Първенството ни е сред най-ветровитите що се отнася до сигурността на треньорите, сочи последното проучване на швейцарската футболна обсерватория. То засяга 90 първенства по света, като 53 от тях са в Европа.
 
Наставниците на 14-те отбора в ефбет Лига са на поста си средно 318 дни, като по-несигурни от тях са колегите им в само 14 от европейските шампионати. Интересно е, че клубове в първенства, които минават за много по-неорганизирани и по-непрофесионално ръководени от нашето, не сменят толкова често наставниците си.
 
Така например, в Молдова те стоят двойно по-дълго на поста си – 760 дни, а в Северна Македония мандатът им е 334 дни. Най-сигурни за мястото си са специалистите на Острова. Тези в Северна Ирландия са номер 1 със средно 1 563 дни, като ги следват колегите им в Уелс с 1 348 дни и Азербайджан с 1 069 дни. Първите пет места по този показател се заемат от европейци и едва на шесто място идва САЩ с 872 дни.
 
На другия полюс е Саудитска Арабия, където треньорът ръководи тима си средно 156 дни, а на трето място идва Бразилия със 163 дни. В Европа най-тежко е за специалистите в Сърбия, които престояват по 188 дни. 
 
Цели 72,7% от настоящите треньори в Северна Ирландия водят тимовете си повече от 2 години, докато в Исландия този процент е 66,7. В цели седем страни на нашия континент няма специалист, който да се е задържал повече от 2 години – Сърбия, Шотландия, Армения, Хърватия, Албания, Черна гора и Казахстан.
 
В efbet Лига 7,1% от треньорите са изкарали над 2 години, като тук става дума за Илиан Илиев, който е начело на Черно море от началото на 2018 година или 4 години и 2 месеца.
 
Интересен и един друг критерий – процентът треньори, които са в клубовете по-малко от 6 месеца. Унгария е номер 1 по този показател като две трети от специалистите са по-малко от половин година на работа. Тройката тук се запълва от Турция и Сърбия. България е в златната среда на Европа като 7 от 14-те наставници работят в отборите си по-малко от половин година.