Софийският университет “Свети Климент Охридски” бе домакин на инициативата “Присъедини се към Съдийското семейство”, специални гости на която бяха председателят на Съдийската комисия - Давид Борбалан, както и двама от водещите ни рефери – Георги Кабаков и Християна Гутева. Събитието бе организирано от бившия елитен арбитър и настоящ профeсор в СУ Георги Игнатов, а на него присъстваха още главният мениджър на СК Стоян Алексиев, както и председателят на реферите в Зона София – доцент Венцислав Гаврилов.

startphoto.bg
30 снимки

Срещата, която продължи повече от час, премина при огромен интерес в 65-а аудитория на СУ и бе посетена от над 100 студенти от различни катедри на Алма матер. В началото на събитието думата получи Давид Борбалан, който приветства аудиторията.

 
"Искам да изкажа специалните си благодарности към Софийския университет за топлото гостоприемство, което ни бе оказано. Още от самото начало, когато пристигнах в България, исках да организираме такава среща с млади хора като вас, които може да бъдат запалени по съдийството. Целта на днешното събитие е да ви покажем човешката страна на реферите и да ви предоставим шанса вие самите да влезете в нашето семейство”, заяви Борбалан.
 
От своя страна Георги Кабаков си пожела проектът “Присъедини се към Съдийското семейство” да се превърне в дългосрочна инициатива, която да гостува и в други университети из цялата страна. Един от най-популярните родни арбитри запозна присъстващите студенти с различните етапи на своята кариера – от първите стъпки в професията до достигането на най-високото ниво в европейския футбол. Кабаков обърна специално внимание на ежедневните тренировки, специфичния хранителен режим и качествената физическа подготовка, за да бъдат реферите в оптимална форма по време на мачовете.
 
След него на сцената се качи Християна Гутева, която също разказа за началото на своя професионален път. 
“Както всеки друг занаят, и този изисква много труд и лишения, но всичко си заслужава. Обръщам се към всички момичета в залата – искам да знаете, че ние, жените, имаме своето място в света на футбола”, обърна се Гутева към студентите, които й отвърнаха с аплодисменти.