Главният инструктор на Съдийската комисия - Радан Мирянов, разясни преди медиите петте нововъведения, които ще бъдат част от работата на българските рефери за сезон 2024/25. Всички те са спуснати от УЕФА, а също така има и нови тълкувания на някои спорни и важни моменти при взимането на решенията на терена.

"Нещо, което искаме да въведем в нашия шампионат и да спазим препоръката на УЕФА, е да има по-специално отношение към капитаните. В спорни ситуации те трябва да получат обяснение по най-краткия и учтив начин от главния съдия. Разбира се, в никакъв случай зад гърба им не трябва да идват останалите 10 техни съотборници. Идеята е така да се изчистват най-противоречивите ситуации. Когато вратарят е капитан, той посочва още на жребия един от полевите играчи за свой заместник, тъй като няма как вратарят да напуска вратата си, за да контактува със съдията обясни Радан Мирянов.

start-photo.bg
20 снимки

Той допълни, че от 10 години насам всяко лято УЕФА вкарва между четири и девет промени на правилата. Сега за 2024-а година те са пет, като две от тях са особено важни и върху тях се заостри вниманието.

Първото е, че при изпълнението на наказателен удар няма да се санкционира всяко навлизане на терена, а само такова, което има пряко влияние върху събитията след изпълнението. Ако още при първото изпълнение е реализиран гол, каквото и влияние да има, то няма да се взема под внимание. При спасена дузпа или при изстрел в гредата обаче и навлизане с влияние, то ще се преглежда. Това означава, че дузпата ще се изпълни отново, ако защитник – влязъл по-рано, е попречил на играч от атакуващия отбор в редовна позиция да вкара. Ако обаче играч от атакуващия отбор е влязъл по-рано и е повлиял на отбелязването на гол, то тогава ще следва непряксвободен удар.

Важна промяна е, че при изпълнението на дузпа топката трябва да бъде поставена на центъра на точката, а не в нейния край, тъй като дори на големи стадиони понякога точката за изпълнение е с голям диаметър.

Третата промяна касае тълкуването на играта с ръка в наказателното поле и допълнителното наказание с картон. УЕФА изисква от съдиите да правят ясна диференциация дали провинилият се футболист е играл умишлено или не с ръка. В първия случай ще се показва червен картон, а във втория – жълт. Аналогично е и решението за отсъждането на свободни удари – тогава при умишлената непозволена игра ще се наказва с жълт картон, а при неумишлената – няма да има такъв.

"Имаме препоръка към нашите съдии да не се дават леки дузпи, защото тогава дори и помощта от системата ВАР не може да поправи грешката. Не искаме да се хвалим, но почти сме свели до нула процента головете, които са отбелязани от засади у нас", допълни Мирянов.

Друга новост е, че играчите са отговорни за размера на задължителните по правилник предпазни кори.