Левски е на прага да стори нещо, което много рядко се е случвало в историята на клуба - да привлече през зимата само чужденци.

Дотук "сините" официално взеха един такъв от родния шампионат - Ребин Сулака. Другите трима, които подписаха тима, също се легионери - хърватският вратар Звонимир Микулич, испанският бранител Начо Монсалве, както и мароканският краен защитник Файсал Рерас.

Досега историята помни две техни зимни селекции, които бяха съставени само от чужденци. Единият от тези случаи е малко по-особен. Става дума за този през паузата на сезон 2006/07.

Тогава Левски взе единствено бразилския защитник на Беласица Диану Дос Сантос. Станимир Стоилов обаче го обяви за тактически неграмотен и не го пусна дори за една минута в игра.

Другият, вече по-класически случай, беше отпреди 9 години. Тогава треньор на Левски бе Николай Костов. В началото на 2012-та неговата селекция включваше четирима играчи, без нито един от тях да е българин.

Това бяха португалският ляв бек Нуно Пинто, игралият в Серия А с Лече малиец Сюлейман Диамутен, португалското крило Кристовао Рамос, както и голмайсторът на Славия - Жуниньо. И четиримата бяха качествени играчи, но малко от тях успяха да направят силен и дълъг период на "Герена". Иначе както е видно и тогава, и сега новите са четирима.

Другото съвпадение е, че един от тях е взет от българското първенство. Сега е Сулака, а преди бе Жуниньо. Разликата е, че този път по всичко изглежда, че селекцията все още не е приключила.

А тези, които тепърва ще идват също ще са чужденци. Така освен, че процентно рекордът ще бъде изравнен и за трети път ще видим 100% легионери, ще има и едно ново постижение. Този път бройката на чужденците ще е по-висока. През 2012-та те бяха четирима, а сега ще са 5 или може би дори 6.

Фактът, че няма българи сред новите не е лош за Левски, защото изминалата есен, която бе най-слабата в клубната история, доказа, че предимно с българи не е много трудно.

Чужденците бяха рекордно малко, а повечето от тях - Паулиньо, Робърта и Насиру Мохамед пропуснаха доста двубои.

Три от общо едва четирите мача, които съставът спечели дотук в шампионата, бяха с решаващата роля на чужденците. При 4:0 в Монтана герой бе Стайн Спиерингс, при 3:0 срещу ЦСКА 1948 резултатът откри Насиру Мохамед, а за минималното 1:0 над Локомотив Пловдив вкара Найджъл Робърта. Само мъчителният успех над Етър с 2:1 бе изкован изцяло от голове на българи - Живко Атанасов и Боби Цонев./Мач телеграф