Георги Аспарухов е име, което прави впечатление не само у нас, но и по света. Освен с футболните си качества, легендарният Гунди пленява и с невероятната си осанка и харизма.

Родните футболни специалисти и фенове могат да говорят с часове за фамозния Георги Аспарухов. Мнозина са онези, които ще Ви кажат, че именно Гунди е най-великият български играч, стъпвал на футболния терен.

Качествата и талантът на Аспарухов са вдъхновение за новия филм „Гунди – Легенда за любовта“, който очаква своята премиера в кината през месец октомври тази година.

Георги Аспарухов, или известен повече като просто Гунди, прави своя дебют за Левски едва на седемнадесет години в дербито срещу Ботев Пловдив. Талантът му е забелязан почти мигновено. Високо и изключително мощен за годините си мнозина чертаят бляскаво бъдеще за младока и не грешат.

Футболните качества на нападателя не будят никакво съмнение, но освен с тях, легендата на Левски се отличава и със своята скромност и великодушие. Това е и една от причината той да бъде харесван и от свои, и от чужди.

И в България, и в чужбина отзивите за Гунди, винаги са положителни. Прехласнати към Георги Аспарухов остават световни легенди като Еузебио, сър Боби Чарлтън, Райко Митич, Джани Ривера, Герд Мюлер и много други.

„Просто жадувах да играя с Аспарухов. На мача Бенфика – Левски той покори Лисабон. До този момент нито един футболист на чужд отбор не бе вкарвал два гола в нашата врата в един мач. Аспарухов беше първият”, спомня си преди години легендарният нападател на Бенфика Еузебио.

Икона като англичанина сър Боби Чалрътн пък споделя: „Трябва да отбележа, че играчи като Аспарухов не се раждат често. Той беше вдъхновение за целия си отбор. Ще трябва да чакате дълго, за да се появи друг като него. Спомням си за мача на Англия с България на „Уембли” през 1968. Тогава сър Алф Рамзи ни беше казал, че отборът на България играе доста защитно, но трябва да внимаваме с един играч, защото е изключителен, а това бе имено Аспарухов. Когато бях в България бях впечатлен, че хората винаги говореха за него с голяма любов и всички го даваха за пример на младите, а това е прекрасно.”

Легендата на Цървена звезда и бивш селекционер на Югославия Райко Митич, също остава възхитен от таланта на българския нападател и в интервю през 1982 година споделя: „При него имаше завършена комплексност, която сега цяла Европа търси, но не успява да намери. Гунди имаше много фенове и в Югославия. Това е много интересно. Рядко чужд играч е обичан толкова много и страстно от нашите фенвое.”

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

подкрепя българския спорт