След проведеният Изпълком на БФС се разбра кога системата за Видео асистент рефер ще бъде наложена и в efbet Лига. Предвидено е през октомври месец 18 български съдии да започнат обучение за работа със системата.

Генералната репетиция на ВАР в България ще бъде на 24 април, когато ще стартира и плеойфната фаза в шампионата. Тогава на стадионите, които са преминали през обстойна проверка, ще бъде изпробвана и системата.

В България ще се проведе инструктаж по системата на ВАР, който няма да се различава от този в големите европейски първенства и турнири. В определен период от време съдиите ще бъдат обучавани от методист на базата в Бояна.

"Срокът е кратък, за да стане всичко. Предстои техническа инспекция на стадионите от страна на ФИФА. Надявам се да имаме време за обучение. Хората, които се занимават с това, са професионалисти. Ще бъдат поканени сериозни имена от Холандия, които ще помогнат това да стане по-бързо. Българите сме интелигентни и мисля, че ще стане бързо", заяви вицепрезидентът на БФС - Емил Костадинов. 

"От една година се говори на тази тема. Единствено стадионите трябва да отговарят на условията. Ще зависи от клубовете, но с общи усилия би трябвало да внедрим тази система."

"Изискванията не са чак толкова големи. Като дойде времето, трябва да се помисли върху това. Колегите трябва да го помислят и да отправим питане към УЕФА." 

"Едно от съдийските имена в Европа от Холандия ще бъде поканено. Той ще ги обучава, така че всичко ще се случва тук на футболната фаза. Съдийската комисия определя кои съдии ще бъдат в тази програма. Вероятно те ще го обявят на по-късен етап." 


 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.