Гаюс Макоута е една от звездите в състава на Берое. Конгоанецът има 5 гола от началото на сезона в efbet Лига, като в последния кръг донесе победата с 3:2 над Етър. Халфът отнесе сериозни критики, след като изпълни несериозно дузпа на "Ивайло". След края на срещата стана ясно, че Иван Минчев е трябвало да застане зад бялата точка. 

"Доброто начало на сезона е продължение на това, което правихме през миналия. Добавихме трима-четирима качествени нови играчи в състава и те се адаптираха бързо. Това е тайната на нашия успех, заедно сме от много месеци вече и мисля, че ще ставаме все по-добри", каза Макоута пред betenemy.com.
 
"На крилото имам възможност да покажа скоростта си и уменията си един на един, докато в средата на терена мога да докосвам топката повече и да контролирам играта. Треньорът е много добър. Подготвяме се много във физически аспект, отиграваме много статични положения. Мисля, че е взискателен към кондиционната част, иска отборът да пресира и да работи здраво", сподели още халфът. 
 
"Искаме да сме в Топ 3 в края на сезона, защо да не завършим и на първо място? Искаме да спечелим всичките си мачове до края на сезона. Знаем, че ще е трудно, защото много от отборите са добри". 
 
"Харесвам левия бек на ЦСКА Брадли Мазику, тарана на Ботев (Пловдив) Атанас Илиев, както и десетката на Черно море Илиан Илиев. Не е много по-различно от Гърция, Португалия и Ирландия, където съм бил. Един ден искам да играя за Манчестър Юнайтед", споделя още Макоута.