля и трите си съперника в квалификациите за място в Шампионската лига, влезе в групите и след това продължи в Лига Европа, като изпревари Базел. Дори този резултат успя да компенсира сравнително скромното участие на останалите три тогава отбори: Славия и Левски отпаднаха още при първите си препятствия, а Берое единствено премина босненския Радник (Биелина), но нямаше сили срещу финландците от ХИК (Хелзинки).

През тази година ЦСКА-София последователно елиминира черногорците от Титоград, след това Осиек (Хърватия) и беше спрян от украинския Заря (Луганск). Локомотив (Пловдив) махна от пътя си Спартак (Търнава, Словакия), но не успя срещу френския Страсбург. Единствено Левски не победи АЕК (Ларнака) на старта.

Все още 12 държави имат представители към този момент в Шампионската лига и Лига Европа, а с най-много е Германия- 6 от 7. Следват Испания, Англия и Италия с по 5. Почти сигурно Испания ще запази лидерската си позиция, тъй като има за момента 99.997 точки на върха, следвана от Англия с 87.748 и Германия със 71.355.